BM önündeki açlık grevinde olan PYD’liler: BM artık rol almalı

Seçilmişlerden BM önündeki açlık grevini 11. günde devralan PYD Avrupa grubu, BM’yi Efrîn halkının çağrılarına yanıt vermeye çağırdı. Eylemciler, Efrîn halkının Efrîn’e güvenli bir şekilde geri dönmesi için BM’nin görev almasını gerektiğini ifade etti.

19 Mart’ta HDP milletvekilleri ve belediye eş başkanları öncülüğünde Efrîn için Birlemiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde başlatılan açlık grevini 11. günde (dün) devralan PYD grubu, kurulan çadır etrafında açlık grevi eylemlerine devam ediyor.

BM meydanında açtıkları pankartlarla, Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’de yaptığı katliamlara ve aynı zamanda BM ve uluslararası güçlerin yaşananlar karşısında sessizliğine dikkat çekilirken, gün boyunca atılan sloganlarla BM’nin harekete geçmesi talep ediliyor.

Aşırı yağmur altında açlık grevlerine devam eden eylemcileri, gün içerisinde çok sayıda Kürdistanlı ve dostu da ziyaret ederek desteklerini sunuyor. Aynı zamanda gün boyunca söylenen direniş marşları ile Çağın Direnişçileri selamlanıyor.

‘DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRİYORLAR’

Gün boyunca Efrîn halkının taleplerini dile getiren eylemciler, BM’nin sessizlikte ısrar ederek, işgali destekler konuma gelmekten vazgeçmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’in demografik yapısını değiştirmek istediğinin altını çizen eylemciler, Türk devletinin bu isteğinin gerçekleşmesi durumda Efrîn’e yerleştirilecek DAİŞ çetelerinin sadece Kürtleri değil Avrupa içinde büyük bir tehdit oluşturacağına dikkat çekiyorlar.

Açlık grevi eylemcilerinden PYD Avrupa Sözcüsü Zozan Derik, Mohammad Oma ve Suat Efrîne eyleme yönelik ANF’ye değerlendirmede bulundu.

DERİK: BM GERİ DÖNÜŞLER İÇİN ROL ALMALI

PYD Avrupa Sözcüsü Zozan Derik Efrîn’de yaşananlara dikkat çekerek, BM ve uluslararası güçlerin harekete geçmesini sağlamak amacıyla açlık grevinde olduklarını hatırlatarak başladı konuşmasına. Türk devletinin ve çetelelerinin Efrîn’i işgaline son verinceye kadar her yeri eylem alanı yapmaya devam edeceklerini söyleyen Derik, “Bugün BM önündeyiz ve buradan bir kez yine sesleniyoruz; halkımızın taleplerine cevap olsunlar. Efrîn’den göç etmek isteyen halkımız geri dönmek istiyor. Ama halkımız ancak BM denetiminde evlerine geri dönebilir. BM kısa sürede harekete geçip Türk devletinin işgaline son vererek, halkımızın Efrîn’e geri dönmesinde rol oynamalıdır” dedi.

‘SESSİZLİĞE SON VERİLMELİDİR’

“Avrupa ve BM uluslararası hukuku yok sayarak Efrîn’de yaşananlara sessiz kalıyor” diyen Derik, şöyle devam etti: “Erdoğan bugün halkımıza soykırım uyguluyor. Dünya ise sessiz, artık gözlerini açıp Efrîn’de yaşananları görmeliler ve Türk devlerine karşı harekete geçmeliler. Bütün dünya Efrîn’de nasıl bir katliam gerçekleştiğini iyi görüyor ama sessizliğe devam ediyorlar artık bu sessizliğe son verilmelidir. Bizde buradan bu eylemimizle dünya sesleniyoruz artık yaşanan gerçek karşısında sessiz kalıp, Kürt’ün katliamına sessiz kalmayın.”

Pratik bir sonuç alıncaya kadar BM önünde eylemlerine devam edeceklerini dile getiren Derik, herkesi Efrîn için ayaklanmaya çağırdı.

ONA: O TOPRAKLAR BİZİM, BUNU HERKES İYİ BİLSİN!

Açlık grevi eylemcilerinden Mohammed Ona ise BM’nin varlık gerekçesine hizmet ederek, Efrîn için harekete geçmesini talep etti. Efrîn’de yaşananlara dikkat çeken Ona, “O topraklar bizim, bunu herkes iyi bilsin. Asla işgali kabul etmeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz” dedi.

SUAT EFRİNE: TEK BİR ANNE KALSAKTA DİRENCEĞİZ

Bir diğer diğer açlık grevi eylemcilerinden aslen Efrînli olan Suat Efrîne de “Tek bir kadın, tek bir anne kalsak da Efrîn’i savunmaya devam edeceğiz” diyerek konuşmasına başladı. Efrîn’in işgaline sessiz kalan BM ve uluslararası güçleri de lanetleyen Suat Efrîne, “O topraklar bizim, bizler nerede olursak olalım çocuklarımızla birlikte direneceğiz ve Efrîn’i kimseye bırakmayacağız. Direnen çocuklarımıza ve Efrîn’in zeytin ağaçlarına selam olsun” şeklinde konuştu.