BM önündeki açlık grevi 9. günde: İşgali kabul etmeyeceğiz

BM önündeki açlık grevi 9 gününde devam ederken, eylemcileri ziyaret eden İsviçreli siyasetçiler, “Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesi Avrupa içinde tehlikedir” dedi.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i işgaline tepki göstermek ve BM ve uluslararası güçleri Efrîn’de yaşananlara karşı harekete geçme amacıyla seçilmişler öncülüğünde Birlemiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde 19 Mart’ta başlatılan açlık grevi 9. gününde devam ediyor.

BM önünde kurulan çadır etrafında açlık grevlerine devam eden eylemciler, aynı zamanda alanda açılan pankartlarla Türk devletinin Efrîn’de yaptığı katliama ve yaşananlar karşısında BM’nin sessizliğine dikkat çekiliyor.

Gün içerisinde çok sayıda Kürdistanlı ve dostu da eylemcileri ziyaret ederek, Efrîn ile dayanışma mesajlarını dile getiriyor. Eylemcileri bugün ki ziyaretçileri arasında İsviçre Yeşiller Eski Genel Başkanı Ueli Leuenberger ve İsviçre Federal Parlamento Yeşiller Milletvekili Delphine Klopfenstein Broggini de vardı.

LEUENBERGER: İŞGALİ KABUL ETMEYECEĞİZ

Burada ilk olarak söz alan İsviçre Yeşiller Eski Genel Başkanı Ueli Leuenberger Kürt halkıyla her daim dayanışma içerisinde olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. “Türk rejimi, bugün bizlerin desteklediği Kürt militanlarını kirimize etmeye çalışıyor” diyen Leuenberger şöyle devam etti: “Bizler Avrupalı, İsviçreli sol-sosyalist partiler ve sendikalar Erdoğan’ın yapmaya çalıştığı politikaya karşı mücadele edeceğiz ve Kürtleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Türk devletinin Efrîn’i işgalini asla kabul etmeyeceklerinin altını çizen Leuenberger, Efrîn’de yaşanan durumun sadece Kürtler acısından değil Avrupa acısından da çok tehlikeli olduğunu ifade etti.

BROGGİNİ: KÜRTLERLE BİRLİKTE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Leuenberger’in ardından söz alan ve İsviçre Federal Parlamento Yeşiller Milletvekili Delphine Klopfenstein Broggini ise Türk devletinin Efrîn’i kınayarak başladı konuşmasına. “Bizler bugün buradayız çünkü temel insan haklarını savunan Kürtlerle birlikteyiz” diyen Broggini, Türk devletinin uluslararası yasaları ihlal ederek Efrîn’de temel insan haklarını yok saydığını ifade etti. Broggini, “Temel insan haklarını savunmak için birlikte olmamız ve birlikte daha çok çalışmamız gerekir. Bizler sizlerle birlikte olmaya devam edeceğiz” dedi.

Eylemciler şu şekilde:

HDP Muş eski Milletvekili HDK-Avrupa Sözcüsü Demir Çelik, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret, Karakoçan Belediye Eşbaşkanı Burhan Kocaman, Suruç Belediye Eşbaşkanı Orhan Şansal, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, Futbolcu Deniz Naki, HDK’den Feyzullah Tunç, Yurtdışı Şengal Meclisi Üyesi Bedirhan Kahraman.

Öte yandan, dün itibariyle Demokratik Suriye Meclisi Konseyi üyesi Arap asıllı Firas Qassas’da açlık grevine dahil oldu.