Berlin’de PYD kuruluş yıl dönümü kutlandı

Partiye Yekitiya Demokratik’in (PYD) 19. kuruluş yıl dönümü Berlin’de düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Partiye Yekitiya Demokratik (PYD) 19. kuruluş yıldönümü Almanya’nın başkenti Berlin’de kutlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamaya PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Skype bağlantısı ile katıldı. Fed-Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök’ün de konuştuğu kutlamada, sanatçılar Sılav Rojava, Rezgar Oskan, Şerif Omeri, Hozan Aydın ve Dilo Doxan müzikleri katılanları coşturdu. 
Fed-Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök yaptığı konuşmada Rojava Devrimi ile PYD'nin kuruluşu arasındaki bağlantıya değindi. Kerem Gök “PYD'nin 19. kuruluş yıl dönümünü başta Serok Apo, şehit anaları ve özgürlük mücadelesine gönül vermiş tüm yurtseverlere kutlu olsun. Bilindiği gibi 2000lerin başında Serok Apo ekolojik demokratik kadın öncülüklü toplum paradigmasını geliştirdi. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm ezilen halklar için bu paradigmayı geliştirdi. Bu bağlamda Rojava’da PYD kuruldu, Rojhilat’ta ise PJAK kuruldu. Nasıl ki Arap baharı başladı halk olarak Rojava Devrimi'nin hazırlıkları yapıldığından Arap baharı Kürt baharına dönüştü. Kürtler o zaman yeteri kadar örgütlü, kurum kuruluş sahibi olduklarından hazırlıklıydı. Devrim o koşullarda oldu. Rojava Devrimi'nin temeli PYD'nin kuruluşuyla atıldı” dedi. 

ROJAVA DEVRİMİ ROJHILAT’A SIÇRAYACAK

Kerem Gök konuşmasında Ağustos ayında şehit düşen Rezan Cavid’i hatırlatarak Rojava Devrimi'nin Rojhilat'a da taşırılacağını belirtti. Rojhilat'ta katledilen Jina Emini’yi anan Gök, kadın öncülüğünde gerçekleştirileceğini, bunun da mayasında “Jin Jiyan Azadi” diyerek öncülük eden Kürt kadınının olduğunu sözlerine ekledi. 
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ise kuruluş yıl dönümü kutlamasına Skype ile bağlandı. Salih Muslim bağlandığında salondaki herkes “Biji Şoreşa Rojava” sloganını attı. PYD Aşbaşkanı Muslim, 2004’te PYD kurulduktan sonra 2005’deki Qamişlo katliamında Suriye rejiminin Kürtleri bastırmak istediğini söyledi. 2011 yılına kadar yoğun bir çalışma yürüttüklerini, Kürtleri kurumsallaştırdıklarını belirten Muslim, “Rojava Devrimi binlerce şehidin eseridir” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dükkan çeken PYD Eşbaşkanı, “gerçekten de bizim için utançtır. Bir halkın önderi yıllardır tek kişilik hücrede ve kendisinden haber alınamıyor. Tecrit kırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Salih Muslim’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride vurgu yaptığı konuşması “Biji Serok Apo” sloganıyla kesildi. 

Kutlama sanatçıların stranlarını söylemeleriyle son buldu.