Bahtiyar Amed Bern'de anıldı

2015 Özyönetim Direnişleri sırasında şehit düşen Bahtiyar Amed, ailesinin de katılımıyla düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 22 Aralık'ta Türk devletinin soykırım saldırıları sırasında şehit düşen YPS’li Rohat Karakoç (Bahtiyar Amed), İsviçre’nin başkenti Bern’de anıldı.

Avrupa Kürt Gençlik Hareketleri ile İsviçre Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkez'inde (CDK) düzenlenen anmaya, Bahtiyar Amed'in Bern'de yaşayan ailesinin yanı sıra onlarca Kurdistanlı katıldı.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde şehit düşenler şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma sonrası CDK Bern adına Cihan Ölmez kısa bir konuşma yaptı. Ölmez, şehit Bahtiyar’ın düşman karşısındaki duruşuyla Kürt gençlerine örnek teşkil ettiğini belirterek, “'Bahtiyar Amed düşmanının bilincinde olan bir kişiliğe sahipti. Onun cesareti ve zindan sürecindeki duruşunun Kürt gençleri üzerindeki etkisi çok büyüktü” dedi.

KOMAW temsilcisi Metin Mintaş ise Bahtiyar Amed'i andıktan sonra Paris'te Kürt toplumunu hedef alan katliama ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin ulaştığı insanlık dışı duruma ilişkin değerlendirmede bulunarak şunları söyledi: “'Önder Apo şahsında uygulanan tecrit bugün tüm Kürt halkı üzerinde yayılmış durumdadır. Bu anlamıyla Önder Apo’nun özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür. Bir yaşam olacaksa Önder Apo ile olacaktır. Onsuz bir yaşamı kabul etmiyoruz, Önder Apo fiziken özgür olana kadar mücadele edecek; Mîr Perwer, Evîn Goyî ve Abdurrahman Kızıl'ın intikamı alınacaktır” diye konuştu.

Anmaya katılan siyasetçi Musa Farisoğulları da şu konuşmayı yaptı: “Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin yetiştirdiği binlerce kadın ve erkek savaşçılar sayesinde bugün bir halk özgürlüğün eşiğine gelmiştir. Önder Apo'nun felsefesini esas alarak bu uğurda şehit düşen bu kahramanların döktüğü kan, ter ve binbir emeği sahiplenip onların yolunu takip edersek özgürlüğü kazanmış oluruz' 

Etkinlikte son sözü şehit Bahtiyar Amed'in babası Burhan Karakoç aldı. Baba Karakoç, oğlunun mücadele yaşamını aktardıktan sonra şehitlerin izinde özgürlük davasına sahip çıkacaklarını ifade etti.

Etkinlikte Bahtiyar Amed'in mücadele yaşamına ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anma sonunda yarın Bern kentinde 2'nci Paris Katliamının protesto edileceği yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.