YENİLENDİ II

Avrupa’nın her yanında Efrîn sloganları yükseliyor

Avrupa'nın bir çok ülkesinde Kürtler ve dostları Efrîn için alanlara çıkarak, Türk devleti ve suç ortağı hükümetleri protesto etti.

CELLE: Almanya’nın Celle kentinde 1.500 kişinin katıldığı bir yürüyüş yapıldı. Eylemde YPG ve YPJ bayrakları taşınırken, Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.

MANNHEIM : Almanya’nın Mannheim kentinde binlerce kişi Efrîn için yürüdü. “Êdî Bese Mannheim Platformu” ve Die Linke başta olmak üzere çok sayıda parti ve örgütün katıldığı eylemde Türk işgal saldırıları ve katliamları kınandı. Eylemde, Türk faşist rejimini desteklemek için Pazar günü Mannheim’de planlanan bir yürüyüşe karşı da tepki çağrısı yapıldı. Faşist yürüyüşe karşı eylemin saat 12.30’da Schloss meydanında yapılacağı bildirildi.

KÖLN: Almanya’nın Köln kentinde ana tren garı önünde bir miting düzenlendi. Köln’ün yanısıra Düren ve Leverkusen kentlerinde katılımlar oldu. Mitinge Kürt sanatçılar Xelîl Xemgîn, Canê, Diyar ve Peyman da katılarak devrimci şarkılar seslendirdiler. Mitingde taşınan pankartlarda Alman devlet ve NATO’ya da tepki gösterildi. Pankartlardan bazılarında Erdoğan DAİŞ lideri olarak tasvir edildi.

KİEL: Almanya’nın Kiel kentinde işgal saldırılarına karşı tren garında toplanan Kürdistanlıları pankart açarak protesto eyleminde bulundu. Daha sonra kent merkezinde bir yürüyüş yapılarak, Türk devleti ve Alman hükümeti kınandı.

SAARBRÜCKEN: Almanya’nın Saarbrücken kentinde 1.000 kişi sokaklara çıkarak Türk devletini protesto etti.

GIESSEN: Giessen kentinde yapılan yürüyüşe ise yüzlerce kişi katıldı. “Katil Erdoğan işbirlikçi Almanya” sloganının dikkat çektiği eylemde, Efrîn direnişi selamlandı.

VİYANA: Avusturya’nın başkenti Viyana’da yüzlerce kişinin katılımı ile Efrîn direnişi selamlandı, Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Türk büyükelçiliğine doğru yürüyen Kürtlere Avustralyalı anti faşistler ve anarşist gruplar da destek verdi.

GRAZ: Avusturya’nın Graz kentinde yapılan yürüyüşe yoğun katılım sağlandı. “Katil Erdoğan” sloganının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin saldırıları ve katliamları kınandı. Eylemde Efrîn direnişi selamlandı.

FLORANSA: İtalya’nın Floransa kentinde yüzlerce Kürt ve İtalyan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i protesto etti. Eylemde sivil katliamları protesto etmek için bir siyah çelek bırakıldı .

LUGANO: İsviçre’nin Ticino kantonundaki Lugano kentinde katliamları protesto etmek için sessiz bir eylem gerçekleştirildi. Kent merkezindeki eylem 40 dakika sürdü. Eylemi Kürt kadın hareketi organize etti.

DEN HAAG: Hollanda’nın Den Haag kentinde yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Bir mitingle sonuçlandırılan eylemde, Avrupa hükümetlerine sessizliklerini bozmaları çağrısında bulunuldu.

ARNHEM: Hollanda’nın Arnhem kentinde de Efrîn direnişini sahiplenmek ve işgal saldırılarını protesto etmek için bir eylem yapıldı. Yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

TOULOUSE: Fransa’nın güneyindeki Toulouse kentinde Kürtler ve dostları Efrîn için toplandılar. Capitol meydanında yapılan mitinge Fransız anti-kapitalistler ve solcu gruplar da katıldı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi tarafından hazırlanan bildirinin okunduğu mitingde ilk söz alan yeni antikapitalist parti adına Pierre Granet oldu. Bijî Berxwedana Efrînê” diyerek konuşmasına başlayan Granet Erdoğan’nın Efrîn’de işlediği suçların artık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi. Granet, Erdoğan’ın uluslararası ceza mahkemesi tarafından yargılanması gerektiğini kaydetti.

LA ROCHELLE: Fransa'nınbatısındaki La Rochelle kentinde de 200 dolayında kişi Efrîn ile dayanışma eylemine katıldı.  Vieux Port meydanında başlayan yürüyüş Gabut meydanında sloganlar eşliğinde son buldu. 

PARİS: Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk Devletinin Efrin'e yönelik işgal saldırıları ve sivillere yönelik katliamları protesto ettiler. Binlerce kişinin katıldığı eyleme enternasyonalistler, Fransa Demokratik Kürt Konseyi ve Paris Efrîn’i Sahiplenme Platformu öncülük etti. Denfert Rochereau meydanında toplanan kitle “Katil Erdoğan, destekçisi Avrupa” sloganını attı.

Fransa Komünist parti, Sol cephe, Sosyalist Parti, Fransa Kürdistan Derneği ve Feminist kurum temsilcileri, ekolojistler, anarşistler ve savaş karşıtı kurumlar kendi pankartlarıyla kortejdeki yerini aldı. Ciwanên Azad Paris üyeleri de "Öcalan'a özgürlük" pankartı ile yürüyüşte katıldı. Yürüyüşte binlerce bildiri dağıtıldı. İki saat süren yürüyüşün ardından Fransa parlamentosu önünde miting gerçekleştirildi. Mitingde Fransa Komünist parti milletvekili Patrick Le Hyarcic, Yeşiller ulusal sözcüsü Sandra Regol, Sol Parti milletvekili Eric Coquerel, Sol parti Senatörü Olivier Leonard ve Sosyalist Parti Senatörü David Assouline Türk Devletinin Efrin'e yönelik saldırılarını kınayarak, Fransa hükümetini Türk devletinin katliamları karşısındaki sessizliğini bozmaya çağırdı.