Avrupa merkezlerinde Şengal için eylemler

Şengal'in işgaline ve Ezidi halkına katliamı öngören Irak hükümeti, KDP, Amerika, Türk devleti arasında imzalanan antlaşmaya karşı Avrupa’nın değişik merkezlerinde yaşayan Kürdistanlılar alanlara çıkarak protesto eylemleri düzenledi.

İSVEÇ

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürdistanlılar, Irak ve Hewler hükümetleri arasında imzalanan anlaşma gereği binlerce askerin Şengal'a gönderilmesini protesto etmek ve Şengal Halkıyla dayanışma amacıyla bir eylem gerçekleştirdi.

Stockholm Kürt Demokratik Merkezi, Amara Kadın Meclisi ve Sara Kadın Birliği'nin çağrısı üzerine Stockholm'un en işlek meydanı Sergelstorg'de bir araya gelen Kürdistanlılar, akşam saatlerinde Şengal halkıyla dayanışma eylemi düzenledi.

İşgalci güçlerin Şengal'den çekilmesimi talep eden pankratlar ile PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimlerini taşıyan eylemciler, 1 saat süren eylem boyunca ”Türk devleti Şengal'den defol”, ”Katil, faşist Erdoğan”, ”Türk ordusu Şengal'den dışarı”, ”Şengal'le dayanışma” gibi Şengal halkına destek veren ve Türk devletini kınayan sloganlar attı.

Güney İranlı Aliye Rahimi, Şengal'in Türk devleti tarafından işgal etmesini asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak ve Türk hükümetlerinin Şengal'in işgali için görüş birliğine vardıklarını söyleyen Rahimi, ”PKK, YPG/YPJ güçleri  ve Şengal Halkı Şengali  DAİŞ çetelerinden temizledi. Şengal halkı demokratik bir sistem kurdu. Şengal halkının yeniden köleleştirilesi girişimine izin vermeyeceğiz” dedi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) İsveç Komitesi üyesi Amir Babakri, Êzidi halkının DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği soykırım ve katliamlardan en fazla zarar gören bir halk olduğunu ve Şengal'daki Êzidilerin kendilerini savunmak ve yönetmek için kendi oluşumlarını yarattıklarını belirtti.

Irak devleti ve Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nin Şengal halkını DAİŞ katliamlarıyla karşı karşıya bırakırken PKK başta olmak üzere devrimci Kürt güçlerinin DAİŞ'ın soykırımını durdurduğunu hatırlatan Babkri, ”Şimdi Irak, Bölgesel Kürt Yönetimi ve Türk devletinin Şengal'deki özerk yönetimi yok etmek için birlikte davrandıklarını görüyoruz. Biz Şengal'deki oluşuma karşı yönelen saldırıları kınamak için buradayız” dedi.

Eylemi örgütleyen kuruluş ve dernekler, İsveç hükümeti ve kamuoyuna Şengal'le dayanışmayı yükseltmeleri çağrısı yaptı.

İSVİÇRE

Basel

Demokratik Güç Birliğinin çağrısıyla Claraplatz meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları burada bir miting düzenledi.

Üzerinde "Ezidi halkına soykırım 75. Fermanla devam ettirilmek isteniyor. 75. fermana izin vermeyeceğiz". yazılı pankart ile Öcalan posterleri ve Pkk, Mlkp, Partizan bayrakları taşındı.

Kürt Toplum Merkezi adına Ali Matur burada bir konuşma yaptı. Matur Şengal'de katliam ve işgali öngören kirli antlaşmaya karşı Kürdistanlılar olarak alanlarda olmaya sürdüreceklerini söyledi.

Almanca bildirilerin okunduğu eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Cenevre

Cenevre kentinde İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde bir araya gelen Kürdistanlılar gerçekleştirdikleri eylemde Şengal antlaşmasını protesto etti. Sık sık kirli anlaşmanın taraflarına yönelik Şengal'de yapılmak istenen katliam ve işgale karşı sloganların atıldığı eylemde Kürt Toplum Merkezi adına Salih Sağlam bir konuşma yaptı.

Sağlam "Bugün hepimiz farkındayız, gerek ihanet çizgisinde ısrar eden KDP yönetimi olsun gerekse bu kirli anlaşmaya taraf olan güçler olsun hepsinin birleştiği ortak nokta Şengal'de bir katliam yaratmaktır. Bizler Kürdistanlılar olarak bu girişimin karşısında ve Şengal halkının yanında olacağız." diye konuştu. Fransızca bildirilerin okunduğu eylem daha sonra sonlandırıldı.

Zürih

Zürih kentinde de aynı amaçla bir araya gelen Kürdistanlılar Şengal'de yaratılmak istenen Şengal halkına katliamı öngören antlaşmaya karşı Rathausbrücke meydanında bir miting düzenledi. Sık sık kirli antlaşmaya karşı sloganlarının atıldığı eylemde kurumlar adına yapılan konuşmalarda "Şengalin statüsünün korunması için her gün alanlarda olacağız" denildi. Şengal halkıyla dayanışmanın yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı eylem Almanca bildirilerin okunması sonrası sonlandırıldı. 

ALMANYA

Kiel

Almanya’nın Kiel şehrinde Kiel Kürt Derneğinin öncülüğünde Şengal’deki anlaşmayı kınamak için bir eylem gerçekleştirdi. Eyleme Kiel Jiyane Jin, Sosyalist Kadınlar Birliği, AGIF, Rojave İnisiyatifi ve Kürt dostları destek verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde Şengal üzerinde kirli oyunlar oynandığı ifade edilerek, bu oyunların Türk devletinin eliyle sahneye konulduğu dile getirildi. Yapılan konuşmalarda KDP’nin Ezidi halkını DAİŞ’e karşı sahipsiz bırakarak kaçtığı hatırlatılarak “yine yeni oyunlar ve katliamlar yapılmak isteniyor. Bizler buna asla izin vermeyeceğiz” denildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde Şengale karşı işgal girişimlerine yönelik bir protesto mitingi düzenlenildi. Saarbrücken DKTM öncülügünde Europa Galerinin önünde saygı duruşu le başlayan eylemde Şengal'e yönelik saldırıların derhal durulması talep edildi. Eylem "Biji berxwedana Şengale“ ve "Biji Serok Apo“ sloganları ile son buldu.

FRANSA

Lorient kentinde Kürdistanlılar ve dostları birlikte bildiri dağıttı. Fransa’nın Lorient kentinde İş güvencesizliğine karşı başta işçi sendikaları olmak üzere Kürdistanlılarında aralarında bulunduğu kurum yürüyüş düzenlendi.

Saat 15 ‘te Place Aristide-Briand meydanında bir araya gelen kitle şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılan Kürdistanlılar ve dostları Irak hükümeti ve KDP arasında Şengal üzerinden varılan ve sonrasında gelişen Şengal’e yönelik saldırılara protesto etmek ve dikkat çekmek için CDK-F tarafından hazırlanan Fransızca el bildirileri dağıttı.

DANİMARKA

Kophenag

Danimarka’nın başkenti Kophenag’ta da Şengal üzerindeki anlaşma protesto edildi.

Şehir merkezindeki Nytorv’da Seve Kadın Meclisi ve Feykurd yönetiminin çağrısıyla bir araya gelen eylemciler Arapça, Danca ve İngilizce basın açıklaması yaptı.

DAİŞ saldırıları sırasında KDP’nin Ezidi halkına olan ihanetine dikkat çeken Kürdistanlılar, BM ve uluslarası güçleri görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

Eylem “Şengal halkı yanlız değildir” sloganlarıyla sona erdi.