Avrupa kentlerinde 14 Temmuz anmaları

Avrupa’nın bir çok ülkesinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri için anma etkinlikleri yapıldı.

Almanya’nın Berlin, Köln, Frankfurt, Kassel ve Mannheim kentleri, Hollanda’nın Den Haag ve Kıbrıs’ın Limasol kentleri ile Avusturya’nın Linz, Viyana ve Graz kentlerinde düzenlenen anmalarda, 14 Temmuz direnişçileri anlatıldı. Anma etkinliklerinde Türk devletinin işgal saldırıları da kınandı ve Kürtler arası birliğin önemine vurgu yapıldı.

KÖLN

Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anma bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Anmada Tevgera Azad, Kürt Kadın Hareketi, CDK, Almanya Gençlik Hareketi ve PJAK temsilcileri 14 Temmuz direnişinin önemine dair konuşmalar yaptı.

Kürt Kadın Hareketi Aktivisti Nupel Munzur, ''Halk olarak 14 Temmuz ruhu ile Rojava’da, Şengal’de, Bakur’da direndik. Zilan arkadaş ise bizim özgürlük çizgimizdir. Dersim’de gerçekleştirdiği eylemi kadın sömürüsüne, özelde dersim katliamına bir cevaptı” dedi.

5 Temmuz’da Türk hava saldırısında hayatını kaybeden KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib’i anan Munzur, “İhanet ve komplo sonucunda katledildi. Onun yerini doldurmak çok zordur” diye belitti.

Munzur’un konuşmasından sonra 14 Temmuz direnişini anlatan bir sinevizyon gösterildi

Daha sonra söz alan CDK temsilcisi Kemal Derik, ''Şehitlerimiz omuzlarımıza büyük bir yük bıraktılar” dedi. Derik, 14 Temmuz direnişinin altı kişi ile başladığını ve bugün milyonlara ulaştığını kaydetti

Anmada, Diyar Xerib'in yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi de yapıldı. Almanya Gençlik hareketi temsilcisi Ali Pazarcık, “14 Temmuz mücadelemiz ve halkımız için çok büyük bir noktaydı. Amed zindanında mücadele bitirilmek istendi. Bir grup genç her şeyi tersine çevirdi” diye belirtti.

olarak söz alan PJAK temsilcisi İbrahim Alipur, Xerib’e yönelik saldırı için “ihanet projesi” dedi ve Xerib’in mücadelesinin başarıya ulaştırılacağı sözünü verdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de saygı durusuyla başlayan anmada Özgür Kürdistanlılar Toplumu Esbaskani Nujiyan Günay, bir konuşma yaptı.

Günay, 14 Temmuz direnişçileri için “Direnişleri tüm dünya tarafından duyuldu ve Kürdistan’ın dört parçasında 14 Temmuz direnişi esas alındı. Hep olduğu gibi anıları mücadelemizde yaşamalı” diye konuştu.

Şehit aileleri adına İbrahim Özsular kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra Kürt siyasetçi M. Güngör, 12 Eylül darbesinden Amed zindanlarına gelen sureci anlattı.

O süreçte Kürt halkı ve yoldaşlarının yaşadıklarının tanığı olduğunu söyleyen Güngör, 14 Temmuz direnişçileri için “Onlar Kürdistan’ın onurunu kurtardılar. Bize yaşama ruhu verdikleri için onlara minnettarız” ifadelerini kullandı.

PYD Berlin Temsilcisi Bavê Kawa, “Direnişin çekirdeği ve bu mücadelenin temeli 14 Temmuz direnişidir. Onların direnişi sayesinde bugün Rojava’da güçleniyoruz” dedi.

Destan Kadın Meclisi adına Xasê Bingöl Tekin ve HDK Brnadebourgtor Sözcüsü Seher Yeter de kısa konuşmalar yaptı.

FRANKFURT

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri ve Türk savaş uçaklarının saldırıları sonucunda hayatını kaybeden KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb için Frankfurt’ta bir anma etkinliği düzenlendi.

Frankfurt şehit Aile komitesi ve Kadın meclisleri öncülüğünde yapılan etkinliğe Frankfurt, Offenbach, Hanau kentlerinde gelen yüzü aşkın Kürt ve dostları katıldı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardında Şehit aile komitesi adına Delal Dersim açılış konuşmasını yaptı. Dersim, 14 Temmuz direnişçilerini anarak “Onların bizlere bırakmış oldukları mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentindeki anma Kürt Toplum Merkezi, Ronahi Berivan Kadın Meclisi ve Şehitler Komitesi tarafından organize edildi. Şehitler Komitesi adına yapılan bir konuşmada, 14 Temmuz ruhunun Kürdistan’ında 7’den 70’e herkesi etkilediğini belirtti.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentindeki anmayı Şehit Aileleri Komisyonu organize etti. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmada bir konuşma yapan Kassel Halk Meclisi Eşbaşkanı Leyla Saroxan, “Şehitlere sözümüzü yineliyoruz” diyerek, 14 Temmuz direnişçilerini andı. 14 Temmuz ve Diyar Xerib'i anlatan sinevizyon gösterimlerinin ardından şehit aileleri adına konuşan Ali Kuru, “Bizlerin Diyar Xerîb'in mücadelesinden ders çıkarmamız ve onun yolunda yürümemiz gerekiyor” dedi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de aynı amaçla bir anma düzenlendi. Anma saygı duruşu ile başladı ve bir sinevizyon izlendi. Ardından söz hakkı alan DemNed Eşbaşkanı Engin Yurtsever, Büyük Ölüm Orucu direnişçilerini andı ve bıraktıkları mücadelenin zafere taşınacağını söyledi.

Kıbrıs’ın Limasol kentinde 14 Temmuz direnişçileri ve Xerib anıldı. Bu amaçla Kıbrıs Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nde bir toplantı yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan anma toplantısında Kürt siyasetçiler Çerkez Korkmaz ve Kamil Akalın, günün anlamına ilişkin konuşmalar yaptılar.

LİNZ

Avusturya’nın Linz bölgesinde Demokratik Toplum Merkezi’nde 14 Temmuz anması gerçekleşti. Anmada sinevizyon gösteriminin ardından 14 Temmuz direnişine ilişkin konuşmalar yapıldı. Anmada ayrıca, Türk devletinin işgal saldırıları ile KDP’nin işgalcilerle işbirliği kınandı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana ve Graz bölgesinde de aynı içerikte anmalar yapıldı.

Viyana'daki anmaya Demokratik Güç Birliği temsilcileri, PYD Avusturya yönetimi, Goran Hareketinin Avusturya temsilcisi ile 5 Temmuz günü Türk savaş uçaklarının saldırısı sonucu hayatını kaybeden KCK genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib'in gazi kardeşi ve yakınları katıldı.

GRAZ

Graz bölgesinde ise Demokratik Toplum Merkezi’nde düzenlenen bir toplantı ile, 14 Temmuz direnişçileri anıldı.