Avrupa’da zehirli gaz saldırılarına öfke

KCDK-E’nin çağrısıyla alanlara akın eden Kürdistanlılar, “Bu savaşı direnenler kazanacak; bu onurlu mücadelede yer alanlar tarihe adını yazdıracak” mesajını verdi

Türk devletinin 17 Nisan’da Kürdistan’a yönelik işgal saldırısı ve saldırılarda zehirli gaz kullanması Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

LEFKOŞA

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da Kürdistan'a yönelik işgal ve katliam girişimine karşı Ledra Palace Sınır Kapısı’nda yürüyüş ve miting düzenlendi.
Özgürlük meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, buradan yürüyüşe başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resim ve flamaları ile birlikte, PKK, HPG, YPG, YPJ flama ve bayrakları taşındı. Yürüyüş esnasında kalabalık kitle sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana gerîla", " Bijî HPG", " Bimre xiyanet", " Kürdistan faşizme mezar olacak", "PKK halktır, halk burada" sloganları ile yapılan işgal ve katliam saldırılarına karşı tepkilerini dile getirdi.
Ledra Palace Sınır Kapısı’nda mitinge dönüşen eyleme, kapının diğer tarafında duran Türk polisleri provokasyon girişiminde bulundu. Kürdistanlılar Türk polislerine attıkları sloganlarla protesto etti. Bir gerilla annesi Türk polislerine gerillaların giydiği sarı mekapları göstererek, "Bu ayakkabıya kurban olun. Yiğitseniz kimyasal silahları bırakın, öyle savaşalım. Savaş meydanında kimin aslan kimin koyun olduğunu dost düşman herkes görür o zaman. Sarı mekaplılar bizim evlatlarımız! Evlatlarımız Kürdistan dağlarını sizi ve size ortaklık eden ihanetçilere de mezar edecektir" diyerek tepkisini gösterdi.
Çerxa Şoreşê marşı eşliğinde saygı duruşu ardından bildiri okundu. Açıklama yapan gençlik üyesi Baran Hebûn da, savaşın kısa süreli olmadığına ve Kürdistan halkı için varlık mücadelesinin verildiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Şu an Kürdistan dağlarında kahraman Kürt gençleri ile Kürt kadınları tarafından tarih yazılmakta. Bu destansı direnişi sahiplenmek ve direnişi Kürdistan dağlarından şehirlere taşımak Apocu gençliğin tek görevidir. Gerilla dağda vurdukça bizler de Apocu ruhla her alanda AKP -MHP faşizmine destek olan, soykırımcı zihniyeti taşıyan ve savunan yine ihanet cephesinde yer alıp saf tutanların cellatları olacağız. Bu savaşı direnenler kazanacak; bu onurlu mücadelede yer alanlar tarihe adını yazdıracaktır. Bu temelde tüm onurlu Kürdistan gençliğine Werin Cenga Azadiyê hamlesinin ruhu ile yürütülen bu onur savaşında yerimizi alalım."

Ardından Kürt siyasetçi Lezgin Serhat söz aldı. Serhat, “Eylemlerimiz bununla sınırlı kalmayacaktır. Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlayıncaya kadar, faşist ve işgalci güçleri ülkemizden def edene kadar alanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.
BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Nav-Berlin’in çağrısıyla Federal Parlamento önünde işgalci Türk devletinin kimyasal saldırıları protesto edildi.
Yerel saat ile 13.00’te başlayan protestoda “Türk devletinin Kürtlere karşı kimyasal gaz kullanımı durdurulsun”, “Türkiye kimyasal silah kullanıyor”, “Bimre xiyanet”, “Faşist Türk devleti ordusu Kürdistan’dan defol!” pankartları taşındı.
“Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Zapê”, “Bimre xiyanet”, “Bijî Serok Apo”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.
Aveg-Kon adına konuşan Baki Selçuk, “Türk devleti 40 yıldır Kürt özgürlük mücadelesi ile savaşıyor ve bu savaşta Türk devleti başarı sağlayamadı. Türk devleti gerillaya karşı kimyasal silah ile sonuç almak istiyor. Kimyasal silahlar Alman patentli. Efrîn işgalinde Leopard panzerleri kullanıldı.
Bu binada oturanlar, o silah anlaşmasına imza atanlar, o katliamların suç ortağıdır” ifadelerini kullandı.
Berlin Eyalet Parlamentosunda grubu bulunan SPD, CDU, Yeşiller, FDP, Die Linke partilerinin grubunu ziyaret eden Dest-Dan Kadın Meclisi, Êzidî Kadın Meclisi ve Die Linke Berlin Eyalet Parlamentosu üyesi Ferat Koçak’tan oluşan inisiyatif, bu partilerin temsilcilerine Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) tarafından hazırlanan ve İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarında kimyasal silah kullandığına dair dosyayı sundu.
Eylemde, Nav-Berlin Meclis üyeleri, aydın ve akademisyenler tarafından başlatılan PKK yasağına karşı imza kampanyası kapsamında imza topladı.

KÖLN

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Türk devleti ve işbirlikçisi KDP’yi protesto etmek için Köln Dom Kilisesi önünde bir araya geldir. Eylem boyunca sloganlarla Almanya kamuoyuna Kürtlerin katledildiği ve bunun da NATO silahlarıyla gerçekleştirildiği dile getirildi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te, KCDK-E’nin çağrısıyla Kürtler alanlara akın etti.

Paris DKTM önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, PKK flamaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile birlikte üzerinde “Gerîla parastina jiyana me ne!” pankartını açtı.
Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Derneği önünden yürüyüşe başlayan kitle Strasbourg St-Denis (Kemer) önüne kadar “Bijî berxwedana gerîla” ve “Katil Erdoğan” sloganları ile yürüdü.
DKTM adına konuşan Azad Dağan, "Gerillalar irade üstü bir direniş sergiliyor. Biz her zaman direnen gerillalarımızın yanınızdayız. Faşist Türk devleti kıramadığı direnişi, şimdi kimyasal silahlarla kırmaya çalışıyor. Anlamadıkları bir şey var; bu irade asla yenilmez. Biz kazanacağız, Kürt halkı kazanacak, gerillalar kazanacak" dedi.
Sloganlarla devam eden eylemde eylemciler tekrardan Paris DKTM’ye doğru yürüyüşe geçti. 

MİLANO

İtalya’nın Milano kentinde Türk devleti ve KDP’nin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırısı iki ayrı eylemle protesto edildi.

İtalya’nın 25 Nisan’da Nazi faşizminden kurtuluş yıl dönümü nedeniyle Milano’da sol ve sosyalist hareketlerin düzenlediği yürüyüşte Türk devletinin işgal saldırıları da protesto edildi.
İkinci eylem ise Milano’da bulunan Türk Başkonsolosluğu önünde yapıldı. Birçok Kürt dostu İtalyan’ın da destek verdiği eylemde “Bijî berxwedana Zapê”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı; PKK mücadelesi sahiplenildi.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde Kürdistanlılar Türk devletinin ve KDP’nin saldırılarına karşı alanlara çıktı.

Akşam saatlerinde Basel Merkezi Tren İstasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin ve işbirlikçisi KDP’nin saldırılarını düzenledikleri bir mitingle kınadı.

Basel Bahnhof önünde bir araya gelen kitle, üzerinde “Bimre xiyanet”, “Bijî berxwedana gerîla” yazılı pankart, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Almanca yapılan açıklamad,a Türk devletinin Kürdistan'da ve özellikle Medya Savunma Alanlarında yaptığı zehirli gaz saldırısını güçlü bir şekilde kınadıklarını, bu duruma ortak olan KDP’nin Kürtler içinde bir infial ve çatışma istediği dile getirildi. Bu durum kabul edilemez bulunurken, uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi istendi.

Kitle tarafından ise sık sık “Bijî berxwedana gerîla” ve Terorist Erdoğan” sloganları atıldı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Türk devletinin Barzaniler ortaklığında Medya Savunma Alanları’ına dönük geliştirdiği işgal saldırıları ve gerillaya karşı kimyasal silah kullanımı düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Zîn Kadın İnisiyatifi tarafından organize edilen eylem Strasbourg Garı önünde başladı. Halkların Birleşik Devrim Hareketi’nin yanısıra Partizan’ın da katıldığı eylem bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Protesto eyleminde yapılan konuşmalarda işgal saldırılarına tepki gösterilerek Barzaniler ve KDP’nin işgalci Türk devletiyle ortaklığı kınandı. Avrupa ülkelerinin sessizliğininde protesto edildiği eylemde Türk devletinin insanlık ve savaş suçları işlediğinin altı çizildi.

Kürt halkının işgal saldırılarına karşı sessiz kalmaması gerektiğinin de altı çizilen konuşmalarda, Kürt kazanımlarının büyük bir tehlike altında olduğu vurgulandı.

Avrupa ülkelerine “Sessiz kalma” çağrısı yapan eylemciler, “Terörist Erdoğan”, “İşbirlikçi KDP” diyerek işgal saldırılarına tepki gösterdi; “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Zapê” sloganlarıyla da direnişi selamladı.