Aralık katliamları için Toronto'da anma

Roboskî, Maraş ve 19 Aralık katliamlarında yaşamını yitirenler Toronto'da anıldı.

Roboskî, Maraş ve 19 Aralık cezaevi katliamlarının yıl dönümleri vesilesiyle Kanada’nın Toronto kentinde bir anma programı gerçekleştirildi.


Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi'nin çağrısıyla Kanada Kürt Toplum Merkezinde bir araya gelen Kurdistanlılar, katliamlarda yaşamlarını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Etkinlikte Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi adına bir bildiri okundu. Hapishanelerde faşizme karşı direnerek şehit düşen tutsakların insanlığın en değerli evlatları olduğunun belirtildiği açıklamada, “Gerek Maraş gerekse de Roboskî’de katledilen insanlarımızı da bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz” denildi. Faşist Türk devletinin aynı katliamı bugün de Kürt halkına dayattığı ifade edildi.

'TÜRK DEVLETİNİN KATLİAMLARI SÜRÜYOR'

Açıklamada, Maraş'ın hesabı sorulmadığı, katliamı organize edenler ceza almadığı için devlet görevlileri tarafından 19 Aralık Cezaevleri Katliamı ve Roboskî Katliamı gerçekleştirildi. Kürtlere uygulanan katliamlar devlet eliyle hâlâ devam etmektedir. Maraş Katliamı'na ilişkin katledilen sayıların açıklanan rakamlardan daha fazla olduğu bilinmektedir. Katliam sonrasında binlerce Alevi Maraş'ı terk etmek zorunda kalmış, katliamın sorumluları daha sonra ödüllendirilmiştir. Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi olarak Maraş Katliamı ve sonrasında gerçekleşen tüm katliamları lanetleniyoruz” denildi.
Etkinlikte, Kürt halkına dönük katliamlara, asimilasyon ve soykırımlara sessiz kalmama çağrısında bulunuldu.

Anma programında Maraş ve Roboskî tanıklarının yaşadıklarını anlattığı sinevizyon gösterimi de yapıldı. Katledilen Kürtler şiirlerle anıldı.

Maraş Katliamı tanığı bir Kürt göçmen, katliam sırasında neler yaşadığına ve katliamların devam ettiğine değindi, "Paris'te Kürtlere karşı yapılan katliam, Maraş Katliamı'ndan kalan yaralarımızı tazeledi" dedi.

Yüzlerce Kurdistanlının katıldığı anma programı "Şehîd namirin" sloganlarıyla son buldu.