AP: Türkiye seçilmişlere yönelik baskıya son vermeli

Avrupa Parlamentosu, HDP’li belediyelerin gasp edilmesi ve Türkiye’deki hak ihlallerine ilişkin karar tasarısını oy birliği ile kabul etti. Parlamento, demokratik olarak seçilmiş yetkililere yönelik baskıya son verilmesini istedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, kayyum gasbıyla görevleri ellerinden alınan HDP’li belediye eşbaşkanlarının durumu ve yine Türkiye'de insan hakları alanında yaşanan son gelişmeler tartışıldı.

Parlamentodaki siyasi gruplar, tartışarak ortak bir karar aldı. Cezaevindeki muhalif siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısının yapıldığı kararda, kayyum gaspları güçlü bir şekilde eleştirildi ve bunun yerel demokrasiye zarar verdiği belirtildi. Oy birliği ile alınan kararda, “Türkiye, demokratik olarak seçilmiş sorumlulara yönelik baskıya son vermeli” dedi. Kararda, görevleri gasp edilen belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesi istenirken, “Başta İstanbul Belediye Başkanı Ekram İmamoğlu olmak üzere başka seçilmişlerin de görevden alınacağı yönündeki tehdit” kınandı.

'TÜRK YETKİLİLER TEHDİT VE GÖZDAĞINDAN VAZGEÇSİN'

AP kararında, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza da kınandı.

Türk yetkililerinin, diğer belediye başkanlarının da görev alınmasına dair tehditlerde bulunduğu ve bunun kabul edilemez olduğunun kaydedildiği kararda, bu tür tehdit ve gözdağı vermeye yönelik açıklamalara son verilmesi çağrısı yapıldı.

‘TÜRKİYE'DE HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KÖTÜ DURUMDA'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de dün savunması yapılan, HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın davasına dikkat çekildi.

AP kararında, şöyle denildi:

"Türkiye’de insan hakları, hukuk devletine saygı ilkesi ve temel hak ve özgürlükler konusunda kötüye giden durumdan endişe ediyoruz. Keyfi gözaltı kararları, adli ve idari tacizler, seyahat yasakları ile siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenlere yönelik baskıları kınıyoruz. Terörle mücadele gerekçesiyle muğlak suçlamalar yüzünden açılan soruşturmalar ve mahkumiyetlerden endişe duyuyoruz.

'TERÖR YASASI ULUSLARARASI STANDARTLARDA OLMALI'

Türkiye terörle mücadele yasasını, uluslararası insan hakları standartlarına uygun hale getirmeli. Bu yasalar, ifade özgürlüğü hakkını kullanan kişi ve medya kuruluşlarını cezalandırmak için kullanılmamalı. AİHM içtihatlarına uygun hareket edilmeli. AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararına saygı gösterilmeli."

AP genel kurul oturumundaki tartışmada söz alan parlamenterlerin hemen hemen tamamı, kayyum atamalarını sert bir şekilde eleştiren konuşmalar yaparken, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere Türkiye’de çok sayıda siyasetçi, gazeteci, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisinin cezaevinde olmasına tepki gösterdi.

THYSSEN: DEMOKRASİYE ZARAR VERİLİYOR

Tartışmanın sonunda söz alan AB Komisyonu Temsilcisi Marianne Thyssen, kayyum gasbının yerel demokrasiye zarar verdiğini söyledi. Thyssen, kayyum atamalarıyla seçmen iradesinin hiçe sayıldığını ifade etti ve AB’nin gelişmeleri kaygıyla izlediğini söyledi.