Almanya: Paris’teki anmaya katılmak isteyen 24 kişiyi engelledik

Alman İçişleri Bakanlığı, 7 Ocak’ta Paris’teki kitlesel gösteriye katılmak için yola çıkan 24 Alman vatandaşının sınırda engellendiğini kabul etti.

7 Ocak 2023 günü Fransa’nın başkenti Paris’te Kürtlere karşı işlenen iki katliam kitlesel bir gösteriyle protesto edilmişti. 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022’de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ı anan on binlerce kişi katillerin açığa çıkarılması talebini dile getirmişti.

Avrupa’nın birçok ülke ve onlarca kentinden Kurdistanlılar ile dostların Paris’e aktığı o gün Alman polisi sınırlarda geçişleri keyfi bir şekilde engellemişti. Paris’teki yürüyüşe gitmek için yola çıkan otobüsleri durduran Alman polisi birçok kişiye “yurt dışı yasağı” koyarak Almanya’dan çıkmalarını yasaklamıştı.

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Alman devletinin Kürtlere yönelik yıllardır sürdürdüğü kriminalizasyon siyasetinin devamı olarak Paris’e gitmek isteyen Kurdistanlıların engellenmesini Federal Meclis’in gündemine taşıdı. 7 Ocak’taki anmaya gitmek isteyen kaç kişinin engellendiğini ve neden böyle bir karar alındığını Federal Hükümet’e soran Akbulut’a yanıt İçişleri Bakanlığı’ndan geldi.

ENGELLEMENİN GEREKÇESİ AÇIKLANMALI

ANF’nin elinde bulunan kısa yanıtta bakanlık, 7 Ocak 2023 tarihinde Paris’teki anmaya katılmak isteyen 24 Alman vatandaşının Federal Polis (Bundespolizei) tarafından engellendiğini bildirdi. Ancak İçişleri Bakanlığı polisin neden böyle bir karar aldığına dair hiçbir açıklamada bulunmadı.

Soru önerisini yönelten Sol Partili Akbulut ise polisin neden Paris’e o gün gitmek isteyenlere yönelik böyle bir karar aldığını hükümet tarafından gerekçeleriyle birlikte açıklamasını istedi. Polisin aldığı kararın gerekçesinin neden açıklanmadığına anlam veremediğini belirten Akbulut “Burada vatandaşların anayasanın temel haklarından biri olan seyahat özgürlüğü hakkı polis güçleri tarafından engellenmiştir. Polisin bu kararı Federal Hükümet’in Türkiye’ye diz çözmesi anlamına geliyor” dedi.