Almanya, halen Efrîn'i işgal eden Türk devletine arka çıkıyor

Efrîn işgaline ilişkin "Uluslararası hukukun çiğnendiğine dair gerekli bilgiye sahip değiliz” açıklaması yapan Alman hükümeti, Türk devletine bir kez daha arka çıktı.

Türk devleti 20 Ocak 2018 günü Rojava Kurdistan’ın Efrîn Kantonu’na yönelik başlattığı işgal saldırısından iki gün sonra BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı başvuruda “Bu operasyon Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. Maddesi gereği meşru müdafaa çerçevesinde yapılıyor” demişti. AKP-MHP iktidarı, Suriye’nin içinden yapılan saldırılarından dolayı sınırlarının tehdit altında olduğunu iddia etmişti.

Ancak üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen uluslararası arenada Efrîn işgalinin gerekçesi olarak Türk devletinin öne sürdüğü “meşru müdafaa” hakkının ne kadar doğru olduğuna dönük hiçbir araştırma yapılmadı. Bunun üzerine Alman Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, konuyu geçtiğimiz hafta kısa bir soru önerisiyle Federal Meclis’in gündemine taşıdı.

EFRÎN’E İLİŞKİN GEREKLİ BİLGİYE SAHİBİ DEĞİLİZ

Efrîn’e yönelik işgalin başlamasının gerekçesi olarak öne süren BM Anlaşması’nın 51. Maddesi’nin hayata geçiren Türkiye’nin haklı olup olmadığı ve uluslararası hukukun ihlali konusunda Federal Alman Hükümeti’nin bir araştırma yapıp yapmadığını soran Dağdelen’e Scholz hükümeti adına Dışişleri Bakanı Müsteşarı Andreas Michaelis yanıt verdi.

Müsteşar Michaelis, hükümet olarak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yer alan Efrîn bölgesinde uluslararası hukukun ihlal edip etmediği sonucuna ulaştıracak gerekli bilgilere sahip olmadıklarını öne sürdü. Berlin yönetimi, Türkiye’nin “meşru savunma” iddiasına ilişkin net bir cevap vermeyerek Türk devletinin 5 yıla yakındır Efrîn’e yönelik sürdürdüğü işgale bir kez daha arka çıktı.

Federal Alman Hükümeti’nin birçok kez Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki varlığını birçok kez eleştirdiğini belirten Michaelis, devamla şu görüşü dile getirdi: “Özellikle sivil halkın korunmasına dikkat edilmesini ve mümkün olduğunca hızlı biçimde Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlığa son verilmesini istedik.”

MECLİS ‘MEŞRU SAVUNMA’YI İNANDIRICI BULMAMIŞTI

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamları karşısında hiçbir ciddi açıklama yapmayan Federal Alman Hükümeti’nin aksine Federal Meclis’in Bilimsel Hizmetler Dairesi, daha önce yayınladığı raporlarda işgalin uluslararası hukuka uygun olmadığını bildirmişti. Daire 2018 yılın Temmuz ayında yayınlandığı raporda, Türkiye’nin Efrîn saldırısı için “Meşru müdafaa” açıklamasına ilişkin ise somut delillerin bulunmadığına dikkat çekerek AKP-MHP iktidarının iddiasını inandırıcı bulmamıştı.