Alman polisi Lützerath direnişçilerine saldırı başlattı

Doğaya zarar veren linyit madeninin çıkarılması için enerji şirketlerine peşkeş çekilen Lützerath’ta barikat kuran çevre aktivistlere yönelik Alman polisi günlerdir hazırlığını yaptığı saldırılarına başladı.

Eyalet hükümetinin kararıyla Almanya’nın enerji devi RWE’ye peşkeş çekilen Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletindeki Lützerath köyünde 2020 yılından bu yana ağaçlar sökülüyor. Bu çevre kıyımı ve halihazırda bulunan maden ocağının genişletilmesine karşı Lützerath çevre aktivistleri ile sol gruplar için direniş alanı haline geldi.

Ancak çevrecilerin protesto ve direnişine rağmen, Ukrayna savaşı sonrası Almanya’da yaşanan enerji krizine çözüm bulmak için hükümetin kararıyla RWE, daha önce Lützerath köyü civarında bulunan ve beklemede olan üç linyit yakıtlı kömür ünitesini yeni yılla birlikte yeniden etkileştirme karar verdi.
700 civarında çevreci ise enerji firmasına ait iş makinelerinin geçişini engellemek için maden ocağı etrafında barikat kurarak 3 yolu kapattı. Uyarılara rağmen barikatlara kaldırılmaması üzerine bölgeye kalabalık bir polis gücü gönderildi ve bugün sabah saatlerinden itibaren direnişçilere yönelik ilk saldırılar başladı.

POLİS: YARINA KADAR BÖLGEYİ BOŞALTACAĞIZ

Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre polis direnişçilere ait bazı barikatları kaldırdı. Basına konuşan polis yetkilileri, yarın sabahtan itibaren maden ocağının tamamen boşaltılacağını kaydettiler. Ancak sanal medya ağlarında paylaşılan son görüntülerde direnişçilerin hâlâ barikatların arkasında olduğu görülüyor.

Polisin ilk saldırısında bazı aktivistlerin yaralandığı ve bazıların da gözaltına alındığı öğrenildi. Polisin saldırısı karşısında göstericiler sabahın ilk saatlerinden itibaren maden ocağı etrafında insan zinciri oluştururken, bazı direnişçiler ise kendilerini maden ocağında bulunan direk ve iş makinelerine zincirledi.

Direnişçilere destek vermek için sabahın erken saatlerinde Lützerath’a giden Sol Parti Eşbaşkanı Janine Wissler, polisin tavrı ile hükümetin kararına sert tepki gösterdi. DPA’ya konuşan Wissler, “Bilimsel araştırmaları hiç sayıp 2023 yılında hâlâ para için doğaya zarar verilerek maden çıkartılması saçma sapan bir durum” dedi. Wissler, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise “RWE’nin palazlanması karşısında demokrasi ve iklimi korumak için barikatların arkasındayım” dedi.

DİRENİŞÇİLER: BURAYI TERK ETMEYECEĞİZ

Sanal medya hesaplarında bilgi veren direnişçiler polisin bütün müdahale ve saldırıları karşısında bölgeyi terk etmeyerek maden ocağını koruyacaklarını ifade etti. “Yer altında bulunan maden yer altınındır, onu sonuna kadar koruyacağız” diyen aktivistler, çıkartılan madenin doğaya büyük zararlar verdiğini ve küresel ısınmaya yol açtığına dikkat çekti.