Alman istihbaratı: MİT NRW’de cirit atıyor

Kürdistanlı ve Türkiyelilerin yoğun yaşadığı Almanya’nın en büyük eyaleti NRW’nin 2018 istihbarat raporunda MİT’in eyalette yoğun şekilde ajanlık faaliyetlerini yürüttüğü belirtildi.

Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in açıkladığı Anayasayı Koruma Teşikilatı’nın 2018 yılı raporunun yanı sıra her eyaletteki istihbarat birimleri de yıllık raporlarını açıklıyorlar. Son olarak Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW)’deki istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşikilatı 2018 yılını raporunu kamuoyuna açıkladı.

NRW İçişleri Bakanı Herbert Reul tarafından açıklanan raporda Türk istihbarat teşkilatı MİT ve Erdoğan rejimine ilişkin değerlendirmeler dikkat çekti. Raporda NRW’nin dünya çapında Türk diasporasının yoğun bulunduğu merkezlerden birisi olduğu ve bu yüzden de buranın Türk istihbaratının en önemli operasyon noktalarından olduğu ifade edildi.

PKK, DHKP-C ve MLKP’nin de bu eyaletlerde faaliyetlerinin olduğu görüşüne yer verilen raporda Almanya’da yaşayan muhaliflerin Türk hükümeti tarafından “terörist” olarak görüldüğüne dikkat çekilen raporda NRW’de Türk istihbaratının yoğun casusluk faaliyetlerinin olduğu belirtildi.

‘MEDYA VE DİTİB KULLANILIYOR’

AKP iktidarının özellikle eyalette yaşayan Türk vatandaşlarını siyasi etki altına almak için medyayı, DİTİB’in camilerini ve kendi lobi kuruluşu olan UID’yi kullandığı ifade edilen NRW’nin istihbarat raporunda MİT’in dolaylı olarak bu çalışmalarda da yer aldığına dikkat çekildi. NRW istihbaratı devamla MHP’ye bağlı Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) ile Milli Görüş’ün de 2018’de izlendiğini bildirdi.

MHP’nin Türkiye’de AKP ile kurduğu ittifakın ardından Almanya’daki Türk milliyetçi grupların da Erdoğan yanlısı olmaya başladığını hatırlatılan raporda “Almanya’daki Ülkücü hareket sayesinde gözle görülür Erdoğan hayranlığı arttı” belirlemesi dikkat çekti. Ancak NRW istihbaratı devamla Ülkücüler içindeki Erdoğan hayranlığının gelecekte bu hareket içinde bir bölünmeyi getireceği öngörüsünde bulundu.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın federal çaptaki 2018 yılı raporunda da MİT’in faaliyetlerine yönelik ilk kez ayrı bir başlık ayrılmıştı. Raporda MİT’in Türkiye’den gelen muhaliflere yönelik casusluk faaliyetleri dışında hem Almanya'daki Türkiye kökenli topluma hem de Alman siyasi iradeye nüfuz etme çabası içinde olduğu ifade edilmişti.