Alman hükümetinden HPG gerillası Handelmann için açıklama

Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırısında şehit düşen HPG gerillası Sarah Handelmann’a ilişkin açıklama yapan Federal Alman Hükümeti, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırı ve işgal girişimlerinden haberdar olmadıklarını iddia etti.

Sara Dorşin kod adlı HPG gerillası-enternasyonalist savaşçı Sarah Handelmann 7 Nisan 2019 günü Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında şehit düşmüştü. Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke ise Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in Alman vatandaşı Handelmann’ın hayatını kaybetmesine ilişkin bilgi sahibi olup olmadığını sormuştu.

Ayrıca Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırı ve işgal girişimlerini de soran Jelpke’ye, hükümet adına devlet sekreteri Antje Leendertse yanıt verdi. 2 Temmuz 2019 tarihli yanıtta hükümet, Handelmann’ın hayatını kaybettiğinden haberdar olduklarını bildirdi.

Ancak hükümet devamla “kişisel bilgileri koruma yasalarını” gerekçe yaparak ayrıntılı bilgi vermeyeceklerini duyurdu. “Handelmann’ın yakınlarıyla temas halindeyiz” açıklamasını yapmakla yetinen hükümet, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal ve saldırıları konusunda ise bilgi sahip olmadıklarını öne sürdü.

JELPKE: İŞGAL ALMAN SİLAHLARIYLA GERÇEKLEŞİYOR

Hükümetin açıklamasına tepki gösteren Sol Partili Milletvekili Jelpke, Türk devletiyle ilişkilerden dolayı Handelmann’ın nasıl yaşamını yitirdiğine dair ayrıntıların kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çekti. Devamla “Çünkü bu bilgiler Türkiye-Almanya ilişkilerini zora sokmasından korkmuş olabilirler” görüşünü dile getiren Jelpke, Güney Kürdistan’a yönelik saldırılar karşısında Berlin yönetiminin sessizliğini bozmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarında 4 sivil daha hayatını kaybettiğini aktaran Jelpke, saldırı ve işgal girişimlerinin Alman yapımı silahlarla yapıldığına ve bu yüzden Almanya’ya da sorumluluk düştüğüne dikkat çekti. Saldırıların uluslararası yasaların gereği olarak Irak’ın toprak bütünlüğüne ihlali anlamına geldiğini ifade eden Sol Partili politikacı, saldırıların sürmesi halinde Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını talep etti.

Konuyla ilgili haber: