AB 2024 yılına kadar yeni iltica yasası çıkarmak istiyor

Avrupa Birliği (AB) bütün üye ülkeleri kapsayacak yeni bir iltica yasasını çıkarma çalışmalarına hız verdi. AB’nin hedefi yeni yasayı 2024 yılının Mart ayına kadar hazırlamak.

AB’nin en üst organı olan Avrupa Komisyonu 2020 yılının Eylül ayında iltica sayasında köklü değişiklikleri kapsayacak reform paketinin hazırlanması önerisinde bulunmuştu. 27 üye ülkede geçerli olacak ortak yeni yasasının 2024 yılının Mayıs ayında gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde çıkarılması öngörülmüştü.

Üye ülkeler arasında gittikçe artan siyasi görüş farklılıkları ve en önemlisi de AB’ye ulaşan mültecilerin nasıl diğer ülkelere dağıtılacağı konusunda süre giden anlaşmazlıklar, Brüksel’in işini zorlaştırıyor. Özellikle de Avrupa’nın güneyine ulaşıp burada sığınma talebinde bulunan mültecilerin nasıl kıtanın kuzeyinde bulunan ülkelere dağıtılacağı mevzusuna çözüm bulunamıyor.

İSVEÇ: SİYASİ GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Ancak çözülemeyen bu sorunlara rağmen Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yürüten İsveç hükümeti yeni iltica yasanın çıkartılması konusunda iyimser. Brüksel’de basına konuşan İsveç’in AB’deki Büyükelçisi Lars Danielsson, yasa için siyasi görüş birliğinin oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Reform paketini 2024 yılının ilk çeyreğine kadar çıkarmak istediklerini bildiren Danielsson, “Şu anda üye ülkelerin önemli bir kesimi uzlaşmaya hazır” dedi. Mayıs 2024 seçimleri öncesinde iltica yasaları ve mülteci konusunun AB içinde daha fazla gündeme geleceğine dikkat çeken İsveçli yetkili, “Çünkü bu konu hem seçimi kaybettirebilir hem de kazandırabilir” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu’nun 2013 yılında kabul ettiği Dublin Anlaşması gereği mültecilerin ilk ayak bastıkları ülkede kalmaları gerekiyordu. Fakat AB üyesi 27 ülkenin yanı sıra İzlanda, Norveç, Liechtenstein ve İsviçre’yi de kapsayan ve adına “Dublin uygulaması” denilen bu düzenleme son yıllarda işlevsiz hale geldi.