Şehitler için Basel’de anma

Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl ile farklı tarihlerde şehit düşen Ali Haydar (Bilal Karakuş) Orhan Kunur, Ekin Reşit ve Reşit Bozan için İsviçre’nin Basel kentinde bir anma etkinliği düzenlendi.

Basel Demokratik Kürt Toplum merkezinde İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAV) öncülüğünde yapılan yapılan anmaya şehit yakınları ve çok sayıda kişi katıldı.

Anma şehitler için yapılan saygı duruşuyla başladı. KOMAV adına açılış konuşmasını Metin Mintaş yaptı. Mintaş başta Paris’te katledilen Sakine Cansız ve Evin Goyi şahsında şehitleri anarak başladığı konuşmasında “Her gün katliamla karşı karşıya kalıyoruz. Paris’te iki defa katliamla karşı karşıya kaldık. Sara Heval, Kürt kadın mücadelesinin öncüsüydü, alçakça Paris’te katledildi. Onun failleri yargılamadılar ve Paris’te ikinci katliam yaşandı. Evin Goyi, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl şahsında onların anısı önünde eğiliyoruz. Yine işgalci Türk devletinin kimyasallarla katlettiği bütün şehitleri saygıyla anıyoruz. Halkımız Paris’te direndi. Bizi katlediyorlar, buna sessiz kalamayız. Biz bu katliamların açığa çıkarana kadar mücadele edeceğiz.

İşgalci devletin her türlü yasaklanmış silahına karşı gerillalarımız insan üstü bir direniş sergiliyor. İşgalci devlet bütün kirli oyunlarına rağmen başarı sağlamadı, yenildi. Şehitlerimizle onur duyuyoruz. Hiç bir zaman boyun eğmeyeceğiz. Şehidler bizim öncülerimizdir. Onların mücadelesine sahip çıkacağız” dedi.

Salonda bulunan Orhan Kunur, Ekin Reşit ve Reşit Bozan aileleri söz alarak şehirlere bağlı olacaklarını ve bu mücadelenin mutlaka başarıya kavuşacağını ifade etti.

Kürt Gençlik hareketi adına Doğa Serhildan da anmada bir konuşma yaptı. Serhildan yaşanan katliamlara karşı gençlik olarak öfkeli olduklarını dile getirerek “Avrupa'da, dağda şehit veriyoruz. Bu katliamlara karşı öfkeliyiz. Biz şehitlerin anısına sahip çıkmalıyız. Daha fazla örgütlenerek, özsavunmamızı geliştirmeliyiz. Şehitlerin silahını yerde bırakmayacağız. Başta gençler olmak üzere bütün halkımız mücadeleyi büyütmek için çalışmalıdır” dedi.

Anmada Kürt siyasetçi Adil Botan da bir konuşma yaptı. Botan şehit düşenleri anarken Xebat Derik’in 10 yıl önce katledildiğine vurgu yaparak Rojava devriminde Xebat Derik’in emeğinin asla unutulmayacağını belirterek: “Şehitlerimizin arkasında konuşmak kolay değil. Heval Sakine arkasında romanlara sığmayacak bir mücadele bıraktı. Ne söylesek az kalır. Sakine Heval, Önder Apo çizgisinde sonuna kadar gitti. Biz de bu tarzda mücadele etmeliyiz. Hayatın her alanını örgütlersek hiç bir bir düşman bizi yenemez. Şehitlerin yaşamına bakarsak ne yapmamız gerektiğini göreceğiz. Önümüzdeki süreç önemli gelişmelere sahne olabilir. Bunun için hazırlıklı olmalıyız. Özsavunmamızı geliştirmeliyiz. Önder Apo’yu özgürleştirmek için çaba içinde olmalıyız” dedi.

Anma Paris şehitleri için hazırlanan sinevizyonun gösterilmesinden sonra 'Şehid Namirin' sloganıyla sona erdi.