Özgürlük eylemini Kürt sanatçılar sürdürüyor

Kürt Halk Önderi için Strasbourg’da ‘Öcalan’ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür’ şiarıyla düzenlenen eylemi ikinci gününde Kürt sanatçıları yürütüyor.

KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridin sonlandırılması ve özgürlüğüne kavuşması talebiyle dün binlerin katıldığı bir basın açıklamasıyla başlatılan eylem, ikinci gününde.

18 Kasım’a kadar her gün Avrupa’nın farklı bir bölgesinden kurum temsilcileri ve yurtseverlerin katılacağı eylemin düzenlendiği alanda "Öcalan’a Özgürlük Nöbeti” adlı süresiz eylem de devam ediyor. Avrupa Konseyi (AK) binasının da olduğu Avenue de la Robertsau bulvarı üzerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) de bulunuyor.

Bugün eylemde yerlerini alan Kürt sanatçılar, Öcalan’ı İmralı’da ziyarete yetkili tek kurum olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) acilen harekete geçmesi talebini dillendirmek amacıyla Strasbourg’dalar. Sanatçılar arasında Hozan Cömert, Hozan Cevad ve tiyatro sanatçısı Amele gibi isimler de yer alıyor.

‘Öcalan’ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür’ şiarıyla düzenlenen eylem dün binlerce Kürdistanlının katıldığı bir basın açıklamasıyla başlatılmıştı. AİHM’in Öcalan’a yönelik İmralı’daki işkenceleri görmeyen kararı ile CPT’nin en son Eylül 2016’da kardeşi Mehmet Öcalan’a görüşmesine rağmen Kürt Halk Önderi’nin durumuna ilişkin adım atmaması da protesto ediliyor.

Eylemin ardından dün CPT ve AİHM önünde demokratik tepkilerini dile getirmek isteyen Kürdistanlılara Fransız polisi tarafından gaz ve ses bombalarıyla saldırı düzenlenmişti. Olaylarda çok sayıda Kürt genci gözaltına alınmış, çok sayıda kişi de yaralanmış ve hastanelere kaldırılmıştı.