Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle Avrupa Konseyi önünde yapılacak eylemlerin startı basın açıklamasıyla verildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 'Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür' şiarıyla Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenecek eylemler dizisi, Avrupalı parlamenterlerin de katıldığı bir basın açıklamasıyla başladı.

Açıklamada, Öcalan’a yönelik tecride acilen son verilmesi ve krizden çıkılması için Öcalan’la diyaloga geçilmesi gerektiği vurgulandı.

KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısıyla onlarca kurumun katılacağı ve ‘Öcalan’ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür-Önderliksiz hayatı düşünemiyoruz’ şiarıyla düzenlenen eylem için Avrupa’nın birçok ülkesinden binlerce kişi Strasbourg’a geldi.

Kitle sabah saatlerinden itibaren AK önündeki Avenue de la Robertsau bulvarında toplanırken, saat 12.30’da bir basın açıklaması düzenlendi. Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan açıklamada ilk olarak KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç söz aldı.

Eyleme katılan kurumlar ile Kürdistanlılar ve Avrupalı Kürt dostlarını selamlayan Yüksel Koç, Öcalan’ın özgürlüğünün Kürtlerin ve halkların özgürlüğünden bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı. Öcalan’ın Ortadoğu için özgürlük ve barış projesine dikkat çeken Koç, halklar için umut olan Öcalan’ın paradigmasına karşı Türk devletinin komployu ve tecridi ağırlaştırdığının altını çizdi.

KOÇ’TAN AK, AİHM VE CPT’YE ÇAĞRI

Türk devletinin ve komplocu güçlerin başlattığı savaşın öncelikle Öcalan’a karşı başlatıldığını söyleyen Yüksel Koç, buna karşı Mezopotamya ve Ortadoğu halklarının Öcalan’ı sahiplendiklerine vurgu yaptı.

Kürtler ve diğer halkların Öcalan’a özgürlük talebinde muhataplarının AK ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) başta olmak üzere Avrupa kurumları ve devletleri olduğunu söyleyen Koç, sorumluluk çağrısı yaptı. Koç, Türk devletinin işgal ve sindirme saldırılarını kıracaklarını ifade etti.

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da, tecridin artık kabul edilemeyecek düzeye geldiğini dile getirdi.

Göksungur, Öcalan’a yönelik tecridi kırmak için bir dizi eylem kararı aldıklarını söyledi. AK önündeki eylemlere tüm halkların katılım göstermesini isteyen Göksungur, tecridi kıracaklarını vurguladı.

KARTAL: CPT KÖR, SAĞIR VE DİLSİZ

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da, CPT’nin görev tanımına rağmen Öcalan’a yönelik işkenceye karşı ‘kör, sağır ve dilsiz’ olduğunu söyledi.

Tecridin bir işkence olduğunun altını çizen Kartal, Kürt Halk Önderi’nin yaşamına dair tek bir bilgi dahi olmadığını vurguladı.

CPT’nin 2 yıllık çalışma programında Öcalan’ı ziyaretin olmadığını kaydeden Kartal, ağır tecridi ‘problem olarak görmedikleri’ eleştirisi yaptı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını da eleştiren Kartal, adaletsiz tutuma işaret etti.

Rojava başta olmak üzere Kürdistan’daki saldırılara sessiz kalınmasını da eleştiren Kartal, AK, CPT ve AİHM başta olmak üzere tüm yetkili kurumların Kürtlerin sesini duyması çağrısı yaptı.

Türk devletinin Kürt ve Türkiye halklarına karşı uyguladığı politikaların ülkeyi ekonomik olarak iflasa götürdüğüne dikkat çeken Kartal, krizden çıkışın çözümünün tecridin sonlandırılması ve Öcalan’la diyaloga geçilmesi olduğunu vurguladı.