İsviçre Newrozu: Kawa gibi zalime karşı direnişin adıdır Leyla!

İsviçre Newroz’unda bir araya gelen binlerce kişi, Leyla Güven ve arkadaşlarının açlık grevi direnişlerini selamlayarak, “Newroz ateşiyle zalime karşı direnişin adıdır Leyla” mesajını verdi.

Sabahın erken saatlerinde itibaren İsviçre’nin bütün kentlerinden gelerek, Fribourg’da buluşan binlerce insan, Newroz’u kutladı. Fribourg Forum Merkezi salonunda kutlanan Newroz’da gün boyunca büyük bir coşku yaşanırken, binlerce kişi attıkları sloganlarla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak amacıyla HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde cezaevleri başta olmak üzere birçok merkezde devam eden açlık grevi direnişlerini selamladı.

Öcalan ve PKK’nin kurucu kadrolarının posterlerinin yanı sıra KCK, YPG, YPJ bayrakları ile donatılan salonda gün boyunca sık sık, “Biji Newroz”, “Biji Serok Apo”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları atıldı.

Türkiyeli sol-sosyalist kesimlerinde katılarak mesajları ile destek verdiği Newroz etkinliğine konuşmacı olarak ise İsviçre Ulusal Parlamento Sosyalist Parti Milletvekili Fabian Molina, Zürih-Amed Dostluk Köprüsü adına Urs Sekinger, Cenevre süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Mehmet Ali Koçak ve HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım katıldı.

Devrim mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan programda açılış konuşmasını CDK-İsviçre Eşbaşkanları Cuma Allak ve Songül Arslan yaptı.

MOLİNA: ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ

Açılış konuşmasının ardından söz alan İsviçre Ulusal Parlamento Sosyalist Parti Milletvekili Fabian Molina, Kürt halkının Newroz’nu kutladı. Tecridin kaldırılması talebiyle Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevleri ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade eden Moline, “Türkiye’de barış sürecinin tekrardan başlaması için Sayın Öcalan ile görüşmeler yapılmalı” dedi.

Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik tehditlerini hatırlatan Moline, “Rojava yaratılan sistem Ortadoğu halkları için barış anlamına geliyor. Buradaki sistemin korunması için uluslararası güçler Türkiye’nin tehditlerine sessiz kalmamalı” diye ekledi.

SEKİNGER: GÜVEN’İN TALEPLERİ KABUL EDİLMELİ

Molina’ın ardından Zürih-Amed Dostluk Köprüsü adına söz alan İsviçreli siyasetçi Urs Sekinger’de açlık grevi direnişlerine dikkat çekerek, Leyla güven ve arkadaşlarının taleplerinin kabul edilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

KOÇAK:TECRİDİ KIRACAĞIZ!

Daha sonra ise Cenevre Birleşmiş Milletler Ofisi önünde 25 günden beridir süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Mehmet Ali Koçak, direniş sloganları eşliğine sahneye çıktı. Açlık grevinde olma amacına değinerek konuşmasına başlayan Koçak, “Bizler tecride karşı direnişi seçtik. Halkımızın bu direnişe vereceği destekle bizler tecridi kıracağımıza inanıyoruz. Bizler bedel ödemeye hazırız. Halkımız sesimize ve direnişime destek vermeli” diye konuştu.

YILDIRIM: TECRİT KÜRT’ÜN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNE YÖNELİKTİR

Son olarak söz alan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise 16 Mart vesilesiyle Halepçe katliamını anarak konuşmasına başladı. Newroz’un bir direniş bayramı olduğunu söyleyen Yıldırım, Kürt halkının tarihsel olarak zalimlere karşı bir direniş içerisinde olduğunu söyledi.

Firavun’un zulmüne karşı Hz. Musa’dan bugüne kadar tarihsel olarak zalimlere karşı bir direnişin var olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bir dönem, zalimin adı Dehak, ona karşı mazlumun direnişinin adı ise Demirci Kawa idi. Bugün ise o zalimlere karşı direnişi, Kürt halkının onurlu evlatları veriyor” dedi.

Bugünkü en önemli gündemin, Öcalan üzerindeki mutlak tecridin ve ona karşı verilen açlık grevi direnişlerinin olduğunu altını çizen Yıldırım, “Bu tecride karşı bedenini açlığa yatıran hiçbir arkadaşımızı kaybetmeden, bu direnişi büyük bir şekilde sahiplenmemiz gerekir. Tecrit sadece Sayın Öcalan’a yönelik değil aynı zamanda Kürt’ün özgürlük mücadelesine yönelik yapılıyor. Bu tecridin aynı zamandan uluslararası ayakları var” dedi.

‘TECRİDİN SONLANIRSA ORTADOĞU KAOSU SONLANIR’

Yıldırım, “Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ve parçalanması, Ortadoğu kaosunun sonlanması anlamına gelir. Bütün savaş politikalarına karşı barışa sahip çıkmak anlamına gelir. Eğer bu tecrit parçalanır ve Sayın Öcalan’ın düşüncelerinin Ortadoğu’ya ulaşması sağlanırsa, Ortadoğu’da kurulan hegemonya parçalanır. Bu yüzden emperyalist güçler tecridin devam etmesinden ısrar ediyor. Tüm bu anlayışa karşı mücadele etmemiz gerekir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın görüntülü olarak gönderdiği mesaj salonda gösterildi.

Daha sonra, İsviçre Folklor Ekibi bir gösteri yapmasının ardından salondaki binler, sahneye çıkan Sanatcılar Xelil Xemgin, Hozan Diyar, Xece, Cemil Kocgiri’nin seslendirdiği ezgiler eşliğinde geç saatlere kadar çektikleri halaylarla Newroz’u kutladı.