İsveçli vekil: Rojava için seferber olmalıyız

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Türk devletinin amacının, Kuzey ve Doğu Suriye'deki eşitlikçi, adil, ekolojik sistemi ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, “Rojava'yı savunmak için seferber olmalıyız” dedi.

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat Daniel, ekonomik kriz içindeki Türk hükümetinin, yerel seçimlerde aldığı yenilgiden sonra şoven ve milliyetçi bir rüzgar estirmek için Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını ve Rojava'ya yönelik tehditlerini pervasızca arttırdığını söyledi.

'TÜRKİYE SALDIRABİLİR'

ABD ile Türkiye arasında Rojava ve Kuzey Suriye üzerine yapılan pazarlık ve anlaşmanın içeriğininin henüz tam olarak bilinmediğini söyleyen Riazat, “Kendi çıkarları gereği belki farklı şeyler söylemeyi tercih ettiler. Ama durumu çok tehlikeli görüyorum. Ben Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bir saldırı başlatacağını tahmin ediyorum. ABD’nin Efrîn'e yönelik tehditleri görmezden geldiğini ve sonuç olarak Türk devletinin işgaline ses çıkarmadığını gördük” dedi.

'KÜRTLER DİPLOMATİK ÇABALARA HIZ VERMELİ'

Türkiye’nin işgal hazırlıkları yaptığı bir dönemde Kürtler ve dostlarının, diplomatik çabalarına hız vermelerinin önemine değinen Riazat, “Ama Rojava’nın güvenebileceği çok az sayıda ülke var. Tüm ülkeler kendi çıkarlarını gözetiyor. ABD de kendi çıkarlarının peşinde. Amaçları, Kürt halkına yardım etmek değil. Bölgede istikrarı sağlama niyetleri de yok. Bölgeye yerleşmeyi, askeri üslerini arttırmayı ve Ortadoğu’nun diğer kesimlerine yayılmayı istiyor” diye konuştu.

'DAİŞ'İ YENEN İŞGALİ DE PÜSKÜRTÜR'

Rojava’daki özerk yönetimin güç bir durumla karşı karşıya kaldığını söyleyen Riazat, Kürt halkının Türkiye’nin işgal tehditleri ve olası bir işgal girişimi karşısında sonuna kadar direneceğine inandığını söyledi. Riazat, “DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan güçler, bu tehdit ve işgal girişimlerini püstürtecek” diye ekledi.

'AVRUPA İÇİN SIĞINMACILARIN ENGELLENMESİ DAHA ÖNEMLİ'

Riazat, Avrupa Birliği ve İsveç hükümetinin, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir saldırısı durumunda nasıl tavır alacağı sorusuna da şu yanıtı verdi:
“İsveç ve Avrupa Birliği için Türkiye ile ticari ilişkiler ve sayıları 5 milyonu bulan Türkiye’deki sığınmacıların Avrupa’ya ulaşmalarının engellenmesi daha önemli. Türkiye’nin Suriye’ye girmesini istemezler ama ben onların ciddi bir karşı tutum alacaklarını sanmıyorum. İşgali kınayan açıklama ve demeçler verecekler. Ama işgali engellemek için somut bir girişimde bulunacaklarını sanmıyorum.”

'SOL PARTİ İŞGALE KARŞI KARARLI BİR TUTUM ALACAK'

Sol Parti’nin her zaman Kürt Halkının yanında yer aldığını, Efrîn'in işgal edilmesine ve Güney Kürdistan’a yapılan işgal saldırılarına karşı çıktığını hatırlatan Riazat, Türk devletinin Rojava’ya saldırması durumunda Sol Parti’nin takınacağı tutum hakkında şunları söyledi:
“Sol Parti işgal girişimlerine karşı kararlı tutum gösterecektir. Bu konuyu parlamentonun gündemine getirecektir. Partimizin Dış Politika Sözcüsü, önümüzdeki günlerde İsveç’in Türkiye’ye yaptığı silah satışlarını gündeme getirecek. Bakandan açıklama yapmasını isteyecek. Konuyu Avrupa Birliği’nin gündemine taşıyacağız. Bu arada Avrupa Komisyonu’nun bir işgal girişimi karşısında nasıl bir hazırlık yaptığını da araştıracağız. Şu ana kadar herhangi bir hazırlık yaptıklarına dair bir bilgi almadık. Ama her halükarda olası bir işgal girişimi tehlikesine karşı net bir tutum sergileyeceğiz.”

'GENİŞ BİR HAREKET OLUŞTURMALIYIZ'

Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal tehditlerini artırdığı koşullarda dış dünya, demokratik güçler ve sivil topluma önemli sorumluluklar düştüğünü dile getiren Riazat, şöyle devam etti: “Rojava'yı savunmak için seferber olmalıyız. Sendikaları, sol örgütleri, kadın hareketini, feministleri ve hatta çevre örgütlerini Rojava’daki sistemi savunmak için harekete geçirmeliyiz. Liberal ve sosyal demokrat partiler bu sorunu kendi sorunları yapmakta isteksiz davranıyor. Bunları tabanlarından zorlamalıyız. Türkiye’nin çok tehlikeli sonuçlara yol açacak işgal girişimine karşı geniş bir hareket oluşturmalıyız."
Riazat, İsveç’in Saab silah tekeli aracılığıyla Türkiye’yi silahlandırdığına da dikkat çekti. Scania tekelinin de sattığı bazı parçaların savaşta kullanıldığını belirten Riazat, “Eylül ayı içinde İsveç ve Avrupa’nın Türkiye’ye sattığı silahlar kamuoyunun gündemine gelecek. İsveç, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde Avrupa’nın Türkiye’yi silahlandırmasını protesto etmek için gösteriler yapılacak” dedi.

'KÜRT HALKININ DOSTLARI, AVRUPA'NIN HER TARAFINDA AYAĞA KALKACAK'

Rojava halkı ve Kürt güçlerinin Türk devletinin işgalini engelleyecek güç ve bilinçte olduğunu söyleyen Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Rojava halklarına şu mesajı yolladı:
“Dıştan bölgeye gelen aktörlere değil, kendi gücünüze güvenin. Direnin. En zor dönemlerden zaferle çıkmayı başardınız. Dünyada eşsiz bir sistemi, halkların bir arada özgürce yaşadığı bir sistemi kurdunuz. Sistemi savunmayı sürdürmelisiniz. Önümüzdeki yıllar zorlu olacak. Kürt halkının dostları Avrupa’nın her tarafında Rojava için ayağa kalkacak.”