İsveç ‘işgale geçit yok’ dedi

Türk devletinin Kuzey Suriye ve Rojava’ya yönelik işgal tehditlerine tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları, İsveç’in 4 kentinde meydanlara çıktı.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını ve Rojava’ya yönelik işgal girişimlerini kınayan konuşmaların yapıldığı ve sloganların atıldığı eylemlerde güçlü bir biçimde işgale geçit verilmeyeceği mesajları verildi.

Eylemlere katılan İsveçli sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, yaptıkları konuşmalarda DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratarak terörizme karşı mücadelede büyük başarı kaydeden YPG/YPJ ve PKK’ye karşı yapılacak saldırılara izin vermeyeceklerine vurgu yaptı.

STOCKHOLM

Saat 13.00 sularında Norra Bantorget Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları ve Rojava'yı işgal girişimini kınamak için bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Amara Kadın Meclisi, Rojava Komitesi ve Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla yapılan eylemde çağrıcı örgütler adına yapılan konuşmada, Türk devleti ve Erdoğan’ın Türkiye ve Kürdistan’da barış ve demokrasi talep eden tüm güçlere saldırdığı belirtildi.

Türk devletinin değişik etnik köken ve inançtan halkların bir arada yaşadığı ve kendilerini yönettiği Rojava’daki sistemi yıkmak için DAİŞ çeteleriyle işbirliği yaptığına ve son olarak da işgal için sınırlara çok sayıda asker, silah ve cephane yığdığına dikkat çekildi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga, DAİŞ çetelerinin Rojava ve Şengal'a yaptığı saldırılar sırasında Kürt güçlerinin enternasyonalist dostlarıyla büyük bir direniş göstererek halkı koruduklarını ve çetelere büyük darbeler vurduklarını hatırlattı.

Kürt güçlerinin kararlı direnişleri sonucu dış dünyanın harekete geçmek zorunda kaldığına dikkat çeken Kasırga, YPJ Komutanı Nesrin Abdullah'ın “Biz Kürtler sadece kendimiz için değil tüm insanlık ve demokratik değerler için savaşıyoruz” dediğini hatırlattıktan sonra “Bundan dolayı bizlerin Kürtlerin ve  YPG/YPJ'nin mücadelelerine destek vermeliyiz” dedi.

Kasırga, Türk devletinin sınırlara askerlerini yığıp Rojava'yı tehdit ettiğine dikkat çekerek İsveç Hükümeti ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Efrin işgaline karşı çıktığı gibi Rojava'ya yönelik saldırılara karşı çıkacağına vurgu yaptı. Türk devleti ve PKK'ye yeniden barış görüşmelerine başlamaları çağrısı yaptı.

Sol Parti Stockholm Bölge Başkanı Ebba Karlsson, Sol Parti'nin geçmişte olduğu gibi Kürt Halkıyla dayanışmasını sürdürdüğünü ve Rojava'ya yönelik tehdit ve saldırılara karşı kararlı bir duruş sergilediğini söyledi.

İsveç Hükümeti'ne Rojava'ya yönelik tehdit ve saldırılara karşı çıkması çağrısı yapan Karlsson, konuşmasını “PKK terör örgütleri listesinden çıkarılmalı, PKK lideri Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı” diyerek sonlandırdı.

KNK İsveç temsilcisi Ahmet Karamuş'un Türk devletini teşhir eden konuşmasından sonra yürüyüşe geçen kitle, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Yaşasın YPG/YPJ”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Yaşasın Rojava devrimi”, “Biji Serok Apo” ve “Faşist, katil Erdoğan” sloganlarını attı.

Raoul Wallenberg Meydanı'nda Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Rojava'nın değişik etnik köken ve inançtan halkların bir arada barış içinde yaşayabileceklerini tüm dünyaya gösterdiğini ve ezilen halklar a ilham verdiğini söyledi.

Bundan dolayı dünyanın dört bir yanındaki devrimci ve ilerici güçlerin Rojava'nın yanında saf tutuğunu belirten Riazat, “İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği iki yüzlülük yapıyor. Kürtleri desteliyoruz demeleri yeterli değil. Bunu pratikte göstermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Riazat, İsveç ve AB'nin Türkiye ile imzaladığı ticaret anlaşmasını iptal etmesini ve silah satışlarına son vermelerini istedi.

ÖREBRO

Våghustorget Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde işgalci Türk devletine karşı öfke vardı. “Türk ordusu Kürdistan’dan defol”, “Faşit Erdoğan”, “Kanlı ellerinizi Rojava’dan çekin” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, işgalci Türk devletinin barış koridoru demagojisiyle Rojava’yı işgal etmesine' özgür yaşam projesini bozmasına Kürt Halkı ve dostlarının izin vermeyeceğini söyledi.

SDG, YPG/YPJ güçlerinin DAİŞ çetelerini hezimete uğratarak terör tehdidini önemli ölçüde ortadan kaldırdığını söyleyen Altun, “Eğer insanlık DAİŞ çetelerine karşı rahat bir nefes alabiliyorsa bu on binlerce Kürdün şahadeti pahasına olmuştur” dedi.

GÖTEBORG

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine Brunnparken’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, işgali Türk devletini kınamak için bir eylem gerçekleştirdi.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Lehon Lehone, Kürt Halkının Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava'ya karşı işgal saldırı ve tehditlerine karşı sonuna kadar direneceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini söyledi.

Sol Parti Milletvekili Tony Haddou, Erdoğan ve Türk rejiminin bir yandan Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de HDP ve muhalifler üzerinde baskı ve tutuklamalarını arttırırken aynı zamanda Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırısına giriştiğini söyledi.

Dış dünyanın Erdoğan'ın işgal tehdit ve girişimlerine karşı sesini yükseltmesi gerektiğini söyleyen Haddaou, Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti'ne Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrısı yaptı. Sol Parti'nin Rojava ve Kürt Halkıyla dayanışmayı daha da güçlendireceğine vurgu yaptı.

Türk devletinin işgal girişimlerini kınayan pankartlar, PYD, YPG/YPJ ve PKK bayraklarının taşındığı eylemde “Türk ordusu Kürdistan’dan dışarı”, “Yaşasın Rojava direnişi”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan’dan çekin”, “Faşist, katil  Erdoğan” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

MALMÖ

İl merkezindeki Triangel Meydanı’nda gerçekleşen eylemde Rojava Komitesi adına  bir konuşma yapan Natalia Svensson, dünyanın başına bela olan DAİŞ çetelerinin YPG/YPJ ve Kürt kadınlarının öncülüğünde gelişen mücadele sonucu yenilgiye uğradığını hatırlattı.

Türk devletinin Kürt Halkının Kuzey Suriye ve Rojava'da statü kazanmasını engellemek için işgal hazırlıkları yaptığına dikkat çeken Svensson, “Rojava'da elde edilen kazanımların korunması ve DAİŞ çetelerinin yeniden bir tehdit olmasının engellenmesi için dış dünya ve Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm demokrasi güçleri Türkiye'nin işgal tehditlerine karşı tutum almak zorundadır” dedi.

Malmö Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada da Kürt Halkı ve dostlarının Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik tehdit ve işgal girişimlerine izin vermeyeceğine vurgu yapıldı. İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Türk devletine yaptırım uygulaması çağrısı yapıldı.

YPG/YPJ, PYD bayrakları ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimlerinin taşındığı eylemde “Biji berxwedana gele Kurd”, “Biji YPG/YPJ”,  “Biji berxwedana gerilla”, “Biji Serok Apo”, “Kahrolsun faşist diktatör Erdoğan” sloganları atıldı.