İsveç’in 4 kentinde Êzidîler için eylem

DAİŞ çetelerinin Êzidîlere yönelik katliamlarını kınamak için İsveç’in Stockholm, Helsingborg, Örebro, Västerås illerinde Kürtler ve dostları meydanlara çıktı.

‘Kadın kırımına ve soykırıma karşı mücadele günü’ 3 Ağustos nedeniyle Êzidî Kadın Federasyonu’nun çağrısıyla düzenlenen eylemlerde DAİŞ’a karşı direnişe katılan tüm kadın savaşçılar selamlandı.

İsveç Hükümeti, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e Türk devletinin Güney Kürdistan, Rojava ve Kuzey Suriye’ye yönelik tehdit, işgal girişimi ve saldırılarına karşı çıkmaları çağrıları yapıldı.

STOCKHOLM

Saat 11.00 sularında Stockholm Kürt Demokratik Toplum Merkezi lokali önünde DAİŞ çetelerin katlettiği Êzidiler için saygı duruşunda bulunuldu.

Amara Kadın Meclisi ve Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin düzenlediği eylem saat 13.00 sularında Sergels Torg Meydanı’nda yapıldı.

DAİŞ çetelerinin katlettiği Êzidiler ve DAİŞ çetelerine karşı direnişte yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra bir konuşma yapan Sol Parti Uppsala Bölgesi yöneticilerinden Yekbun Alp, bundan 5 yıl önce Şengal'e saldıran DAİŞ çetelerinin Êzidi halkını yok etmek istediğini ve özellikle de kadınları hedef alarak bilinçli olarak kadın katliamı gerçekleştirdiklerini söyledi.

KDP'nin peşmergelerinin savunmasız Êzidîleri her hangi bir uyarıda bulunmadan yalnız bıraktıklarını hatırlatan Alp, “Êzidî toplumunun sistematik olarak soykırıma uğradığını, tecavüze uğrayan kadınların köle pazarlarında satıldığını ve çocukların DAİŞ tarafından asker olarak kullanıldıklarını” belirtti.

“Kadın katliamı hepimizi etkiliyor. Cinsiyetlerinden dolayı kadınların katledilmeleri küresel bir sorundur” diyen Alp, Êzidi kadınlara yönelik soykırımının başladığı 3 Ağustos gününün kadın cinayetlerine karşı uluslararası bir gün olması için tüm demokratik güçlere girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı eylemde Şengal katliamını kınayan pankratlar, KODAR ve TJK-E bayrakları Paris'te katledilen devrimci 3 Kürt kadınının ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin olduğu flamalar taşındı.

HELSİNGBORG

Helsingborg Kürt Demokratik Toplum Merkezi yöneticileri saat 12.00 sularında Ezidî Evi'ni ziyaret etti. DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği katliamları kınamak için il merkezinde bir eylem düzenlendi.

GA Torget Meydanında saat 14.00 sularında yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde Kürtçe ve İsveççe konuşma yapan Kürt siyasetçi Abdullah Konya, KDP'nin ihanetinin sonucu olarak binlerce Êzidînin DAİŞ çetelerinin soykırımına uğradığını ve kadınların köleleştirildiğini söyledi.

YPG/YPJ ve PKK'nın DAİŞ çetelerine müdahale ederek binlerce Êzidiyi soykırımdan kurtardığını hatırlatan Konya, İsveç ve Batılı ülkelere DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan YPG/YPJ ve PKK'ye yönelik Türk devletinin saldırılarına karşı çıkmaları çağrısı yaptı.

Sol Parti Helsingborg İl Başkanı Cladudia Velasques, Êzidîlere yönelik soykırımına karşı direnen YPG/YPJ güçlerinin büyük kahramanlık ve fedakarlıklar gösterdiklerini belirterek Kürt Halkıyla dayanışmayı daha da güçlendireceklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından kitle, Stora Meydanı'na doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “Kahrolsun ihanet”, “Yaşasın Şengal direnişi”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Eyleme Göteborg ve Malmö ilindede kurulu Demokratik Kürt Toplum Merkezleri de katılım sağladı.

ÖREBRO

Våghustorget Meydanı'na DAİŞ çetelerinin Êzidilere yönelik katliamlarını teşhir eden resimler asıldı. Burka giyen bir Kürt kadını, DAİŞ çetelerinin kadınları satmalarını kınamak için meydanda bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

Meydana DAİŞ çetelerinin Şengal'de yaptıkları katliamları gösteren fotoğraflar asıldı. DAİŞ çetelerinin 'Ezidilere yönelik saldırı ve katliamlarının kınandığı eylemde yüzlerce bildiri dağıtıldı.

VÄSTERÅS

İl merkezinde gerçekleşen eylemde Kürdistanlılar, DAİŞ çeteleri ve Türk devletiyle işbirliği yapan KDP'yi kınayan pankartlar taşıdılar.

Şengal'de gerçekleşen katliam hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için bildiriler dağıttılar.