Dört ülkede Efrîn eylemleri

İsveç’in bir çok kenti ile Avustralya, Almaya ve Kanada’da Efrîn’deki direnişe sahip çıkmak ve Türk işgal saldırılarını protesto etmek için protesto eylemleri yapıldı.

MALMÖ: İsveç’in Malmö kentinde Türk ordusu ve ÖSO çetelerinin Efrîn kentine yaklaştığı haberleri üzerine Tren Garı'nda Cumartesi akşam saatlerinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, yasak olmasına rağmen gar içinde bir gösteri gerçekleştirdi.

“Türkiye ve Rusya'nın işgalini kınayın” yazılı pankartı açan ve ellerinde YPG/YPJ bayrakları taşıyan eylemciler Türk devleti ve Rusya'yı kınayan sloganlar attı. Yazılı ve sözlü olarak yolcuları Türk devletinin saldırı ve katliamları hakkında bilgilendiren eylemciler, “Yaşasın Efrîn Direnişi”, “Biji YPG/YPJ” gibi sloganlar atarak eylemi sonlandırdı.

GÖTEBORG: Türk devletinin saldırıları Göteborg il merkezinde yüzlerce kişinin katıldığı bir eylemle protesto edildi. Kortejin en önünde Türk devletinin sivillere yönelik katliamlarını teşhir etmek için kırmızı boyalı gömlekler giyen kadın ve çocuklar yer aldı. “Erdoğan ve DAİŞ aynıdır, Çocuklarımızı koruyun, Efrîn'i koru, Terörist Erdoğan” yazılı pankartın arkasında yürüyen kitle, Türk devletini kınayan sloganlar attı. Yürüyüş süresince Türk devletinin katliamlarını teşhir eden ve İsveç halkını Efrîn'le dayanışma içinde olmaya çağıran konuşmalar yapıldı.

HELSİNGBORG: Knutpunkten Meydanı'nında gerçekleşen ve yaklaşın 100 kişinin katıldığı eylemde meydana “Çocuk katili Erdoğan” yazılı pankartla Türk devletinin katlettiği çocukların fotoğrafları yerleştirildi. Kadın ve çocukların üzerinde “Efrîn'le dayanışma” yazılı beyaz gömleklerle katıldığı eylemde “Çocuk katili Erdoğan”, “Biji YPG/YPJ”, “Yaşasın Efrîn direnişi” ve “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin sloganları atıldı. Batılı ülkeler ve Birleşmiş Milletler'e Türk devletinin katliamını önlemek için harekete geçmeleri çağrıları yapıldı.

SYDNEY: Avustralya’nın Sydney kentinde DMKT’nin çağrısı üzerine sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı bir eylem düzenlendi. Opera House meydanında toplanan kitle, Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına tepki gösterdi. Tertip komitesi adına bir konuşma yapan Brusk Aeveri, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumun sessizliğinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Aeveri, BM’nin Kürt halkının gözünde saygınlığını yitirdiğini kaydetti.

Socalist Alliances adına konuşan Susan Pierce, “Bugün Efrîn’de olanların Hitlerin yaptığından bir farkı yok” dedi. Pierce, “Birleşmiş Milletler, ABD, Avrupa Birliği, Avusturalya hükümeti Erdoğan ve çetelerinin Efrin’de Kürt halkına karşı yaptığı katliamlara sessiz kalmamalı” çağrısında bulundu.

TORONTO: Kanada’nın Toronto kentinde de Kürtler ve dostları Efrîn için trafiği durdurdu. Toronto Kürt Halk Meclisi, Efrîn halkının katliamlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, süresiz olarak meydanlara çıkmaya çağırdı.

KIEL: Almanya’nın Kiel kentinde de Kürtler eylemdeydi. Eylemciler, Türklerin yoğunlukta yaşadığı Gaarden semtinin en işlek caddesinde bir araya geldiler. Cumartesi günü yapılan eylemde Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi. Bazı Alman sol partiler ve Türkiyeli sol partiler de eyleme destek verdi. Kitle kent merkezine kadar yürüdü. Yağmurlu havaya rağmen, yoğun bir katılım gözlendi. Alanda yapılan konuşmalarda faşizme karşı birlik çağrıları yapıldı. Alman devletinin Türk hükümetiyle işbirliği de kınandı.