‘İşgal ancak ulusal tutumla boşa çıkartılır’

Brüksel’de gün boyu süren toplantıda Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgaline karşı ulusal tutum deklarasyonu hazırlandı. Dört parçadan parti temsilcileri ve aydınlar “İşgal ancak ulusal tutumla boşa çıkartılır” görüşünde birleştiler.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgaline karşı ulusal bir tutumun belirlenmesi için için Kürdistan’ın dört parçasından parti ve örgüt temsilcileriyle, aydınlar ve aktivistler Belçika’nın başkenti Brüksel’de bu sabahtan itibaren toplantı halindeydi.

Brüksel Basın Kulübü’nde Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)’nin öncülüğünde gerçekleşen toplantıda katılımcılar başta Türk devleti olmak üzere Kürdistan’daki sömürgeci güçlerin saldırıları karşısında nasıl bir ulusal tutumun alınacağını tartıştılar.

Gün boyu toplantıların son bölümünde de hem katılımcılar görüşlerini dile getirdi hem de Hazırlık Komitesi’nin hazırladığı ulusal tutum deklarasyonunun taslağına ilişkin tartışmalar gerçekleşti.

İkinci bölümde ilk söz alan PEN’a Kurd temsilcisi Kakşar Oremar, Hewlêr ve Qamişlo’da uluslararası bir barış konferansın gerçekleşmesi için çalışmalar yürüttüklerini bildirdiler. Ulusal birlik için sözden fazla pratik adımlar atılması gerektiğini belirten Oremar, işgal hazırlığının arkasında Türk devletinin yanı sıra İran’ın da bulunduğuna dikkat çekti.

Daha sonra konuşan Kayıp ve Mağdur Yakınları Derneği temsilcisi Yadê Sultan, işgal saldırısının sadece gerillaya karşı değil sivillere ve Kürdistan’ın doğasına olduğunu dikkat çekti. Kürt halkının tarih boyunca birlik olduğunda yenilmediğini hatırlatan yazar Fevzi Özmen devamla şu çağrıyı yaptı: “Kürt halkının düşmanları ve işgalci güçlerle işbirliği yapanlara karşı stratejik bir tavır alınmalı.”

‘SALDIRI PKK’YE KARŞI DEMEK YANLIŞ’

Emin Cire de Kürt halkına yönelik saldırıların ciddi boyutlarda olduğuna vurgu yaparak şu görüşleri dile getirdi: “Yarın Erdoğan’ın savaş planı tutarsa, bu haklı veya haksız demenin anlamı yok. Bence bütün plan Lozan’ın yüzüncü yıldönümü lan 2023 için yapılıyor. Güneyli güçler sessiz deniliyor, bence sessiz değiller, onlar da bu planın içindeler.”

Katılımcıların yaptığı konuşmalarda işgale karşı ulusal birlik vurgusunun öne çıktığını hatırlatan Kürt siyasetçi Kemal Aktaş, sadece PKK’nin değil bütün Kürdistan’ın hedef alındığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bazı konuşmalarda PKK’nin birliklerinin bölgede olduğu için saldırının PKK’ye karşı yapıldığı görüşü dile getirildi. Bence bu yanlış bir değerlendirmedir, saldırı bütün Kürdistan’adır. Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da Güneyli turistlere yapılan saldırıyı gördük, orada PKK mi vardı?”

“10 AĞUSTOS’TAKİ EYLEMLERE DESTEK VERİLMELİ”

Toplantının son bölümünde KNK’nin Hazırlık Komitesi’nin taslağını hazırladığı “İşgale karşı ulusal tutum deklarasyonu” okundu. Daha sonra da katılımcılar deklarasyona ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Sadece Türk devleti değil İran ve diğer devletlerin de saldırı ile işgal girişimlerine karşı Kürdistanlılara ile uluslararası güçlere önemli çağrıların bulunduğu deklarasyon daha sonra kamuoyuna açıklanacak.

Bu arada toplantıda 10 Ağustos günü Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgaline karşı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya çapında gerçekleşmesi planlanan gösterilere destek verilmesi istendi.

KCDK-E’nin öncülüğünde ilan edilecek “10 Ağustos İşgale Karşı Eylem Günü”nde başta Türk konsoloslukları ile Avrupa’nın önemli meydanlarında Türk devletinin işgali kitlesel şekilde protesto edilecek.