İnsanlık Festivali start aldı

’Humanité gazetesi tarafından düzenlenen İnsanlık Festivali; paneller, sergiler ve konserlerle dün başladı. CDK-F ve France Kürdistan çadırı da İnsanlık Köyü bölümünde yerini aldı.

Her yıl Fransız Komünist Parti yayın organı L’Humanité gazetesi tarafından düzenlenen İnsanlık Festivali; paneller, sergiler ve konserlerle Cuma günü öğleden sonra start aldı. Üç gün boyunca La Courneuve’deki Parc Départemental’de yapılacak olan festivale bu yıl bir milyona yakın kişinin katılımı beklenirken, Cuma günü Paris'te hayatı felceden Metro grevine karşın yüz binin üzerinde insanı ağırladı. 

L'Humanite gazetesi yayın yönetmeni Patric Le Hyaric tarafından yapılan açılış konuşmasıyla start alan üç günlük Festival'in gündeminde iklim, yaklaşan Fransa yerel seçimleri, yükselen aşırı sağ, sosyal hareketler, savaş ve barış sorunu vb başlıklar bulunuyor. Binlerce standın açıldığı alanda Cuma günü 16:00'dan itibaren panellerde  dünya sorunları tartışılırken, aynı zamanda binlerce çadırda sergi, kültürel tanıtım, konserler, paneller, söyleşiler ve sanatsal gösterileri izleyicileriyle buluştu.

Parc Départemental de la Courneuve, bir kez daha, 13 Eylül – 15 Eylül 2019 arasındaki İnsanlık Festivali’ne ev sahipliği yaparken, festival kapsamında, CDK-F ve France Kürdistan çadırı da İnsanlık Köyü bölümünde festival alanında yerini aldı. France Kürdistan Selahattin Demirtaş'a özgürlük kampanyasının startını verirken, aynı zamanda Demirtaş'ın kitaplarının Fransızca baskısının da stantta sergilemeye başladı. Yoğun ilginin olduğu stantta Cumartesi günü HDP ve CDK-F temsilcilerinin katılım sağlayacağı paneller gerçekleşecek. Aynı şekilde CDK-F çadırında ise CDK-F dışilişkiler bürosunun hazırlamış olduğu broşür ve kitaplar tanıtılırken, aynı şekilde Paris Kadın Koperatifi'nin yapmış olduğu el işi takılar Festival katılımcılarıyla buluştu. Gün boyunca TEV-ÇAND bünyesinde sanatçılar Kürt ezgilerini katılımcılarla buluşturdu. Stantta ise Kürt Kadın Hareketi ve Drancy, Villiers Le Bel Demokratik Toplum Merkezi çalışanları görev alarak Kürt mutfağı konusunda festival katılımcılarına sunuyor!

Festival bünyesinde büyük sahnede binlere hitaben ise CDK-F adına Cemile Renkliçay ve France Kürdistan adına Sylvie Jan birer konuşma gerçekleştirdi. Renkliçay, DAİŞ'e ve tüm barbarlıklara karşı direnen Kürt kadınları adına katılımcıları selamlarken, Türkiye'de yaşanan kayyumlar ve Kürt halkına yapılan saldırıları anlattı. Sylvie Jan ise Türkiye'deki HDP'li tutuklu milletvekili ve belediye başkanların durumuna dikkat çekti. Yine Renkliçay, dünya demokrasi güçlerini ve alanda bulunan yüz binleri Kürt halkıyla dayanışmaya çağırdı.

Müzik konusunda zengin bir programa sahip olan festivalde bu yıl Stevie Wonder, Cesaria Evora, Black Desire, Jimmy Cliff, Juliette Greco, Johnny Hallyday gibi isimler ve gruplar yer alıyor. Çok sayıda yeni kitap ise yazarlarıyla birlikte  ilk olarak festivalde açılan Kitap Köyü’nde okuyucularıyla buluşurken, Çocuk köyünde binlerce çocuk buluşmaya başladı bile!