9 Ocak Katliamı protestoları Avrupa'da sürüyor

Paris şehitlerinin anıldığı eylemlerde, Fransa devletinden dava dosyaları üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması ve adaletin sağlanması talep edildi.

Paris katliamı, başta başkentler olmak üzere Avrupa'nın birçok kentinde düzenlenen mitinglerle protesto edildi. 

BERLİN

Bundan 10 yıl önce 9 Ocak günü katledilen Kürt Özgürlük Hareketi öncülerinden Sakine Cansız ve beraber şehit düşen Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, aynı zamanda 23 Aralık 2022 tarihinde yine Paris Kürt Kültür Merkezi önünde katledilen Emine Kara, Abdurahman Kızıl ve Mîr Perwer, Almanya'nın başkenti Berlin'de anıldı. 

Destdan Kadın Meclisi'nin  çağrısı üzerine düzenlenen anmaya birçok Kürdistanlı ve dostu katıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin mesajıyla devam etti. Mesajda "Sakine arkadaşın şehadeti sonrası kadın mücadelesinin sınırları aşan ve dünyaya mal olan bir boyut kazanmıştır. Onun takipçisi olan Evîn Goyî arkadaşımız, Sakine arkadaşa layık bir anma yapmak için şehit edilmiştir. Biz bu ve binlerce şehitlerimizin mirasçıları olarak onların bize bıraktıkları değerlere sahip çıkacağız" denildi. 

Daha sonra Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin hayatını anlatan bir sinevizyon gösterildi. Berlin'de çalışmalarını yürüten folklor grubu Koma Faraşin, ağır tempolu halaydan oluşan bir performans sergiledi. 

Grup adına konuşan Zelal ve Selin, "Şehitlerimiz aynı zamanda kültürel soykırımı durdurmak için canlarını vermişlerdir. Biz de bugün ancak kültür ve sanatımıza sahip çıkarak onlara layık olacağımızı sözünü veriyoruz" mesajını verdi. 

Ardından Destdan Kadın Meclisi adına Seda Tanrıkulu ise Sakine Cansız üzerine yazılan bir yazıyı okudu. 

Duygu ve düşüncelerini sözlere dökemeyen aktaran Dengbêj Esmer ise, kilamlarıyla duygulu anlar yaşattı. Daha sonra Hunermend Diren sahne aldı ve Kirmanckî ezgiler söyledi. 

Gemeinsam Kampfen grubu da bir performansla mücadele eden kadınları canlandırdı. Anmanın sonunda Maviş Güneşer, Kirmanckî lehçesinde ağıt seslendirdi. Sık sık "Şehîd namirin" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganları atıldı.

ATİNA

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sara (Sakine Cansız), Rojbîn (Fidan Doğan) ve Ronahî (Leyla Şaylemez) ile 23 Aralık'ta katledilen Evîn Goyî (Emine Kara), Mîr Perwer (M.Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl için Yunanistan'ın başkenti Atina'ya bağlı Lavrio Kampı'nda anma programı düzenlendi. Anmanın yapılacağı alana Paris şehitlerinin yanı sıra, 4 Ocak 2016'da Silopi'de şehit düşen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın resimlerinin de yer aldığı pankartlar ile PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin olduğu bayraklar asıldı.

Anmaya Kürt halkının yanı sıra Yunanistanlı anarşist, sol ve sosyalist gruplar ile Türkiyeli devrimci örgütler de katıldı. Anma programına başlanmadan önce Kürdistan Özgürlük Devrimi'nde şehit düşen özgürlük savaşçıları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu sonrasında Atina Kürt Kültür Merkezi adına günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Konuşmanın ardından Türkiyeli Devrimci Örgütler adına gönderilen mesajlar da okundu. Bu sırada sık sık "Şehîd Namirin", "Jin, Jiyan, Azadî", "Bijî Serok Apo" ve "Bijî Berxwedana Gerîla" sloganları atıldı.

Konuşma sonrası şiir ve müzik dinletisi ile yaklaşık bir saat süren sinevizyon gösterimi yapıldı. 4 Ocak 2016'da Silopi'de şehit düşen üç devrimci kadın ile Paris'te 9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022'de şehit düşenlerin yaşamlarını ve mücadele yıllarını anlatan sinevizyon gösterimi sırasında duygu dolu anlar yaşandı.

Sinevizyon gösterimi ardından anma programı "Şehîd Namirin" ve "Jin, Jiyan, Azadî" sloganıyla son buldu.

BOLOGNA

İtalya'nın Bologna şehirde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'e yönelik Paris Katliamı'nın onuncu yıl dönümünde Nettuno meydanında kitlesel protesto gösterisi düzenlendi. 

Ya Basta Bologna, TPO ve LABAS'ın çağrısıyla Rete Jin Bologna, VAG61 ve Mujeres Liberes kurumları bir araya gelerek on yıl önce gerçekleşen ve 23 Aralık 2022'de gerçekleştirilen katliamları protesto etti. Kürt halkına adalet talep eden konuşmalar yapılarak pankart ve dövizler açıldı. Türk MİT'inin yaptığı katliam karşısında Fransa ve Avrupa devletlerinin tutumu protesto edilerek Kürt halkıni sahiplenme çağrısı yapıldı.

Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın özgürlüğü üzerine yaptığı değerlendirme okunarak kadın devriminin önemi vurgulandı. Ayrıca Türk devletinin her gün gerilla ve sivil halkın yaşadığı alanlara yasaklı ve kimyasal silah kullandığı ifade edilerek bir an önce uluslararası güçlerin harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Nettuno meydanına açılan "Abbracciamo il popolo Kurdo" (Kürt halkını kucaklayalım) yazılı pankart üzerine kırmızı gül yaprakları serpildi.

Büyük ilgi gösterilen eylemde büyük PKK bayrağı açılarak onlarca Abdullah Öcalan ve şehitlerin posterleri açıldı. Eylem sık sık atilan sloganlar ile geç saatte kadar sürdü.

TORONTO

Paris katliamlarını protesto etmek ve katledilenleri anmak için Kanada’nın Toronto kentinde bir anma programı ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Sara Özgür Kadın Komünü'nün çağrısıyla Kanada Kürt Toplum Merkezi'nde bir araya gelen Kürdistanlı yüzlerce Kürt, katliamlarda yaşamlarını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Etkinlikte Sara Özgür Kadın Komünü adına bir bildiri okundu. Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez'in (Ronahî) katledilmesinin 10. yıl dönümünde Paris'te Kürt hareketine yönelik son saldırıların kınandığı açıklamada, "Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesinin üzerinden on yıl geçmesine rağmen Fransa kendi topraklarında işlenen bu cinayeti aydınlatmadığı için, faşist Türk devleti 23 Aralık 2022 tarihinde yeni bir cinayet tezgahlayarak ikinci Paris Katliamı'nı gerçekleştirdi" denildi.

On yıl önce Paris'te katledilen üç Kürt devrimci kadının hayatının anlatıldığı sinevizyonun izlenmesinin ardından "Jin, Jiyan, Azadî" sloganları atıldı. 

Anma programı ardından Kürt Toplum Merkezi binasından Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Keele-Wilson kavşağına kadar bir saatten daha fazla süren yürüyüş yapan kitle, Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez'in (Ronahî) fotoğraflarının olduğu afiş, geçen ay katledilen Emine Kara (Evîn Goyî), Şirin Aydın (Mîr Perwer) ve Abdurrahman Kızıl'ın fotoğraflarının bulunduğu afiş ve dövizler taşıdı.

Yürüyüş sonunda kavşakta tekrar saygı duruşunda bulunan kitle adına  basın açıklaması okundu.

Türk Devletinin Paris'te gerçekleştirdiği iki katliamı anlatan yüzlerce İngilizce bildiri caddeden geçen Kanadalılara dağıtıldı, bilgilendirme yapıldı.

Protesto, "Jin Jiyan Azadî, Sara Rojbîn Ronahî" sloganları ile sona erdi.

HAMBURG

Üç fidanın şehadetlerinin 10. yılı dolayısıyla Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan Fransa Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı. 

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından düzenlenen eylemde sık sık "Şehîd Namirin", "Jin Jiyan Azadî"  sloganları atıldı, üç devrimci kadının posterleri taşındı. 

Konsolosluk önünde bir konuşma yapan CENÎ temsilcisi, katliamın üzerinden yıllar geçse de Kürt kadınlarının adalet arayışının devam ettiğini vurguladı. "Fransa devleti birinci katliamı aydınlatsaydı ikinci bir katliam yaşanmazdı. Fransa devleti katliamları aydınlatmadığı sürece töhmet altında olacaktır" denildi. 

Eylem sona ermeden önce Rojbin Kadın Meclisi temsilcileri Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğraflarının bulundugu siyah çelengi konsolosluk kapısına bırakarak mum yaktı.

STUTTGART

Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez anısına protesto mitingi düzenlendi. Stuttgart Berliner Platz Meydanında bulunan Fransız enstitüsü önünde yapılan mitinge öncelikle kadınların isyan ve talepleri okunan Almanca bildirilerle dile getirildi.

"Bugün tam 10 sene önce 3 Kürt kadını özgürlük hareketi öncülerinden Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Paris’te katledildi. Bu katliamdan 10 sene sonra, 23 Aralık 2022’de ise aynı yöntemle yine Paris’te sanatçı Mir Perwer, Evîn (Emine Kara) ve Abdullah Kızıl olmak üzere 3 Kürt daha katledildi. Fransa’dan Almanya’ya kadar Kürtlerin günlük kriminalize edilmediği, bizden alınan sevdiklerimizin ardından yas tutmadığımız bir gün geçmiyor. Paris’teki bu katliamlar da bize, ulus devletlere güvenemeyeceğimizi yineliyor. Kürt halkına uyguladığınız bu katliamlardan dolayı, sizin iktidar çıkarlarınız için öldürülmekten bıktık ve adalet sağlanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi. 

Kürt siyasi emektar ve sanatçılarına yapılan katliamların yanısıra, tutuklamaların da asla kabul edilemez olduğu dile getirilirken bu konuda "Kürtlere karşı sicili temiz olan bir ülke var mı? Halil Dener’i kimler, niçin katletti?" sorusu yönetilerek, Almanya’nın 1993’ten beri uyguladığı yasak çerçevesinde Erdoğan faşist rejimi ile de işbirliği halinde çalıştığı eleştirisi yapıldı.

ICOR (Uluslararası İşçi Örgütü) temsilcisi yaptığı konuşma ile,’’Almanya, Fransa ve diğer emperyalist devletler yalnız NATO bağlamında değil, Türkiye ile birlikte özgürlük mücadelecilerini bastırmak, kriminalize etmek için de birlikte çalışıyorlar. Onun için Paris’teki katliamların tamamen aydınlatılsın, Kürt ve baskı altında tutulan bütün halklara kendi kaderini tayin etme hakkı verilsin,  PKK yasağına son verilsin, terörle mücadele yasası 129 A ve 129 B kaldırılsın" taleplerini dile getirdi. 

TJK- E Baden Württemberg’in düzenlediği miting, Berliner Platz meydanındaki Fransa Enstitüsü önünde, 15.00 -17.00  saatleri arasında gerçekleşti. 

Yapılan konuşmalar, ağıtlar, "Şehîd namirin", "Jin Jiyan Azadî" sloganları eşliğinde her iki katliamda şehit edilenlerin büyük posterleri ve flamalar açılarak kent sakinlerinin büyük ilgisi çekildi. Her iki katliama dair hazırlanan el ilanları da kent sakinlerine dağıtıldı. 

TJK- E Baden Württemberg, bundan sonra her Çarşamba günü Paris katliamları açıklanana kadar hazırlayacakları çelengi getirip, sembolik olarak Fransa Enstitüsü önüne bırakacaklarını açıkladı. 

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonunda yaşayan Kürdistanlılar Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen katliamları protesto etmek için Fransız Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn), Leyla Şaylemez (Ronahî), Emine Kara (Evîn Goyî), M. Şirin Aydın (Mîr Perwer) ve Abdurrahman Kızıl’ın fotoğraflarını taşıyan Kurdistanlılar, KCK bayrakları da açtı. 

Kurdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kurdistanlılar adına Bern Kürt Kültür Derneği Eşbaşkanı Münir Ay bir konuşma yaptı. 

Türk devletinin 10 yıl önce Kürt özgürlük mücadelesinde öncü olan 3 kadını öldürerek mücadeleyi sekteye uğramak istediğini kaydeden Ay, “Halkımız öncülerinin mirasını devr aldı. Her gün Kürt özgürlük mücadelesi daha da büyüdü. Kürtler kendilerine dayatılan teslimiyeti kabul etmedi. Geçtiğimiz hafta da yine Paris’te üç arkadaşımız şehit edildi. Bunlar tesadüf değildir. Bu saldırılar aracına ulaşmayacaktır” dedi. 

Ay’ın konuşmasından sonra Almanca hazırlanan metin okundu. Kürdistanlılar daha sonra Fransa Konsolosluğuna siyah çelenk bıraktı. 

KOPENHAG

Danimarka'nın Kopenhag kentinde Kadın Meclisi üyeleri ve Danimarkalı dostların öncülüğünde halk, 9 Ocak 2013'te gerçekleşen birinci Paris Katliamı'nı ve 23 Aralık 2022'de ikinci Paris Katliamı'nı protesto etmek ve katliamlarda şehit düşen öncü kadroları, sanatçıları ve yurtseverleri anmak için Fransa Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Sık sık “Jin Jiyan azadî”, “Şehîd namirin” sloganlarının atıldığı eylemde, katliamda şehit düşen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu flamalar Fransa konsolosluğunun giriş kapısına asıldı. "Avrupa’nın demokrasi merkezi olarak bilinen Paris‘te böyle faşist ve hunharca işlenen cinayetlerin, başta Paris olmak üzere Avrupa Birliği'nin ve NATO’nun sessiz kalması, faşist Erdoğan’la işbirliğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır" denildi ve katliamların aydınlatılmamasına yönelik tepki gösterildi. 

Konuşmalarla Kürt kadınlarının öncülüğünde özgürlük ruhunun dalga dalga yayıldığı ifade edilirken, katliamların birincil sorumlusu Türk faşizminden hesap sorulacağı vurgulandı. 

Konuşmaların ardından Fransa Konsolosluğu kapısı ve girişine siyah çelenk ve flamalar bırakıldı. Eylemciler başta Fransa’yı, Avrupa Birliği'ni ve NATO’yu sorumluluğa davet ederek, "Sessizliğiniz direkt faşist Erdoğan’ı desteklemek, koalisyon güçleriyle omuz omuza vererek DAİŞ'i yenen Kürt kadınına ihanettir. Gerçek katiller teşhir oluncaya kadar sonuna kadar şehitlerimize canımız pahasına  sahip çıkacağız ve her yeri eylem alanına çevireceğiz" denildi. 

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde Kürt Halk Meclisi,  9 Ocak Paris Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bir eylem gerçekleştirdi.

Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, Paris şehitlerinin fotoğraflarını taşıyarak saygı duruşunda bulundu. 

Bu sırada Fransa Konsolosu miting alanına gelerek Kurdistanlıların taleplerini dinleyip, Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin konsolosluğa sunmak üzere hazırladığı dosyayı aldı. Katliam karşısında üzüntülerini dile getiren Konsolos, "Üzüntü ve öfkenizi anlıyorum. Acılarınızı paylaşıyorum. Bana verilen dosyayı yetkili makama ulaştıracağıma söz veriyorum" dedi.

Eylemde sık sık "Şehîd namirin", "Jin Jiyan Azadî, Sara Rojbîn Ronahî", "Bijî Serok Apo" ve  "Bijî Berxwedana Gerîla" sloganları atıldı.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için Fransa Konsolosluğu önünde bir araya geldi. 

Norveç Kürt Kadın Platformu öncülüğünde düzenlenen eylemde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra Defend Kurdistan, Kvinnefronten ve Solidaritet med Kurdistan kurum temsilcileri birer konuşma yaptı. 

Ardından kadınlar konsolosluk önüne bir çelenk bıraktı ve mumlar yaktı.

Defend Kurdistan aktivisti Lida Weerts şu ifadeleri kullandı: “9 Ocak 2013 tarihinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, Türk gizli istihbarat servisi MİT tarafından Paris ortasında katledildi. Katliamın 10. yılına denk getirilen 23 Aralık 2022 Paris Katliamı’nın, 9 Ocak Katliamı’nın devamı olduğu apaçık ortadadır. Bu katliamı yapanlardan hesap sorulmadığı için İkinci Paris Katliamı gerçekleşti. Biz kadinlar Fransa devletinden dava dosyasının yeniden açılmasını, gizlilik kararının kaldırılmasını ve adalet yerini bulmasını talep ediyoruz."

Kvinnefronten Başkan Yardımcısı Maiken Lium de mitingde bir konuşma yaparak, Paris'te katledilen Kürt kadın şehitleri andı. Lium, "Evîn Goyî, uzun yıllardır kadınların özgürlüğü için gerici zihniyete karşı durmadan mücadele ediyordu ve akabinde Paris merkezinde katledildi. Biz kadınlar adaletin ve doğruların ortaya çıkmasını istiyoruz. Artık Norveç hükümetinin, NATO üyesi olan Türkiye'nin Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlara dur demesinin zamanı gelmiştir. Norveç'in bu konuyu Birleşmiş Milletler'e taşımasını talep ediyoruz” diye konuştu ve bütün dünya kadınları ortak mücadele etmeye çağırdı. 

Mitingde son olarak Kürt dostu ve eski parlamenter Erling Folkvord da söz aldı. Folkvord, Paris katliamlarını kınayarak "Kürt halkının dostları sadece dağlar değildir, biz her zaman Kürt halkının yanındayız. Suçluların ve onun arkasındaki gizli güçlerin adalet önüne çıkmasını talep ediyoruz" dedi. 

Eylem “Jin Jiyan Azadî, Sara, Rojbîn, Ronahî" ve “Şehîd Namirin” sloganlarıyla sona erdi.

FREIBURG

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) katledilmelerinin 10. yıl dönümünde, Almanya'nın Freiburg kenti Platz der Alten Synagoge'da anma standı açıldı.

Nuda Kadın Meclisi öncülüğünde açılan bilgilendirme standı Kurdistanlıların ziyaretleri ile 3 saat devam etti. Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen eylemde bildiriler dağıtıldı, katliama dair bilgilendirme yapıldı.

9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022’de yapılan katliamlara dair bir konuşma yapan Nuda Kadın Meclisi sözcüsü, Sakine Cansız’ın mücadelesine vurgu yaparak, “Yaşamı her zaman kavga ile devam etti. Mücadelesi Kürt kadınları için, Kürt halkı içindi. Sara'nın mücadelesi Kürdistan'da başladı, Ortadoğu'ya yayıldı, bugün de bütün dünyada yankılanıyor. Kürt kadınları şahsında Paris'te gerçekleştirilen suikastı protesto etmek için buradayız. Sara arkadaşımız yaşamını Kürt kadın hareketine adayan bir arkadaşımızdı. Bilinciyle, duruşuyla, inancıyla ve ürettiği değerler ile her zaman öncüydü ve yazdığı kitapta da belirttiği gibi hep kavgaydı yaşamı'. Onun mücadelesi bizim mücadelemiz olacaktır" dedi.

GÖTEBORG

İsveç’in Göteborg şehrinde çarşı merkezinde bir araya gelen Kurdistanlılar, Paris’te katledilen üç devrimci için eylem gerçekleştirdi. 

Yapılan konuşmalarda, "Paris Katliamı Fransız devlet politikasının sonucu yaşanmıştır. Fransa bu olayı ve 9 Ocak 2013 te katledilen üç kadın devrimcinin bilgilerini paylaşmalıdır. Devlet sırrı diyerek katilleri koruma tavrından vazgeçmelidir. Açığa çıkmayan bu katlimların sorumlusu bizim nezdinimizde Fransa olacaktır" denildi.

Eylemde sık sık "Katil Erdoğan", "Faşist Türkiye", "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin" sloganları atıldı.

ZÜRİH

Fransa'nın başkenti Paris'te PKK kurucularından Sakine Cansız ve yoldaşları Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez'in katledilmesinin üzerinden geçen 10 yıla rağmen adaletin yerini bulmaması üzerine Kurdistanlılar bu yıl da alanlara çıktı. 

Fransa devletinin dava dosyasındaki gizlilik kararının kaldırılmasını isteyen İsviçre'deki  Kurdistanlıların bu yılki adresi yine Fransa Konsolosluğu oldu. 

Berîtan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla konsolosluğu önünde bir araya gelen halk, 9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022 katliamlarının aydınlatılarak gerçek sorumluların açığa çıkarılmasını istedi.

Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ve Mir Perwer'in fotoğraflarını taşıyan kitle burada 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. 

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına kitleye hitap eden Sidar Aydın, "10 yıl önce bugün Kürt kadınlarını hedef alarak gerçekleştirilen katliamda 3 yoldaşımızı kaybettik. Aradan geçen yıllara rağmen ne Fransa devleti ne de Avrupa devletleri katliamı aydınlatmak bir yana dursun katliamın üzerini örtmekte ısrar etti. Adalet talebimizi görmezden gelen Fransa'nın yalnış  politikaları sonucu yine Paris'te 9 Ocak'ın yıl dönümüne günler kala Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ve Mir Perwer arkadaşlarımız katledildi. Bugün buraya katliamlara olan öfkemizi Kürt kadınları ve Kürt halkı olarak sabrımızın kalmadığını haykırmak için geldik" diye konuştu.

Aydın'ın ardından söz alan  İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer de, 10 yıl önceki katliamın aydınlatılmamasından güç alarak yeni bir katliamın gerçekleştirildiğini belirten Süer, şöyle devam etti: "'Kürt kadınların, Kürt halkının mücadelesi ve iradesi karşısında güç getiremeyen güçler, bundan 10 yıl önce 3 Kürt kadın devrimciyi katleden güçler, bugün de 3 yoldaşımızı daha katletmiştir. Biz Fransa devletinin bir katliamın üzerini daha örtmesine izin vermeyeceğiz."

Eylemin sonunda konsolosluk yetkililerine hazırlanan dosya sunuldu. Konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakan heyet, bildiri metni okuduktan sonra dağıldı. 

HELSİNKİ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki merkezinde Kürtler ve dostları 9 Ocak ve 23 Aralık Paris katliamlarını kınamak ve şehitleri anmak amacıyla bir etkinlik düzenledi. 

Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Komalên Jinên Azadiya Rojhilat ile Finlandiyalı dernek ve örgütlerin öncülüğünde gerçekleştirilen eylem, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

Bildirilerin okunup dağıtıldığı eylemde, Türk devletinin doğrudan muhatabı olduğu bu katliamlara, Fransa devletinin de açıklığa kavuşturmaması ve yeni katliamların önünü açması nedeniyle suçlara ortak olduğu dile getirildi. 

Eylem, "Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî" sloganı atıldı.