Komplo sürecine karşı gelişen mücadele geleneği - 3

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan esir alındığı İmralı Cezaevi’nde yaptığı çalışmalarla Kürt halkına önderlik yapmayı sürdürdü. Bu durum komplocu güçleri bir kez daha çılgına çevirmişti.

Komployu gerçekleştirenler, Kürt halkının iradesini kırmayı ve özgürlük mücadelesini bastırmayı amaçlamıştı. Kürt halkının bu konuda ortaya koyduğu sahiplenme ve direniş komplo sürecini boşa çıkardı; Kürt Halk Önderliği, geliştirdiği paradigmayla mücadelesini büyüterek sürdürdü.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 19 Şubat 1999’da Türkiye’ye teslim edilmesiyle sonuçlanan komplo, İmralı F Tipi Cezaevi’nde 25 yıldır süren ağır tecrit politikaları ile sürüyor. Dava sürecini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK ve Kürt halkı arasında bir ayrışma beklentisi üzerine kuran Türk devleti ve komplocu güçler, büyük bir yanılgıya düştüler. Türk devletin beklentilerinin aksine dayanışma dahada büyüdü ve güçlendi. İmralı savunmalarında, tıkanan ve çözüm üretmeyen savaş politikalarına yönelik eleştiri ve öz eleştiri temelinde yeni politikalar geliştirildi. Abdullah Öcalan, İmralı tecrit sisteminde geliştirdiği “Demokratik Konfederalizm” paradigması çerçevesinde Özgürlük Hareketi’ni yeniden inşa sürecine tabi tuttu. Öcalan, Ortadoğu’da tıkanan, çözümden uzak ve sürekli kriz üreten siyasi anlayışa karşı alternatif demokratik katılımı esas alan 3. Yol siyasal önermesini geliştirdi. Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği yeni paradigma ekseninde Türkiye’de legal Kürt siyaseti kendini yeniden tasarlayarak, daha güçlü bir siyasal aktör haline geldi. Yine Abdullah Öcalan’ın paradigmasına göre Rojava, Şengal’de soykırım siyasetine karşı alternatif ve özgün bir model olarak gelişen Özerk Yönetim pratikleri, Ortadoğu’da mevcut sorunların çözümü için umut oldu.

Türk devleti, Abdullah Öcalan’ın felsefesi ve siyasi düşünceleri üzerine yükselen ve Ortadoğu’da aktör konumuna gelen Özgürlük Hareketi’ni kendisi için tehdit olarak algılayarak savaş konseptine geri döndü. 2013 ve 2015 yılları arasında Abdullah Öcalan ve devlet yetkilileri arasında süren görüşmelerin sonlandırılmasıyla birlikte tecrit-savaş politikaları tekrar devreye konuldu. Kürt Özgürlük Hareketi’ne ve Kürt halkının tüm kazanımlarına yönelik topyekun savaş konsepti devreye konuldu. Abdullah Öcalan ile en son olarak 5 Nisan 2015’te görüşme gerçekleştirildi. İmralı’da uygulanan tecrit, tüm Kurdistan’a yayıldı. 24 Temmuz 2015’te topyekun savaş konseptinin devreye konulması ile İmralı tecrit sisteminin kapıları bir kez daha kapatıldı. Abdullah Öcalan’dan 25 Ekim 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı telefon görüşmesinden bu yana 31 aydır haber alınamıyor.
İmralı tecrit sistemini devreye koyan Türk devletine karşı Kürt halkı yıllara yayılan bir mücadele geleneğini geliştirdi. 25 yıldır Kurdistan’ın dört parçasında, Türkiye’de, Avrupa’da ve farklı ülkelerde Kürt halkı alanlara çıkarak, binlerce eylem, protesto etkinliği ve milyonların katılımı ile serhildanlar sürecini geliştirdi.

Bu mücadele geleneğinde öne çıkan eylemler ve etkinlerden bazıları şunlardır:

* 2004 yılında öğrenci gençlik hareketi olan Bağımsız Gençlik Hareketi (BAGEH) tarafından başlatılan ve Özgür Yurttaş Hareketi ile toplanan ve Meclise verilen 3 milyonu aşkın imzayla “Sayın Abdullah Öcalan siyasal irademdir” denilerek, sahip çıkıldı.

* 2007 yılında başlatılan “Ben bir Kurdistanlı olarak Sayın Abdullah Öcalan’ı Kurdistan’da siyasal bir irade olarak görüyor ve kabul ediyorum” kampanyaları ile Abdullah Öcalan Kürt sorununda muhatap alınması istendi. Kürt siyasetçileri, aydınlar, kurum yöneticileri Abdullah Öcalan’a sahip çıkmak için sembolik “Sayın” diye hitap etti. Sayın hitabına tahammül etmeyen Türk mahkemeleri, “Suç ve suçluyu övme” gerekçesiyle binlerce kişiye dava açtı. Bu suçtan dolayı yüzlerce siyasetçi ve aydına hapis cezaları verildi.

* 9 Ekim komplo süreci ve Roja Reş (Kara Gün) olarak Kürt tarihine geçen 15 Şubat günü, Abdullah Öcalan’ın esaretti yüzbinlerin katılımı ile kitlesel basın açıklamaları ve farklı eylemlerle protesto ediliyor.

* 25 yıldır milyonların katılımı ile düzenlenen Newroz etkinlikleri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne adandı.

* Abdullah Öcalan’ın doğum günü 4 Nisan kitlesel katılımlarla kutlandı.

AÇLIK GREVLERİ

* 27 Kasım 2010 tarihinde cezaevinde PKK davasında tutsak olan binlerce kişi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi ve görüşmenin yasaklanmasını protesto etmek için süresiz-dönümşüz açlık grevine başladı. Açlık grevinin uzun sürmesi aynı zamanda Kurdistan’da bir serhildan süreci de yarattı. Açlık grevine paralel olarak Kürt halkı, kitlesel protesto etkinliklerini en üst seviyeye çıkardı. Açlık grevi ve protesto gösterileri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın görüşmesinden sonra 68’inci günde sona erdirildi.

* 5 Eylül 2016 tarihinde BDP EşBaşkanı Sebahat Tuncel, DTK EşBaşkanı Leyla Güven, İmralı Heyetinden Ceylan Bağrıyanık, HDP Milletvekilleri Ferhat Encü, Selma Irmak, Dilek Öcalan, Van Büyükşehir Belediye EşBaşkanı Bekir Kaya, DBP PM Üyesi Gülcihan Şimşek, Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Ebru Günay ve Cengiz Çiçek’in aralarında olduğu 50 kişi, Abdullah Öcalan’ın can güvenliğini öğrenmek ve görüşmek gerçekleştirmek için açlık grevine başladılar.

* 8 Kasım 2018 tarihinde Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmesi amacıyla açlık grevi başlattı. Aynı amaç için Türkiye’deki tüm cezaevlerinde açlık grevleri başlatıldı. Federe Kurdistan ve Avrupa’da açlık grevleri başladı. 17 Aralık 2018’de Fransa’nın Strasbourg kentinde aralarında HDP eski Milletvekili Dilek Öcalan, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un bulunduğu 15 kişinin katılımı ile süresiz dönüşümsüz açlık grevi başlatıldı. Açlık grevi Avrupa Konseyi (AK) önünde başlatıldı. Açlık grevi 26 Mayıs 2019 tarihinde sonlandırıldı. Güney Kurdistan’da Maxmur Mülteci Kampı’nda onlarca kişinin katılımı ile açlık grevi başladı. Ayrıca Güney Kurdistan’ın başkenti Hewlêr’de HDP Temsilciliğinde açlık grevi başlatıldı.

Açlık grevi eylemine Kurdistan ve Avrupa’da binlerce kişi destek amaçlı dönüşümlü açlık grevine başladı. Açlık grevleri ses getirmiş Kurdistan ve Avrupa’da kamuoyu oluşturmuştu. Bu tepkiler sonucu 22 Mayıs 2019 tarihinde Asrın Hukuk Bürosu avukatları İmralı Adası’nda müvekkilleriyle görüşme yapmıştı. Görüşmede Abdullah Öcalan “Açlık grevleri ve ölüm oruçları amacına ulaştı, eylemlerin sonlandırmasını bekliyorum” çağrısından sonra açlık grevleri sonlandırılmıştı. Leyla Güven tarafından yapılan açıklamanın ardında başta cezaevleri olmak üzere, Kurdistan ve Avrupa’da yapılan açıklamalarla açlık grevleri sonlandırıldı.

GEMLİK YÜRÜYÜŞLERİ

* Gemlik’e ilk yürüyüş Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) tarafından 4 Eylül 2005 yılında Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullara dikkat çekmek ve tecride dur demek için düzenlenen “Barış mitingi“ ile start verildi. Bütün engellemelere rağmen Kurdistan’dan yol çıkan binlerce kişi Bursa Karacabey’de ulaşmayı başardı. Yürüyüşe katılan binlerce kişi engellediği tüm yerlerde eylemlerle polis engellemelerini protesto etti.

* Gemlik’e ikinci yürüyüş 9 Ekim 2011 tarihinde gerçekleşti. 80 gün boyunca “hava muhalefeti var” ve “koster bozuk” gerekçeleriyle İmralı’da uygulanan tecridi protesto amacıyla TUHAD-FED öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe DKT, BDP, Barış Anneleri İnisiyatifi, DÖKH ve MEYADER gibi kurum ve kuruluşlar destek verdi. 100 bin kişinin katılımı ile “Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için, siyasi ve askeri operasyonların durdurulması için, Sayın Abdullah Öcalan ile müzakerelerin başlatılması için Gemlik’e yürüyoruz” şiarı yürüyüş tertiplendi. Tecride karşı Barış yürüyüşü” öncesi KCK operasyonları adı altında BDP genel merkez yöneticileri dahil olmak üzere Kurdistan’da yüzlerce insan göz altına alındı. Meclis’te sınır ötesi operasyon tezkeresi getirildi. Bütün baskılara rağmen Kurdistan ve metropollerde hazırlık tamamlandı. Ancak bütün noktalarda Gemlik yürüyüşleri engellendi.

* Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) çağrısıyla 200’e yakın avukat, İmralı’da tecridin son bulması talebiyle Abdullah Öcalan’ın avukatlarla görüşmesinin engellendiği tarihin yıl dönümü, 27 Temmuz 2015’te Gemlik’e gitti. Avukatlara milletvekili, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi. Gemlik’te 27 Temmuz 2011 tarihinden beri Abdullah Öcalan’ın avukat görüşmelerinin engellediğini protesto ederek, Jandarma Komutanlığı önünde açıklama yaptı.

Avukatlar, İmralı’ya gitmek için Jandarma Komutanlığı’na dilekçe verdi. Ancak “Koster arızalı” gerekçesiyle dilekçe işleme konulmadı. Avukatlar Jandarma komutanlığı önünde cübbelerini giyip “İmralı tecridine hayır Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart açarak, durumu protesto ettiler.

* TUHAD-FED öncülüğünde 1 Ağustos 2015 tarihinde “Yüz binler Önderliğin Özgürlüğü için Yürüyoruz” sloganıyla Amed’ten Gemlik’e yürüyüş düzenledi. DBP Amed İl Örgütü önünde binlerce kişi “Bijî Serok Apo” sloganı ile yürüyüş düzenlendi. Kolluk kuvvetlerin engellemelerine kitle sloganlarla karşılık verdi. Yürüyüş alanlarını eylemlere dönüştürdü.

* HDP Bursa İl Örgütü, DBP Bursa İl Örgütü ve Barış için Abdullah Öcalan’a Özgürlük Platformu öncülüğünde, Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıldönümü olan 15 Şubat 2016’da “Komploya hayır Abdullah Öcalan’a özgürlük” sloganıyla Gemlik’e yürüyüş gerçekleştirildi. “Barışın muhatabı Abdullah Öcalan’dır, tecride son. Abdullah Öcalan’a özgürlük”, “Abdullah Öcalan’a siyasi tutsaklara özgürlük” pankartları açan kitlenin yürüyüşü polisler tarafından engellendi. Kitleye saldırın polisler kitlenin yürüyüşüne izin vermedi.

* Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kesintisiz ve mutlak bir şekilde sürdürüldüğü 2022 yılında Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DTK, Özgür Kadın Hareketi(TJA), HDP, BDP ve MED TUHAD-FED tarafından 12 Haziran 2022 “Büyük Gemlik Yürüyüşü” düzenlendi. “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarı ile yapılan yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü istendi. Kurdistan kentlerinde ve Türkiye metropollerinde binlerce kişinin katıldığı Gemlik yolu üzerinde polisler tarafından engellendi. Çok sayıda kişi özel aracıyla yola çıktı. İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen kitleye polis saldırdı. Bursa’da giriş çıkışlar tümden polisler tarafından tutuldu. Yüzlerce insan göz altına alındı.

AVRUPA MERKEZLİ ETKİNİKLER

* Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için Kurdistanlılar ve dostları, Fransa’nın Strasburg kentindeki Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve CPT binalarının bulunduğu meydanda, 25 Haziran 2012 tarihinde itibaren “Özgürlük Nöbeti” başlattı.

* İtalya’nın Sicilya adasının başkenti Palermo, 2015 yılında Abdullah Öcalan’a fahri vatandaşlık verdi. Ardından Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano, Pinerolo, Campobasso ve Castelbottaccio’dan da Abdullah Öcalan’a fahri vatandaşlık verildi.

* İngiltere’nin en büyük sendikaları Unite The Union ve GMB, Nisan 2016’ta “Freedom for Abdullah Öcalan”, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” kampanyası başlattı.

* Aralarında Nelson Mandela’nın avukatı Essa Mossa’nın da bulunduğu Uluslararası İmralı Heyeti üyeleri, 20 Eylül 2016 Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi(CPT) acilen İmralı’yı ziyaret etmesi çağrısında bulundu.

* 23 Ekim 2017 tarihinde farklı halk ve inançları içeren 63 kurum, CPT önünde süresiz oturum eylemi başlattı.

* Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU), 11 Ocak 2021 yılında “Zamanı Geldi: Türkiye’de adıl bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük” şiarı ile kampanya başlattı. BM’yi harekete geçirmeyi amaçlayan kampanya kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Avrupa’nın birçok ülke ve şehrinde “Derhal hareket geç” çağrısıyla binlerce mektup gönderildi.

* 15 Şubat 2021 tarihinde dünyaca tanınmış yüzden fazla sanatçı, gazeteci, yazar “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” talep eden bir deklarasyon yayınladı. Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifinin organizasyonuyla Latin Amerika’dan İspanya, İngiltere, Fransa ve İtalya’ya kadar birçok ülkeden 40’ın üzerinde akademisyen, sanatçı, siyasetçi, yazar, barış ve kadın hakları savunucusu ve gazetecilerin yer aldığı kafile, 9 Kasım 2021 tarihinde Yunanistan’ın başkenti Atina’dan “Özgürlük Gemisi” ile Abdullah Öcalan için hareket etti.

* Türkiye ve dünyanın birçok yerinde hukukçular Abdullah Öcalan’dan haber alınmaması ve tecridin kaldırılması için harekete geçti. Türkiye’de 29 baroya kayıtlı 775 avukat, Suriye’de 691 avukat, Ortadoğu’da 756 avukat ve son olarak dünya genelinde 350 avukat, tecrit koşulların sona erdirilmesi için Abdullah Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

DEVAM EDEN ETKİNLİKLER

* Abdullah Öcalan üzerinde devam den mutlak tecridin sona ermesi ve özgürlüğün sağlanması için İsviçre’nin Cenevre kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) tarafından “Dem dema azadîye ye” şiarı ile Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde 25 Ocak 2021’de başlatılan oturma eylemi, her çarşamba günü devam ediyor.

* Fransa’nın Strasburg kentine Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) binaların bulunduğu meydanda, 25 Haziran 2012’de Abdullah Öcalan’a Özgürlük Nöbeti başlatıldı. 11 yıldır süren Özgürlük Nöbeti, haftanın yedi günü mesai saatlerinde çeşitli kesimlerin katılımı ile devam ediyor. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğünün sağlanması amacıyla eylem sürdürülüyor.

* Rojava’da Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğün sağlanması talebiyle 12 Ocak-13 Mart tarihleri arasında imza kampanyası başlatıldı. Bu kapsamda Rojava ve Suriye’nin diğer kentlerinde toplanan 2 milyon 646 bin 211 imza 8 Ağustos’a CPT ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine teslim edildi.

* Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi gözlemlemek için bir araya gelen siyasetçi, aydın, yazar, hukukçu ve yazarlardan oluşan, 7 farklı ülkeden 36 kişilik “Tecride karşı uluslararası Delegasyon” 24-20 Ocak tarihlerinde İstanbul, Ankara ve Amed’de siyasi partiler, barolar ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yaptı. Delegasyon, görüşmelere dair hazırladığı raporu 27 Mart’ta online basın toplantısıyla açıkladı. Raporda, İmralı tecridin yasal ve siyasi bir rejime evrildiği belirtilerek, Kürt sorununu çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün kaçınılmaz olduğunun altı çizildi.
* 5-6 Şubat 2023 Şubat’ta Almanya, Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden 150 enternasyonalist aktivist, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için İsviçre’nin Cenevre kentinde konferans ve yürüyüş gerçekleştirdi. Enternasyonalist aktivistler, konferans ve yürüyüşte Öcalan üzerinde yürütülen tecridin kaldırılarak, fiziki özgürlüğünün sağlanmasını talep etti.

15 ŞUBAT’IN YIL DÖNÜMÜ EYLEMLERİ

* Kürtler ve dostları, Abdullah Öcalan’ın komployla Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat’ın yıl dönümünde, Avrupa’nın birçok farklı noktasında sayısız eylem, etkinlik ve yürüyüş gerçekleştirdi. İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde bir araya gelenler, tecridi protesto ederek Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talep edildi.
* Fransa’nın Marsilya kentinde tecridi protesto etmek isteyenler de Avrupa Parlamentosu (AP) Temsilciliği önünde gerçekleştirdikleri eylemiyle CPT’yi protesto etti.

* Norveç’in başkenti Oslo’da ise Norveç Dış İşleri Bakanlığı önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları bakanlığın Türkiye bölümünden sorumlu yetkililerle Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne dair görüşme gerçekleştirdi.
* Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, BM’ye bir dosya sundu. Dosya da “Kürt halkı ve kurumları olarak biz ‘insanlık görevine sahip çıkın’ diyoruz. 24 yıldır İmralı Adasında tutuklu önderliğimiz üzerinde ağır bir tecrit var. Önder Apo bir kişi değil milyonların iradesidir” denildi.

* 15 Şubat’ta Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelen Kürt gençler, İmralı’da yürütülen tecrit karşısında sesiz kalan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Genel Kurul Salonuna girdi. Gençler, açtıkları Abdullah Öcalan posterleriyle AP’yi kınama eylemi gerçekleştirdi. Burada AP Başkanıyla yaklaşık 3 saatlik bir görüşme gerçekleştiren gençler, tecrit sisteminin insan hakları ihlali olduğunu, AP’nin kendi aldığı kararları uygulamadığını belirterek, AP Başkanına komploya dair bir dosya sundu.

ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK İNİSİYATİFİ

* 28 Şubat’ta Güney Afrika Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu ve Suriye Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi, Güney Afrika’nın Cape Town kentinde, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Dünyaya Barış ve İstikrar” başlıklı konferans düzenledi. 2 gün süren konferansta, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için uluslararası mücadelenin önemine değinilerek, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bütün ezilen hakların, özgürlüğüdür. Özgürlük talebini Güney Afrika’dan daha çok yükselteceğiz” denildi.

17. ULUSLARARASI KÜRT KONFERANSI

* 8 Mart’ta Avrupa Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC), Sol Grup, Greens-European Free Alliance (GREENS/EFA), Sosyalistler ve Demokratların Özgür İttifakı Grupları(S&D) ve Brüksel Kürt Enstitüsü ortaklığında Avrupa Parlamentosu’nda 17’nci Uluslararası Kürt Konferansı düzenlendi. Konferans sonuç bildirgesinde, sürdürülebilir bir çözüm için Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerektiği çağrısı yapıldı.

* Avrupa’da yüz binlerin katılımı ile Almanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Belçika, İsviçre ve Avusturya’da kutlanan Newroz etkinliklerinde Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi damgasını vurdu.

* Fransa’nın Marsilya kentinde tecridin kırılması ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanması talebiyle 16 Nisan’da “Büyük Özgürlük Mitingi” gerçekleştirildi.

* Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeni ile 3 Nisan saat 20.00’de sanal medya platformlarında “Freedom For Abdullah Ocalan Now” (Abdullah Öcalan’a özgürlük, hemen şimdi) hashtagıyla kampanyası başlatıldı. Avrupa Demokratik Güçler Birliğine bağlı 51 kurum, örgüt ve parti tarafından başlatılan kampanya 2 gün (3 ve 4 Nisan) sürdü. Kampanya kapsamında Abdullah Öcalan’ın resimleri ile farklı dillerde yazılan sözleri paylaşılarak, tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğü talep edildi.
* 3 farklı ülkeden 3 kişilik Uluslararası İmralı Barış Delegasyonu, 11-12 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek, tecride dair bilgi edindi. Delegasyonda, Sosyoloji ve Antropoloji Profesörü Denis O’Hearn, Avrupa Konseyi Sol Grup Başkan Yardımcısı ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Temsilcisi ve İzleme Komitesi üyesi Laura Castel, İzlanda Eski Adalet ve İçişleri Bakanı Ögmundur Jonasson yer aldı.

* Suriyeli Avukatların Abdullah Öcalan’ı Savunma İnisiyatifi ve Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi avukatlar, Rojava’nın Qamişlo ve Kobanê kentlerinde 9 Temmuz’da açıklama yaptı. Avukatlar, tecridin kaldırılması için Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği yetkililerine başvurularını sundu.

* İngiltere merkezli “Abdullah Öcalan için Özgürlük Sendikal Kampanyası”, Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride karşı 26 Temmuz’da Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) binası önünde açıklama yaptı. Luxembourg Meydanında yapılan açıklamaya, Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden dev bir pankart açtı.

* Kürt Gençlik Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger-TCŞ) ve Mücadeleci Genç Kadınlar (Jinên Ciwan ên Têkoşer-Teko JİN), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle 29 Temmuz’da Almanya’nın Düsseldorf kentinde yürüyüş gerçekleştirdi. “Kurtuluş savaşını kazanacağız. (Cenga Azadiye Serbixin) şiarıyla düzenlenen yürüyüşe, gençlerin yanı sıra çevre kentlerden gelen çok sayıda kişi destek verdi. Kampanya kapsamında İsviçre’nin birçok merkezinde stantlar kuruldu.

* Kürt ve enternasyonalist gençler, 3 Ağustos’ta Fransa’nın Strasbourg kentindeki AP, CPT ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) binasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber almak ve mutlak tecride dikkat çekmek amacıyla sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

 * Kürt ve enternasyonalist gençler, 3 Eylül’de “Örgütlü Gençlik ile Önderliğin Özgürlüğüne” şiarı ile bir konferans düzenledi. Konferans sonuç bildirgesinde, Abdullah Öcalan’ın paradigmasının çalışmalarının merkezi olacağı belirtildi. Gençler, konferansın ardından Almanya’nın Dortmund kentinde “Özgürlük Yolculuğu” yürüyüşünün startını verdi. Yürüyüş 8 Eylül’e kadar çeşitli merkezlerde devam etti.

* Uluslararası Sendikal Dayanışma ve Mücadele Ağı’nın Brezilya’nın Sao Jose dos Campos şehrinde 10-11-12 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıya dair yayınlanan bildiride, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi. Birçok farklı ülkeden toplamda 69 sendikal örgütün imzaladığı bildiride, “24 yıldan bu yana İmralı Adası’nda Türk devletinin siyasi tutsağı olan Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için verilen mücadeleyle dayanışma içinde olduğunu ifade eder. Aynı zamanda, maruz kaldığı ve işkence teşkil ettiği AİHM, CPT raporları tarafından da teyit edilen hapsetme, koşullarını kınar” denildi.