Anın devrimcisi-Selahattin ERDEM

Şimdi bizlere düşen bu büyük mirası doğru anlamak, doğru sahiplenmek ve başarıyla uygulamaktır. Bir Apocu fedai militan olan Kasım Engin’in yarattığı zengin hazineyi açığa çıkarmak ve doğru anlamaktır.

PKK, TC ordusu tarafından Medya Savunma Alanlarına yönelik 27 Mayıs günü düzenlenen hava saldırısında Merkez Komite üyesi Kasım Engin’in şehit düştüğünü açıkladı. Şimdi peş peşe yeni açıklamalar geliyor, Kürt kurumları ve devrimci örgütler açıklama yaparak Kasım Engin’i anıyor. Dört parça Kürdistan’da ve yurtdışında Kürt halkı sokaklara akarak Kasım Engin için anma etkinlikleri düzenliyor. Başta yoldaşları ve ailesi olmak üzere herkes, Şehit Kasım Engin’i daha doğru anlamaya ve güçlü sahiplenmeye çalışıyor. 35 yıllık devrimci Kasım Engin, sonunda Önder Apo’ya yoldaş olmayı ve Mayıs Şehitleri Kervanına katılmayı başarmış bulunuyor.

Bilindiği gibi, Kasım Engin Özgürlük Hareketine ve mücadelesine çocuk yaşta sürgün olarak gitmek zorunda bırakıldığı Avrupa’dan katıldı. Önder Apo’nun özgürlük düşünceleri ile tanıştıktan sonra ve daha çok genç yaşta iken kapitalist modernite sisteminin köleleştirici maddi imkanlarını elinin tersiyle iterek kurtuluş bekleyen ülkesi Kürdistan’a koştu. Bu temelde Önder Apo ile, özgürlük bilinciyle, Kürt halkıyla, tarihle, dağla ve gerillayla buluştu. Berivanların izinden yürüdü ve Erdallarla, Hüseyinlerle, Nucanlarla yoldaş oldu. 35 yıllık bu çetin yolculuğu sonunda zaferle tamamlamayı başardı.

Kasım Engin, özgürlük mücadelesine ilk katıldığı Avrupa’da hangi devrimci görev varsa o göreve hiç çekinmeden, korkmadan ve itiraz etmeden koştu. Zaten birincilikler kazanmış bir sporcuydu. Devrimci çalışma içerisinde de yeri geldi sanatsal etkinliklerde yer aldı, yeri geldi kitap ve gazete dağıtıp yoğun propaganda yürüttü, yeri geldi en önde kitlesel eylemlere katıldı, yeri geldi ev ev dolaşarak kitle çalışması yürüten oldu. Kısaca Kasım Engin için yok yoktu, olmaz olmazdı; bir devrimci her işe koşar ve her görevi mutlaka başarıyla yapardı. Hiper aktif yaşam ve çalışma temposuyla ulaşamayacağı ve yapamayacağı görev olamazdı. Anın devrimciliği hangi görevleri yürütmeyi gerektiriyorsa o görevleri mutlaka başarıyla yürütürdü!

Şehit Kasım Engin daha sonra, 1980’lerin sonunda Kürdistan’a dönmeye ve gerillaya katılmaya karar verip Avrupa’dan ayrılarak Mahsum Korkmaz Akademisine geçti ve bir daha geri dönmedi. Akademi eğitimi ardından memleketi olan Fırat’ın batısında Antep, Maraş, Adıyaman, Malatya hattında parti çalışmaları yürütmeye ve gerilla mücadelesi vermeye yürüdü. Ardından Kürdistan’ın kalbi olan Botan’a geçti. Buralarda hem özgürlük savaşçılığı yaptı ve hem de gerilla komutanı haline geldi. Anın görevi gerilla savaşı temelinde halkı bilinçlendirmek ve örgütlemekti. Kasım Engin, hem Fırat’ın batısında ve hem de Botan’da söz konusu bu görevleri yürütmek için Apocu fedai militan çizgide mücadele edip çaba yürüttü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yöneltilen uluslararası komplo saldırısı karşısında en doğru ve sağlam duran devrimci militanlardan biri de Kasım Engin oldu. Sürecin gerektirdiği değişim-dönüşümü ve Önder Apo’nun geliştirdiği yeni paradigmayı derinden kavrayabilmek için çok yoğun bir araştırma-inceleme çalışması yürüttü. Bu çalışma Şehit Kasım Engin’i hem bir araştırmacı yazar ve tarihçi haline getirdi ve hem de bir eğitici yaptı. Uluslararası komploya karşı mücadele temelinde Özgür Kürdistan ve Demokratik Ortadoğu çizgisini anlayabilmek ve yoldaşlarının anlamasına yardımcı olabilmek için çok yoğun bir çaba içerisinde oldu. Bu temelde yeni paradigmaya göre yeniden yapılanma, örgütsel toparlanma ve devrimci birliği sağlama çalışmalarına büyük katkı sundu. Bu süreçte devrimci hakikati öğrenmek isteyen kadın ve erkeklerin yoldaşı, özgürlük mücadelesine zarar vermek isteyen tüm oportünist ve tasfiyecilerin ise korkulu rüyası haline geldi.

Kasım Engin, uluslararası komploya karşı mücadele sürecine de hem çok aktif ve hem de çok yönlü katılım gösterdi. Süreç gerektirdi çok yoğun örgütsel ve iletişim faaliyetleri içinde oldu, süreç gerektirdi 1 Haziran Atılımının başarıyla geliştirilmesi için yeniden gerilla çalışmalarına ve gerillanın HPG ismiyle yeniden yapılanma faaliyetlerine katıldı, süreç gerektirdi devrimci propaganda ve ajitasyon çalışmalarını yürütmenin birinci dereceden sorumluluğunu üslendi ve ideolojik-örgütsel çalışmalar içerisinde aktif yer aldı. AKP-MHP faşizminin Xakurkê’ye saldırısı ve ideolojik çalışmaları zorlaması karşısında ise alan komutanlığında yer almakta ve aktif savaşa katılmakta asla tereddüt etmedi. Bu temelde ideolojik ve askeri çalışmaları birlikte yürüten bir pratiği ortaya çıkardı. AKP-MHP faşizmine karşı hem askeri ve hem de ideolojik olarak savaşmayı ve bu mücadeleleri birleştirmeyi bildi. İşte böyle çok yönlü bir çalışma ve mücadele içerisinde de şehit düştü.

Peki bütün bunları burada ve bu biçimde niçin belirtiyoruz? Çok açık ki, Şehit Kasım Engin’i gerçekten anlamak ve anmak isteyenler bunu doğru ve yeterli yapabilsin diye. Bu bilgilerle Kasım Engin gerçeğini anlama ve anma çalışmalarına güç katmak ve destek vermek istiyoruz. Onun her zaman yaptığı gibi, bildiklerimizi herkesle paylaşmaya çalışıyoruz.

Hiç kuşkusuz 35 yıllık bu maraton koşusu, bu özgürlük yürüyüşü, teorik ve pratik açıdan gösterilen bu büyük çaba, Kasım Engin şahsında büyük bir bilgi ve düşünce birikimi, muazzam bir tecrübe, üretken bir tarz, kazanımcı bir üslup ve çok yüksek bir tempo ortaya çıkardı. Bu devrimci kişilik, Önder Apo’nun çabalarının, PKK’nin ve özgürlük mücadelesinin yarattığı çok büyük bir birikimdi. Eğer şehit düşmeseydi, hiç kuşkusuz bu birikim her alanda çok daha büyük bir devrimci çalışmaya ve mücadeleye dönüşecek, Kürdistan özgürlük mücadelesine yeni ve çok daha büyük katkılar yapacaktı. Kasım Engin en verimli çağına ulaşmış ve gürül gürül akan bir devrimci kaynak haline gelmişti. Kendinde oluşan bu büyük birikimi, hiç tereddüt etmeden o verimli ve yüksek temposuyla Kürt halkına, kadınlara ve gençlere, tüm insanlığa mutlaka sunacaktı.

Ancak şu gerçek bilinmeli ki, Kasım Engin kendinde oluşan birikimin hiçbirini olduğu gibi mezara taşımadı. O, hem şahadetiyle yol gösterici büyük bir değer haline geldi ve hem de şahadet öncesi pratiğiyle her gün ve her an kendindeki birikimi zaten pratikleştirdi ve bu temelde devrimin, özgürlük mücadelesinin, halkın ve insanlığın hizmetine sundu. 35 yıllık devrimci yaşamı içerisinde bir devrimci militanın söylemesi gereken sözlerin hepsini söyledi ve yapması gereken işlerin hepsini yaptı. Böylece Kürt halkı ve Kürdistan Özgürlük Hareketi için paha biçilmez bir hazine değerinde miras bıraktı.

Şimdi bizlere düşen bu büyük mirası doğru anlamak, doğru sahiplenmek ve başarıyla uygulamaktır. Bir Apocu fedai militan olan Kasım Engin’in yarattığı zengin hazineyi açığa çıkarmak ve doğru anlamaktır. İşte Kasım Engin’i anmak ve anlamak için açıklama yapanların ve sokaklara dökülenlerin, her şeyden önce bunu yapabilmeleri ve şehide sahip çıkmaya böyle doğru yaklaşabilmeleridir. Bir an devrimcisi olarak Kasım Engin’in mücadele süreci içinde anı anına yaptıklarını görüp açığa çıkartarak, onları özümseyen ve uygulayan olmalarıdır. Değerli ailesinin de ifade ettiği gibi, ağlayıp sızlayarak boş yere göz yaşı döken değil, şehidi doğru anlayıp izinden başarıyla yürümeyi bilen olmak gerekir.

Bunlar temelinde büyük devrimci militan Şehit Kasım Engin’i saygı ve minnetle anıyor, değerli ailesinin ve tüm yurtsever halkımızın acısını paylaşıyoruz. İnanıyoruz ki, Kürt gençleri ve kadınları, Kürt halkı ve tüm halklar, tüm devrimci güçler ve insanlık, büyük özgürlük ve sosyalizm şehidi Kasım Engin’i doğru anlayacak ve taşıdığı bayrağı hep yükseklerde dalgalandıracaktır.

Kaynak: Yeni Özgür Politika