Şirnex’te polis şiddetine maruz kalan 18 kadının duruşması görüldü

Şirnex'te Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zeynep Durgut'un da aralarında bulunduğu 18 kadının 25 Kasım 2023’te şiddete maruz kaldığı ve yargılandığı dava bugün görüldü.

Şirnex'te, geçen yıl Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde açıklama yapmak isteyen 17 kadın ve bu açıklamayı takip eden MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında "Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, gazeteci Zeynep Durgut ile 5 sanık ve avukatları katıldı. Ancak hakim, gazetecileri salona almayarak duruşmayı sürdürdü. Ardından savunma yapan kadınlar, 25 Kasım'da yapılan açıklamaya katıldıklarını ancak polisin kendilerine şiddet uygulayarak gözaltına aldığını ifade ettiler. 

Gazeteci Zeynep Durgut da savunmasında, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için açıklama yapmak isteyen kadınların mağdur olduğunu belirtti. Ancak hakim, Zeynep Durgut'un konuşmasını keserek, suçlamaya dair savunma yapmasını istedi. Gazeteci Zeynep Durgut ise gazeteci olduğunu ve görevi gereği olayı takip ettiğini belirterek, polisin saldırısını ve kendisinin gözaltına alınmasını anlattı.

Avukatlar da müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve polis müdahalesinin haksız olduğunu belirterek, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini talep ettiler. Mahkeme heyeti duruşmayı 27 Haziran'a erteledi.

Geçen yılın Kasım ayında Şirnex’te kadınların yaptığı açıklama sırasında polisin saldırısı sonucu gözaltına alınan 18 kişi hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, kadınların toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak dağılmadıkları iddia edilmişti.