İsviçre’deki “Önderlik Atölyeside “Xwebun olmak” tartışıldı

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) Jineoloji Komitesi öncülüğünde 21 Nisan’da başlatılan “Önderlik ve Kadın” atölye çalışması bugün Lozan kentinde devam etti.

ÖNDERLİK VE KADIN

Lozan Demokratik Kürt Toplum merkezi (CDK-Lozan) lokalinde yapılan atölye çalışmasına katılan kadınlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı kadına dair felsefesi ve “Xwebun” olmak tartışıldı.

YJK-S Jineoloji Komitesi ile Lozan Lajîn Kadın meclisi tarafında Lozan düzenlenen “Önderlik ve Kadın” konulu atölye çalışmasında kadınlar Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ı nasıl tanıdıklarını ve kadın mücadelesine katılırken yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Atölye çalışmasını ajansımıza değerlendiren Elif Yılmaz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “kadın özgür olmalı” söylemi üzerinde bir tartışma yapıldığını ve kadının kendi özüne dönüşü yani Xwebun olmayı konuştuğunu dile getirerek “Atölye çalışmasında Önderlik ve kadın merkezi tartışmalar yürütüldü. Önderliğin biz kadınlar açısından ne anlama geldiğini konuştuk.

Önderlikle birlikte yaşanan değişimi tartıştık. Daha çok Önderlik felsefesinin kadın mücadelesinde yarattığı değerleri, kadının yaşamından yarattın yenilikleri ve özgürlükleri tartıştık. Özellikle Önder APO’nun “kadın özgür olmalı” söylemi üzerine bir tartışma yürütüldü. Kadının toplumu, erkeği değiştirmede, dönüştürmede üstlendiği rolü tartıştık. Aslında bütün tartışmaların vardığı nokta “Xwebun olmaktı”. Eğer kadın kendi öz kimliğinine kavuşursa toplumu dönüştürmede etkin olur. Bütün bu atölye çalışmasında bunlar konuşulup tartışıldı” dedi. 

Lajîn Kadın Meclisi aktivisti Bahar Yeşilyurt ise bu atölye çalışmasının kendisi için olumlu bir deneyim olduğunu dile getirerek “Atölye çalışmasında pratiklerimizi birbirimizle paylaştık. Her kesin yaşadıkları farklı ama tecrübe aktarımı açısında bu atölye iyi oldu. Kadınlar Önderlikle tanışınca hem özgürlük mücadelesine katılımı hem de özgürlük bilincinin geliştiğini gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Yapılan çalışmada sonra kadınlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kendilerini etkileyen sözlerini kağıtlara yazarak bir pano oluşturdular. YJK-S Jineoloji komitesi düzenlenen atölye çalışması 26 Nisan’da Cenevre’de ve 30 Nisan’da Winterthur’daki Demokratik Kürt Toplum merkezlerinde yapılacak.