Fransa Parlamentosu Cezayirlilere yönelik 17 Ekim katliamını kınadı

Fransa Ulusal Meclisi, "17 Ekim 1961 tarihinde Emniyet Müdürü Maurice Papon'un yetkisi altında Cezayirlilere karşı işlenen kanlı ve ölümcül baskıyı kınayan" bir karar tasarısını onayladı.

Perşembe günü Ulusal Meclis, "17 Ekim 1961'de Emniyet Müdürü Maurice Papon'un yetkisi altında Cezayirlilere uygulanan kanlı ve ölümcül baskıyı kınayan" bir karar tasarısını onayladı. 

Karar tasarısında ayrıca "katliamı anma gününün ulusal günler ve resmi törenler gündemine" dahil edilmesi temenni ediliyor.

63 yıl önce barışçıl bir gösteri yapmak üzere Paris'e gelen yaklaşık 30 bin Cezayirli polis tarafından şiddetle bastırıldı. 

Resmi rakamlara göre 3 kişi öldü,  yaklaşık 60 kişi yaralandı. Ancak tarihçilere göre onlarca kişi katledildi. 30 ila 200’ü aşkın göstericinin katledildiğine ilişkin tahminler var. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ekim 2021'de "17 Ekim 1961'de Maurice Papon'un otoritesi altında işlenen suçların Cumhuriyet için affedilemez olduğunu" ilan ederek bu tanıma sürecini başlattı. Aynı yılın Aralık ayında Fransa hükümeti, Cezayir Savaşı (1954-1962) ile ilgili arşivlere daha geniş erişim sağlandığını duyurdu.

2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande, "bağımsızlık hakkı" için gösteri yapan bu insanlara yönelik "kanlı baskının kurbanlarına saygılarını" sunmuştu.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un eylül sonu yada ekim ayı başında Fransa’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu ziyaret sırasında bir anma gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor.