Fransa ve Almanya arasında 'geleceğin tankı' için görev paylaşımı

Fransa ve Almanya, geleceği ortak tankı projesinde kimin ne yapacağına dair yedi yıldır yürüttükleri tartışmaları sonuca vardırdı.

Geleceğin ortak tankı projesinin sorumluluğunu üstlenen Alman ve Fransız savunma bakanları, cuma günü Fransız ve Alman sanayileri arasında tankın geliştirilmesine yönelik görev dağılımını onayladılar.

Alman Bakan Boris Pistorius ve Fransız Bakan Sébastien Lecornu, Paris'te, iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin bu sembolik programının yeniden başlatılmasını sahnelediler. 

2017'deki lansmanından bu yana endüstriyel rekabetler ve iki ülkenin askeri gereksinimleri üzerinde anlaşmaya varmadaki zorlukları nedeniyle, rol paylaşımı çıkmaza girmişti. 

Kameralar önünde, iki ülke üreticileri arasındaki iş bölümünü yarı yarıya belirleyen bir mutabakat zaptını imzaladılar.

Boris Pistorius ortak basın toplantısında “çok zaman ve çaba gerektirdi ama bugünkü imza gerçek bir dönüm noktasıdır” dedi.

MGCS (Ana Kara Muharebe Sistemi) bir “sistemler sistemidir” olarak sunuldu: Bir tanka hem insanlı hem de insansız diğer araçlar eşlik ediyor. Büyük teknolojik atılımlar içerecek, diğer bir ifadeyle yapay zeka tabanlı recoruslar, tankı korumak için dronlar, lazerler, vs… Yeni tankın, Fransız Leclerc ve Alman Leopard'ın yerini 2040 yılına kadar alması bekleniyor.

Sébastien Lecornu'ya göre “bu geleceğin tankı değil, tankın geleceği.”  Lecornu, “Süvari ve zırhlı araçlar açısından bu 2040 çağıyla ilgilenen ilk uluslar biziz” diye övündü. 

Paris ve Berlin tarafından eşit oranda finanse edilen ve Almanya'nın liderliğinde yürütülen bu program, başlangıçta Fransız Nexter ve Alman KMW arasında bu durum için oluşturulan bir kuruluş olan KNDS tarafından yönetiliyordu. Alman Rheinmetall'in 2019'da gelişi bu yapının dengesini bozdu.

Sébastien Lecornu, çıkmazın üstesinden gelmek için her birinin endüstriyel yeteneklerinden değil, “iki kara ordusunun operasyonel ihtiyaçlarından yola çıkmak zorunda kaldık” dedi.

Cuma günü imzalanan anlaşma, geliştirilecek sekiz sütunun her birinden sorumlu olacak bir üretici belirliyor: platformlar, taretler ve “klasik ateşler”, yenilikçi ateşler (füzeler, yönlendirilmiş etkili silahlar), iletişim ve savaş “bulutu”, simülasyon, koruma ve altyapı.

Bazı sütunların sorumluluğu başta taret ve toplar olmak üzere üreticiler arasında paylaşılacak. Bu alanda KNDS-France'ın (eski Nexter) 140 mm'lik topunu tanıtırken, Rheinmetall 130 mm'lik topunu öne çıkarıyor. İki bakan anlaşmaya ilişkin ayrıntı vermedi.

Mevcut durumda, teknolojik yapı taşlarını test etmek için bir tür ön prototip olan MGC göstericisini (aşama 1A) geliştirmek için sanayi ile müzakerelerin bir aşaması başlıyor. Bu, on yılın başında üretilecek.

Boris Pistorius, “Hedefimiz yıl sonuna kadar sözleşmeleri imzalamak, ki bu çok iddialı bir hedef” diyor. 

O zamana kadar üreticiler KNDS ve Rheinmetall'in yanı sıra her iki ülkeden bir dizi başka şirketin de sorumlulukların tam olarak nasıl paylaşılacağı ve bilgi alışverişinin nasıl yapılacağı konusunda anlaşmaya varması ve özel bir endüstriyel organizasyon kurması gerekecek.

İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinin Fransız-Alman projesine katılmak istedikleri bir dönemde Boris Pistorius, programın “düşündüklerinden daha erken bir zamanda ortaklara açık olacağını” doğruladı. Pistorius, “ancak önce Fransız ve Alman üreticiler arasında sözleşmeler yapmak gerektiğini”  gerektiğini” ifade etti.