Enerji şirketleri parayı verip nükleerin sorumluluğundan kurtulacak

2022 yılında nükleer enerji santrallerinin tümüyle kapatılacağı Almanya’da nükleer atıkların temizlenmesi ve saklanması konusunda devlet ile şirketler arasındaki anlaşmazlıkların çözüldüğü bildiriliyor.

Spiegel dergisinin enerji şirketleri tarafından Federal Meclis’teki parti gruplarına gönderilen bir yazıya dayandırdığı iddiasına göre, enerji şirketleri bir defaya mahsus bir ödeme karşılığında ‘tüm sorumluluklarından’ arınmış olacaklar. Şirketler ise buna karşılık daha önce Federal Hükümet’e karşı açtıkları davaları geri çekecekler.

Buna göre, nükleer enerjiden çıkılması ardından şirketler santrallerin sökülmesi, temizlenmesi, atıkların depolanması gibi on yılları bulacak çalışmalar için sadece 23 milyar euro ödeyecekler. Bu miktar, daha önce Federal Meclis tarafından oluşturulan bir uzman heyetinin raporuna göre belirlenmişti.

İddiaya göre, E.on, RWE, EnBW, Vattenfall ve Stadtwerke München adlı şirketlerin hükümete karşı açtıkları 20 kadar itiraz davası ise geri çekilecek. Ancak şirketler, nükleer sonrası giderler ne olursa olsun sadece 23 milyar euro ile sorumluluklarından arınmış olacaklar.

Almanya’da halen 8 nükleer santral faal halde ve bunların tümü 2022 yılına kadar kapatılacaklar. Ancak nükleer enerjiden çıkılması sonrasında yapılacak çalışmaların on yıllar alacağı ve maliyetinin şirketlerin devlete ödeyeceğinden çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca tehlikeli nükleer atıkların depolandığı Hannover yakınlarındaki Gorleben havzası dışında kesinleşmiş bir alan da bulunmuş değil. Atıkların binlerce yıl boyunca çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanmaları gerekiyor.