Son Dakika: Metîna’da 15 işgalci cezalandırıldı

İsveç’te anti-faşist toplantıya Nazi saldırısı

İsveç’in başkenti Stockholm'ün güneyinde aşırı sağ karşıtı bir toplantının yapıldığı tiyatroya maskeli kişiler sis bombası ile saldırdı.

Polisin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre saldırı nedeniyle “Üç kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.” Yaralıların durumunun ciddiyetinin şu aşamada bilinmediği belirtildi.

Stockhholm’ün güneyindeki banliyölerden biri olan Gubbängen'deki bir tiyatroda Sol Parti (Vänsterpartiet, radikal sol) ve Yeşiller (Miljöpartiet) tarafından düzenlenen  “anti-faşist” konferansa yaklaşık 50 kişi katıldı. 

Bir sunum yapmak üzere davet edilen ırkçılık karşıtı dernek Expo'ya göre, konferans başlamadan hemen önce “bir grup Nazi” salona sis bombaları attı.

Başbakan Ulf Kristersson, “Sol Parti tarafından düzenlenen bir toplantının basılması dehşet verici” diyerek Sol Parti Başkanı Nooshi Dadgostar ile temasa geçtiğini ve “en derin desteğini” ifade ettiğini söyledi. 

 TT ajansının aktardığına göre Başbakan, “Bu tür iğrenç davranışların özgür ve açık toplumumuzda yeri yoktur” dedi.

Aynı kaynağa göre İsveç'teki tüm siyasi parti liderleri de olayı “demokrasiye yapılmış bir saldırı” olarak nitelendirerek desteklerini ifade ettiler.

SVT'ye konuşan Nooshi Dadgostar, “bireyler arasında eşitliği savunan açık bir etkinliğin Nazi gibi görünen kişiler tarafından şiddetle saldırıya uğramasından” üzüntü duyduğunu ifade etti.

Dadgostar, “Tüm demokratik siyasi güçler, demokrasimizi tehdit eden aşırı sağla mücadele etmek için şimdi ayağa kalkmalıdır” diye ekledi. 

AŞIRI SAĞ SİYASETİN MERKEZİNE GİRDİ

İsveç son yıllarda hızlı bir şekilde aşırı sağa kaydı. İskandinav krallığında 2022 parlamento seçimlerinden bu yana Sosyal Demokrat partinin arkasındaki ikinci siyasi güç olan İsveç Demokratları, Haziran başında yapılacak Avrupa seçimlerinde oyların yüzde 20'sinden fazlasını alacak gibi görünüyor. Aşırı sağ partinin normalleşmesi ve kalıcı olarak İsveç siyasetinin merkezinde yer alması yalnızca on iki yıl sürdü. 1988 yılında milliyetçi aktivistler tarafından kurulan parti, ilk olarak ülkenin güneyine kök salmıştı. Aşırı sağcı İsveç Demokratları partisinin üyesi Richard Jomshof da sosyal ağlarda ve medyada "büyük ikame" teorisinin propagandasını yapıyor ve düzenli olarak göçmenlere ve Müslümanlara saldırıyor.