Zika’nın yol açtığı bozukluklar mütasyonun sonucu

Amerikan Science dergisine göre, Zika virüsünün son 4 yılda bebekler için tehlikeli olmaya başladığına dikkat çekildi.

Amerikan Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 70 yıl önce tespit edilen ve zararlı etkileri sınırlı olan Zika virüsünün son 4 yılda bebekler için tehlikeli olmaya başladığına dikkat çekildi.

Araştırmaya göre, ilk kez 1947 yılında Uganda’da bir maymunda tespit edilen Zika virüsü, 2013 yılında geçirdiği bir mütasyon sonrasında zararlı hale geldi. Bu teoriye göre, Zika virüsünün ‘pRM’ adlı bir proteininde yaşanan mütasyon sonucu, virüs insan ve hayvan beyin hücreleri için öldürücü bir hale geldi.

Zika virüsünün 2010-2016 yılları arasında çok sayıda dönüşüm geçirdiği belirtilen araştırmada, ‘pRM’ adlı proteininde gelişen mütasyonun virüsün saldırganlaşmasında etkili olduğu detayına yer verildi.

İlk kez 1947 yılında tespit edilen Zika virüsü, 1970’li yıllardan itibaren Afrika ve Asya ülkelerinde bazı enfeksiyonlara yol açmıştı. 2007’den itibaren salgın biçiminde yayılan Zika, 2015 yılında pandemik hâle gelmişti.

Son yıllarda Zika virüsü vakalarında dikkat çeken en önemli etki hamile kadınlara bulaşması durumunda görülmüştü. Anne karnındaki fötüsün beyin hücrelerine saldıran Zika virüsü, bebeklerin beyin fonksiyonlarında bozukluklara yol açıyor ve bu bebeklerin kafatasları normalinden daha küçük oluyor. Araştırmaya göre, bu bozukluklara yol açan Zika virüsündeki dönüşüm 2013 yılında gerçekleşti.