Yok olan bir meslek: Kalaycılık

Amed’in Sur ilçesinde bulunan Çarşiya Şewitî’de kalaycılık mesleğini devam ettiren Adem Ağıç, teknolojiden ötürü kalaycılığın yok olduğunu belirtti.

Eskiden en yaygın mesleklerden birisi de kalaycılık idi. Bütün kap, kacak ve kazanlar bakırdandı. Kalaycılık ustaları sokak sokak, mahalle mahalle, köy köy gezerek bakır kap ve kacakları kalaylayarak beyazlatıyordu.

 

Kalaycılık ustalarının sokağa geldiğini duyan kadınlar bütün işlerini olduğu gibi bırakarak, kap ve kacaklarını beyazlatması için ustaya götürüyordu. Kalaycılık, günümüzde teknolojiden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Artık bakır mutfak eşyalarının yerini çelik, teflon, cam ve seramik almış durumda.

‘AMED’DE SADECE İKİ TANE USTA KALDI’

Adem Ağıç (65) 50 senedir kalaycılık yapıyor. Eskiden Amed’in Sur ilçesinde 250’ye yakın kalaycı ustası olduğunu belirten Ağıç şimdi ise sadece iki ustanın kaldığını söyledi. Ağıç “15 yaşında idim. Ekonomik sorunlarımız olduğu için ben de bir ustanın yanında işe başladım. Uzun bir süre burada çalıştım. Bu emek ve heves isteyen bir meslek. Bu yüzden 50 seneden sonra artık kendime usta diyebiliyorum” dedi.

‘TEKNOLOJİDEN DOLAYI KALAYCILIK YOK OLMAKTA’

Eskiden yanında 10 kişi çalışmasına rağmen işleri yetiştiremediklerini belirten Ağıç, günümüzde kalaycılığın yok olduğunu söyledi.

“Bakır kap ve kacakların yerini çelik, cam, teflon ve seramik kaplar almış. Bu yüzden de mesleğimiz yok olmakta. Eskiden bir saat bile boş durmazdık ama şimdi ise haftada bir kapı kalaylıyoruz” diyen Ağıç, mesleğini özlediğini ve yaşatmak istediğini de sözlerine ekledi.

‘YILDA BIR DEFA KAPLAR KALAYLANMALI’

Bakır kapların insan bedenini zehirlediğini belirten Ağıç, yılda en az bir defa bakır kapların kalaylanması gerektiğini aktardı. Ağıç ilk önce bakır kabı ocağı ısıttıklarını ve sonra ise ıslak kum ve pamuk ile ovduklarını belirtti. Sonrasında ise kap beyazladıktan sonra ise ağaçtan yapılma bir tokmakla eğilmiş yerleri düzelterek, toprakla ovduklarını ve suyla duruladıklarına dikkat çekti.