Yanlıç: Dersim'de doğa katliamı yapılıyor

Orman yangınlarının olduğu bölgede incelemelerde bulunan Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyesi Güner Yanlıç, yangının birçok yere sıçramasından dolayı bin hektarlık alanın yok edildiğini belirtti.

Türk ordusu, 'askeri operasyon' ve 'yasak bölge' adı altında günlerdir Kürdistan ormanlarını yakıyor. Dersim'in Hozat ilçesine bağlı Aliboğazı bölgesinde Türk devletinin bombardımanı sonucu çıkan yangın günlerdir devam ediyor. Yangın rüzgarın etkisi ile Değirmender, Zogar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dundul alanlarına da sıçradı. Türk devletinin çıkardığı yangın sonucu şimdiye kadar bin hektarlık alan yok edildi. Dersim'e giden ve orman yangının olduğu bölgede incelemelerde bulunan Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyesi Güner Yanlıç ANF'ye konuştu.

DERSİM YANIYOR, DERSİM'E SES OLALIM

Dersim doğasının yıllardır iktidarların saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Yanlıç, "Dersim doğası her zaman farklı politikalarla talan edildi, halkı göç ettirildi. Son 40 yıldır Dersim'in yaşam kaynağı olan ormanları yakılıyor. Dersim doğası bütün güzellikleri ile yok ediliyor. 13 gün önce Türk ordusu tarafından havan toplarıyla bombalanan ormanda yangın çıktı. Her geçen gün daha fazla büyüyen yangın birçok alana sıçradı" diye konuştu.

Valinin Dersim'de yangın olmadığına ilişkin iddialarına tepki gösteren Yanlıç, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve bir grup HDP'li ile birlikte yangın bölgesinde incelemelerde bulunduklarını kaydetti. Yangının sadece bir bölgede olmadığına dikkat çeken Yanlıç devamla şunları belirtti: "Yangında bin hektardan fazla alan yok edildi. Güvenlik güçleri yangını söndürmek isteyen doğa severleri ve yurttaşları da engelliyor. Birçok yer ise mayınlı olduğu için yurttaşlar o bölgeye gidip yangını söndüremiyor. Dersim Valiliğinin 'Yangın yok' açıklamaları gerçeklikten uzak. Yangının bir an önce söndürülmesi gerek. Dersim yanıyor, Dersim'e ses olalım."

İNSANLARIN YANGINA MÜDAHALE EDİLMESİNE İZİN VERİLMİYOR

Ormanları Savunma Kurumu'na çağrıda bulunan Yanlıç, Dersim'deki yangının havadan müdahale ile söndürülmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye ve Kürdistan'da birçok bölgede yangın çıkarıldığını altını çizen Yanlıç, "Türkiye'de ormanlar rant için yakılıyor. Kürdistan'da ise 40 yıldır 'Güvenlik' gerekçesiyle yakılıyor. Yangın olan bölgelere girişler yasaklandığı için yurttaşlar gidip yangına da müdahale edemiyor. Yangını söndürmek için bölgeye giden yurttaşlar da askerler tarafından engelleniyor" ifadelerini kullandı.