Yabanarıları küresel ısınma mağduru

Kanadalı araştırmacıların gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, küresel ısınma nedeniyle yabanarılarının nüfusu Avrupa ve Kuzey Amerika’da güçlü bir düşüş yaşadı. Bazı türlerin yok olma tehdidi altında olduğu bildiriliyor.

Araştırmanın temel yazarlarından Ottawa Üniversitesi’nden Petter Soroye, “Sıcaklıkların attığı yerlerde yabanarısı nüfusu yok oluyor. Eğer düşüş bu hızla devam ederse, bir kaç on yılda çok sayıda türün nesli tükenecek” diye uyardı.

Araştırmanın sonuçları biyoçeşitlilik açısından son derece endişe verici, zira yabanarıları polenleşmede önemli bir role sahip.

Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için, Avrupa ve Kuzey Amerika’da 1901-1974 yılları arasındaki dönem ile 2000-2014 arasındaki dönemi baz alarak 66 yabanarısı türüne ilişkin 500 bini aşkın veriyi inceledi.

Çıkan sonuca göre, 1901-1974 arasındaki dönem ile 2000-2014 arasındaki dönemde yabanarılarının bulunduğu bölgelerde ciddi bir düşüş var. Kuzey Amerika’daki düşüş yüzde 46’ya çıkarken, Avrupa’da yüzde 17’lik bir nüfus azalması tespit edildi.

Araştırmacılar, iklim değişikliklerinin, türün yaşayabileceği sınırı aştığı yerlerde yabanarısı nüfusunda daha önemli bir düşüş beklenebileceğini kaydettiler.

Son yıllarda bir çok araştırma, çok sayıda hayvan türü üzerindeki tehlikelere işaret etti. Bununla birlikte, küresel ısınma ve böcek ilaçları gibi çevresel sorunlarının payının ne düzeyde olduğunu belirlemenin zor olduğu belirtiliyor.

Bilim insanlarına göre, aşırı sıcaklar küresel ısınmanın tartışmasız işareti olurken, aşırı sıcak dalgalarının artacağı, uzayacağı ve yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Eğer insanlık, ortalama sıcaklığı sanayi öncesi döneme göre +1,5 derece ile sınırlandırmayı başaramazsa, aşırı sıcakların yoğunluğu ve sıklığı kuraklık riskini de arttıracak.