WHO’dan koronavirüs için işbirliği planı

Farklı ülkelerden 300’ü aşkın bilim insanı, bilançosu 1355 ölümü bulan koronavirüse karşı bir işbirliği planı hazırlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Cenevre’deki merkezinde bir araya geldi.

Söz konusu planda, koronavirüse karşı ilaç ve aşılar için klinik deneylerin organizesi de ele alındı.

WHO’ya göre, acilen sağlanması gerekenler arasında farklı ülkelerde tanılama, enfeksiyonun yayılmasını önleme ile başka tedavi yöntemleriyle aşılara yönelme bulunuyor. Ancak tahminler, geliştirilecek aşıların en erken bir yıl ile 18 ay arası bir sürede kullanılabileceği yönünde.

İki gün süren görüşmeler sonunda açıklama yapan WHO Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, araştırmalara maddi destek verecek bağışçılarla da diyalog kurulduğunu belirtti.

Alınan bilgilere göre, özellikle eczacılık sektöründen ‘yardım’ vaadinde bulunuldu.

VAKALARA ORANLA ÖLÜM SAYISI AZ

Aralık sonunda Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Korona virüs salgınının yayılması devam ediyor. Özellikle son haftada yeni vaka sayısında duraksama gözlemlenirken, dün yayınlanan rakamlarda vaka sayısında dörtte bir artış olduğu duyuruldu.

Dün açıklanan 14 bini aşkın yeni vakayla birlikte toplamda 60 bin kişi virüse yakalanırken, dünkü son verilerle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 1350’ye ulaştı. Ölümlerin 1310’u Wuhan’da kaydedildi.

Ayrıca salgının her an faklı bir yöne doğru evirilme riski devam ediyor ve henüz pandemi riski ortadan kalkmış değil. Çin dışında kaydedilen 100 kadar vakanın dörtte birinin Wuhan ile bağlantılı olmadığı tespit edildi.

WHO ise, virüs şüphesi bulunmayan yolcu gemilerinin alıkonmaması yönünde çağrı yapmaya hazırlanıyor. Son olarak geçtiğimiz perşembe günü Japonya’da 180 yolcu taşıyan bir gemi karantinaya alınırken, bazılarının ise kontrollerden sonra hareket etmesine izin veriliyor.