Van'ın tuzlu suyu topluma ilaç oluyor

Van dağlarından akan tuzlu su, birçok Kürdistan şehrinin ihtiyacını karşılamakta. Astım, bronşit ve benzeri hastalıklara iyi geldiği için, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Kadim şehir Van, Urartular'dan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahibi yaptı.. Van’ın her karış toprağında bu kadim tarih göze çarpmakta ve bu toprakların her karışı zenginlik ve yaşam kaynağı olmakta. Van’ın dağlarından akan tuzlu su, Tuşba ilçesinin Canik köyünde yaşam kaynağı oluyor. Dağlardan akan tuzlu su yıllarca bölge halkının ihtiyacını karşılamakta ve birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmekte. Van dağlarının suyu, Van ve çevre illerin ihtiyacına cevap oluyor; aynı zamanda, astım ve bronşit gibi hastalıklara da iyi geliyor.

‘MAYALANIP TUZ OLUYOR’

Tuz su işçisi Hamit Oflas tuzlu suyun Van dağlarından kendi köylerine aktığını belirterek, “Yüksek dağlardan köyümüze akan suyu, borularla havuzlara taşımışız. Van Gölü kıyısında 12 tane havuz yapmışız ve akan su buraya toplanmakta. Havuza akan su 20 günde mayalandıktan sonra diğer havuzlara aktarıyoruz. Bir süre sonra su havuzda tuza dönüşmekte ve bu tuzu temizlemekteyiz” dedi.

‘YÜZDE YÜZ DOĞAL’

Oflas iki ay içinde yaklaşık 600 ton tuz çıkardıklarını söyleyerek, şunları anlattı:

"Havuzlarda 12 işçi sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Van’daki soğuklardan dolayı sadece yazın 2 ay tuz çıkarabiliyoruz. Çıkardığımız tuz hem yemek için, hem de yemek ihtiyacı için kullanılıyor. Taş tuz dediğimiz, önce suda ve tuza doymuş suya beklettikten sonra, filiz tuz dediğimiz sofralık tuz oluşmakta. Suda hava alan tuz, kristalimsi olan tuz olarak su yüzeyine çıkmakta. Taş tuzda sadece sodyum ve klor bulunmakta. Yani yüzde 100 doğal olup Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

'HASTALIKLARA İYİ GELMEKTE'

Taş tuz yani filiz tuz dediğimiz sofrada kullanılan tuz, birçok hastalığa iyi gelmekte. Bu tuzu peynir, turşu ve ete de koyuyorlar. Aynı zamanda bu tuz organik olduğu için, marketlerde satılan tuzdan daha fazla tercih edilmekte. Bazı iddialara göre bu tuz mideye iyi gelmekte ve bağırsakları çalıştırmakta. Aynı zamanda bu tuz nefes darlığı, guatr, astım ve bronşite de iyi gelmekte."