Van'da bir Mandala ustası

Van’da yaşayan Fatih Şahin, çeşitli desen ve figürleri işlediği taşları birer sanat eserine dönüştürüyor.

Van’da yaklaşık iki yıldır Mandala sanatıyla uğraşan Fatih Şahin, bu sanatının yanında ahşap sanatı ve duvar resim sanatı çalışmaları yürütüyor. Şahin, Van Gölü sahilinde ve akarsu kenarlarında topladığı pürüzsüz ve parlak taşları kullanıyor.

Mandala, ahşap ve duvar sanatı konusunda bir eğitimi olmamasına rağmen eserler üreten Şahin, evinin bir odasını atölyeye çevirerek, sanatını burada gerçekleştiriyor. Mandala sanatını cezaevinde yapmaya başladığını belirten Şahin, cezaevinden çıktıktan sonra da devam ettiğini söyledi. Yaptığının, Mandala olduğunu daha önce bilmediğini dile getiren Şahin, "Cezaevindeyken çıktıktan sonra, bulduğum parlak ve pürüzsüz taşlara renkler ve şekiller vermeye başladım. Bu sanatı Van’da ve bölgede benden başka yapan kimse yok. Özellikle daha önce çizdiğim resimleri, sonra taşlara uygulamaya başladım" dedi.

MADDİ BEKLENTİSİ YOK

Mandala sanatı hayatının bir parçası haline geldiğini, maddi bir beklentisi de olmadığını belirten Şahin, şunları söyledi:  "Yaptığım birçok eseri dostlarıma ve yakınlarıma veriyorum. Bu sanatı benden başka kimse yapmadığı için yok almakla karşı karşıya. Bu sanatı öğrenmek isteyen olursa öğretmeye hazırım. Taşlara özellikle Şahmaran, Zümrüdü Anka kuşu, Simurg kuşu, kelebek, kadın figürü, uğur böceği gibi çizimleri yapıyorum. Bu sanat çok dikkat istiyor. Eğer çok dikkat etmeseniz, yaptığınız tüm çalışmalar boşa gider."

MANDALA SANATI NEDİR?

Daire ya da merkez anlamına gelen Mandala sanatında belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilir. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır ama önemli olan sırayı bozmamaktır. Hindistan’a dayanan Mandala, ruhsal olarak insan zihnini rahatlatan bir uğraş olarak biliniyor. Genellikle daire veya kare şeklinde ve her şeyin mistik merkezini sembolize eder.