Vahşi deniz yaşamı yok olmak üzere

Yapılan bir araştırmaya göre gezegende, halan vahşi olarak değerlendirilen okyanusların sadece yüzde 13’ü kaldı. 50 yıl içinde tamamen yok olabilecek. Nedeni insan!

Uluslararası araştırmacı bir ekip, artan insan faaliyetlerinin deniz yaşamı üzerindeki etkilerini inceledi. Queensland üniversitesinden Kendall Jons’un öncülüğündeki bilim insanları, el değmemiş ve ekosistemleri insan etkisinden uzak olarak değerlendirilen denizaltı alanların haritasını çıkardı.

Current Biology gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, vahşi alanların en büyük bölümü Antarktika ve Arktika ile Pasifiklerin ücra adalarının yakınlarında bulunuyor. İnsan faaliyetlerine yakın kıyı alanları ise daha az verimli alanlar olarak öne çıkıyor.

Jons, “El değmemiş olarak değerlendirilebilen deniz alanları, dünya okyanuslarının neredeyse tamamına yayılan ticari filolar ve balık avcılığı ile birlikte giderek nadir hale geliyor” dedi.

Jons, “Deniz ulaşımı teknolojilerinin gelişmesi, bir zamanlar buzla kaplı olup da küresel ısınmayla açılan alanlar da dahil olmak üzere, en ücra ve vahşi alanların da gelecekte tehdit edilebileceği anlamına geliyor” diye ekledi.

Araştırmacılara göre, geriye kalan vahşi alanların yüzde 5’i koruma altındaki bölgelerde bulunuyor. Geri kalanı ise daha kırılgan durumda.

Araştırmacılar, okyanusların korunması, aşırı avlanma ile mücadele, denizaltı madenlerinin çıkarılmasını sınırlandırılması ve kirletici akıntıların azaltılması için uluslararası işbirliğini güçlendirmeye çağırdı.

Jons, “Bu alanların felaket bir şekilde azaldığını biliyoruz. İşbirliğinin çok taraflı çevresel anlaşmaların hedefi olması gerekiyor. Aksi halde, 50 yıl içerisinde yok olacaklar” diye uyardı.