Vaatlere rağmen kömüre yatırım üç kat arttı

Tüm dünya küresel ısınmanın nasıl önleneceği konusunda alınabilecek önlemleri tartışırken, G20 üyesi ülkelerin kömür gibi ısınmayı arttıran madenlere yatırımları son yıllarda dikkat çekici bir biçimde katlandı.

Overseas Development Institute (ODI) adlı kuruluş tarafından yayınlanan rapora göre, küresel ısınmaya yol açan karbondioksit (CO2) salınımlarının çoğundan sorumlu olan kömüre yapılan yatırımlar son yıllarda 3 kat artış gösterdi.

17 MİLYARDAN 47 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Japonya’da yapılacak G20 Zirvesi öncesinde yayınlanan rapora göre, G20 üyelerinin kömürün çıkarılması ve işletilmesi için verdiği sübvansiyonlar 2017 itibariyle 47 milyar dolara ulaştı. Bu miktar 2013 yılında 17 milyar dolar civarındaydı ve yaklaşık 3 kat arttı.

ODI raporuna göre, dünyanın en büyük ekonomileri olan G20 üyelerinin 2009 yılında aldığı kararda, ‘fosil enerjiler’ olarak da bilinen kömür ve petrole yatırımları azaltma kararı hatırlatıldı. Raporda, küresel ısınmaya yol açan gazların başında gelen karbondioksit salınımlarının yüzde 80’ine kömür kullanımı neden oluyor.

Rapora göre, kömür yatırımlarında düşüş gösteren tek kalem ise, kömürün madenlerden çıkarılması oldu. Bu alanda verilen destekler 2013’te 22 milyar dolardan, 2017’de 10 milyar dolara geriledi.

EN BAŞTA ÇİN GELİYOR

Küresel ısınmanın önlenmesi için çabaları tartışma konusu olan Çin ise, kömüre yapılan yatırımlara verdiği destekte ilk sırada yer alıyor. Bu ülkenin kömür şirketleri için verdiği desteğin 2017 itibariyle 18 milyar dolar olduğu kaydedildi. Çin’den sonra Hindistan’ın da kömüre verdiği maddi desteğin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekildi.

EKONOMİK KAYGILARLA ATMOSFERİ KİRLETİYORLAR

Kömürün çıkarılması ve işletilmesi için verilen devlet desteklerinin artmasında birçok ülkenin istihdam kaygısıyla yaklaşmasının etkili olduğu biliniyor. Ayrıca her ne kadar her yıl yüz milyarlarca dolarlık rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerji yatırımı yapılsa da, mevcut durumda dünyanın enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde değil.

Yapılan araştırmalar, halen 19’uncu yüzyıla oranla 1 derece kadar fazla olan küresel ısınmadaki artışın 2 dereceyi aşması halinde birçok iklimsel felaketle karşı karşıya kalınacak. Araştırmalar, son yıllarda verilen çokça vaatlere rağmen bu şekilde devam edilmesi halinde küresel ısınma artışının 2100 yılına kadar 3-4 dereceye dahi ulaşabileceğini gösteriyor.