Urartu Medeniyeti'ni de yok ettiler

Urartular tarafından 3 bin yıl önce yapılan tarihi Van Kalesi, devletin restorasyon adı altında yaptığı çalışmalar nedeniyle mimari özelliğini kaybetti.

Urartular tarafından 3 bin yıl önce yapılan tarihi Van Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 20 önce restorasyon adı altında başlatılan çalışma nedeniyle tarihi özelliğini kaybetti. Devletin yaptığı çalışmalar nedeniyle Urartulara başkentlik yapmış olan Van Kalesi'nin, tarihi dokusu tamamen yok oldu. Her taşı, toprağı tarih ve medeniyet kokan Urartu Kalesini ziyaret edenler artık sadece taş yığınlarını görüyor.

URARTU KALESİ OSMANLI DEVLETİ'NE AİT ALGISI YARATILIYOR

Dünyada sayılı yapılar arasında gösterilen Van Kalesi, aradan 3 bin yıl geçmesine rağmen ayakta kalmayı başardı. Urartu Kralı I. Sardur tarafından, M.Ö. 855 yılında yaptırılan ve bin yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van Kalesi, günümüzde asimilasyon politikaları çerçevesinde yok ediliyor.

Kalede bulunan yüzlerce tarihi Urartu yazıları, merdivenleri, kale yolu ve yapılar özellikle 12 Eylül Askeri darbesi öncesi ve sonrası kazı adı altında yok edildi.  Eski Van şehrinde ve kalede bulunan eski Kürt camileri, Selçuk ve Osmanlı camileri olarak tanıtılırken, Urartu Kalesinin Selçuk ve Osmanlı devletlerine ait olduğu algısı yaratılıyor.

'12 EYLÜL ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR'

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEV- DER) Başkanı Ali Kalçık, 12 Eylül öncesi ve sonrasında başta Van Kalesi olmak üzere tüm tarihi yapıların yok edilmeye çalışıldığını belirterek şunları dile getirdi: "12 Eylül zihniyeti neyse bu gün de bunu yapıyorlar. Bölgemizdeki tüm tarihi yapıların tamamının Selçuklara ve Osmanlılara ait olduğunu söylüyorlar.

Sanki bu bölgemizde Kürtler ve Ermeniler yaşamışlar ve hiç medeniyeti yokmuş gibi davranıyorlar. Bu tamamen inkar, imha ve asimilasyonun bir sonucudur. Devletin bu politikasıyla bölgenin tarihi Selçuk ve Osmanlı ile başladığıdır. Devletin yaptığı şey, Kürtlerin ve Ermenilerin kurduğu devletlerin, medeniyetlerin ve bıraktığı yapıları inkar etmesidir. Bu da halkların tarihini inkar ederek, tarihi bir katliam anlamına gelmektedir."

'TARİH KOKAN KALE ARTIK YOK'

Van Kalesini ziyaret eden Nazan Eriş, 10 yıl öncesi Van Kalesi ile 10 yıl sonrası Van Kalesi arasında dünya kadar fark olduğunu söyledi. Daha öncede Van Kalesi'ni ziyaret ettiğini belirten Eriş, Van Kalesi'nin tarihi dokusunun tamamen yok edildiğini kaydetti.

Eriş, "Daha önce kaleye çıkana kadar her taşın üzerinde mutlaka bir tarihi doku bulunurdu. Kalede bulunan her taşların üzerinde Urartu yazıtların yanı sıra, yüzlerce tarihi basamak karşına çıkardı. Şimdi ise ne bu yazıtlar ne de basamaklar var. Bunların yerine beton basamaklar ve günümüz taş duvarları mevcut. Kısacası tarihi, Van kalesinde yok ettiler" diye konuştu.