Ukrayna nüfusu 30 yılda 15 milyon azaldı

Ukrayna hükümeti, elektronik sayım sonuçlarını açıkladı. Veriler, Ukrayna nüfusunun 30 yıldan daha az bir sürede 15 milyon eksildiğini gösteriyor. Doğu Avrupa’nın başka ülkelerinde de demografik erozyon yaşanıyor.

Hükümetin Ocak ayı sonunda yayınladığı verilere göre, Ukrayna’da mevcut durumda 37,3 milyon dolayında kişi yaşıyor. Ancak, bağımsızlık yıl olan 1991’e göre ülke nüfusu 15 milyon kişiyi kaybetti. 1991’de Ukrayna’nın nüfusu 52 milyon kişi olarak kayda geçmişti.

DOĞUM ORANLARI ÖLÜMLERDEN İKİ KAT DAHA AZ

Hükümet ise bu şoku hafifletmeye çalışıyor. Yetkililer, Rusya’nın kendisine bağladığı Kırım’da yaşayan insanlar ile ülkenin doğusunda yaşananların hesaba katılmadığını savunuyor. Kırım’da 2 milyon kişi yaşarken, ülkenin doğusunda 3 milyon kişi yaşıyor. Yetkililer ayrıca son on yılda yurtdışına çalışmaya giden yaklaşık 4 milyon kişinin de hesaba katılmadığını belirterek, durumu gerekçelendirmeye çalıştı. Bununla birlikte doğum oranlarının ölüm oranlarından iki kat daha az olması, yetkilileri en fazla endişelendiren konu oluyor.

Nüfus verilerine göre ülkede 20 milyon kadın, 17 milyon erkek bulunuyor. Nüfusun onda biri başkent Kiev’de yaşıyor. Bu haliyle Avrupa’nın en büyük kentlerinde biri durumunda.

ORTA VE DOĞU AVRUPA DEMOGRAFİK SORUNLA KARŞI KARŞIYA

Genel anlamda orta ve doğu Avrupa ülkeleri büyük bir demografik sorunla karşı karşıya bulunuyor. BM’nin tahminlerine göre 2030’a kadar en fazla nüfus kaybına uğrayacak on ülke sözkonusu bölgede bulunuyor. Bunların başında Estonya, Letonya, Bulgaristan ve Moldova var.