Uçan balığın üreme yolculuğu başladı

Milyonlarca İnci Kefali’nin, Van Gölü’nün sodalı soyundan tatlı sulara yumurtalarını bırakmak için başlattığı mucizevi yolculuk başladı.

Kuzey Kürdistan’ın uçan balıkları olarak bilinen İnci Kefali balığının zorlu göçü başladı.

Doğanın insanoğluna bir armağanı olan İnci Kefali, Kuzey Kürdistan’ın bir değeri konumunda. Üreme döneminin 15 Nisan-15 Temmuz arasında başladığı zorlu göç, dünyada en kalabalık halde göç eden canlı olarak biliniyor. Bu tarihler arasında en yoğun göç ise Mayıs ile Haziran ayları arasında gerçekleşiyor. Yıl boyunca Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşamını sürdüren bu mucizevi balık, göle dökülen tatlı sulara akın ediyor.

Balıklar, tatlı sulara olan bu yolculuğu sırasında birçok engelle karşılaşıyor. Derelerin kaynağına ve akış hızının kesildiği sığ sularına yumurtalarını bırakmak için karşısına çıkan engelleri uçarak aşmaya çalışıyor. İnci Kefali balıkları, bu yolculuk sonunda yumurtalarını bırakarak Van Gölü’ne geri dönüyor.

BİRÇOK ENGELİ AŞMAK ZORUNDA

Dünya’da sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik balık türünün, yolculuğu boyunca birçok engeli aşsa da martıların, yılanların ve kaçak avcıların hedefi haline geliyor. Sürü halinde hareket ettikleri için birçoğu sığ sularda oksijensiz kalarak telef oluyor. Özellikle Van Gölü’ne dökülen Zilan, Deliçay, Bendimahi Çayı’na akın eden İnci Kefali balıkları, bu sularda görsel bir şölen oluşturuyor. Göçün oluşturduğu bu görsel şöleni görmek için her yıl bu tarihlerde Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinden binlerce insan Van’a geliyor.