Thwaites buzulundaki erime daha hızlı olabilir

Antarktika kıtasında bulunan Thwaites adlı dev buzul tabakasının erimesinin beklenenden çok daha hızlı olabileceği uyarısı yapıldı.

Son dönemlerde deniz seviyesindeki yükselişin yüzde 4’ünden sorumlu görülen 192 bin kilometrekarelik Thwaites buzulunda yapılan incelemeler, endişeleri arttırdı. İngiliz ve Amerikan bilim insanlarının ortak çalışmasına göre, dev buzul tabakasının denizle arasındaki erime noktalarında hava sıcaklığının 2 derece olduğu tespit edildi.

Yapılan araştırmalarda, Thwaites buzulunun altına doğru forajlama yöntemiyle ilerletilen robotlarla sıcaklık ölçümü de yapıldı. Buzulun eriyerek denize katıldığı noktalardaki sıcaklık düzeyinin erime derecesi olarak bilinen donma noktasından iki derece fazla olması endişe verici bulunuyor.

Küresel ısınma nedeniyle dünyanın özellikle kuzey ve güney kutup bölgeleriyle yüksek dağlarda bulunan buzulların erimesiyle okyanus suyu seviyesi yükseliyor. 192 bin kilometrekare genişliğindeki Thwaites buzulu tek başına bu artışın yüzde 4’ünden sorumlu tutuyor. Buzulun tümüyle erimesi halinde okyanus sularının dünya genelinde 65 santimetre yükseleceği tahmin ediliyor.