Ters laleler Dersim dağlarına yeniden renk kattı

Yaklaşık bir ay ömrü olan ters laleler, Dersim dağlarına yeniden renk kattı.

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Ağdat köyündeki Sultan Dağı’nda açan ters laleler renkli görüntüler sunuyor.

Baharın gelişiyle canlanan bütün bitkiler gibi dağların hüzün sembolü olan ters laleler, halk arasında “ağlayan gelin”, “Guldexun” olarak da bilinir.

Ters laleleri görmek isteyen ziyaretçiler, bunun için bir buçuk saat yürüyor. Yaklaşık bir ay ömrü olan ters lalelere, Türkiye ve Kürdistan’ın birçok kentinde yoğun ilgi gösteriliyor.

Ters lalelerin ortalama boyu 80 santim. 120 santime kadar uzadığı da oluyor. Ters lale, kokusuz bir çiçek ve 200’ün üzerinde farklı türü bulunuyor. Ters lalelerin Türkiye'de 43 türü var ve 20’sinin endemik tür olarak biliniyor. Dersim’de yetişen ters laleler, endemik türünden. Dersim dışında Kürdistan’ın birçok kentinde de yetişiyor.

Endemik bitki olan ters lalelerin inançlara göre rivayetleri şöyle:

Hıristiyanlıkta; Hz. İsa çarmıha gerildiği zaman Meryem Ana’nın gözlerinden akan yaşların, ters lalenin içinden damlayan su olduğu söyleniyor.

Asuri inancında da ters lalelerin geceleri su topladığı, sabah da o su tomurcuklarının içerisinden kökten aşağı doğru aktığı söyleniyor ve bundan dolayı da 'ağlayan gelin' olarak adlandırılmakta ve kutsal sayılmakta.

Başka bir rivayete göre ise Hz. Hüseyin Kerbela’da şehit edilirken annesinin döktüğü gözyaşları nedeniyle boynu bükük, rengi kırmızıdır.