Son üç yılda açlıktan etkilenen insanların sayısı ikiye katlandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, açlıktan etkilenen insanların sayısının son üç yıl içinde ikiye katlandığını ifade etti.

16 Ekim Dünya Gıda Günü vesilesiyle bir açıklama yapan Guterres, küresel kaygılar arasında açlıktan etkilenen insan sayısının artmasına ilişkin endişelerini dile getirerek şaşırtıcı bir rakamı işaret etti. Guterres attığı bir tweet'te "Açlıktan etkilenen insan sayısı son 3 yılda iki kattan fazla arttı" diye yazdı.
193 üyeli örgütün başkanı Dünya Gıda Günü münasebetiyle yaptığı paylaşımda "umutsuzluktan umuda ve eyleme" geçilmesi ve "besleyici diyetlerin herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirilmesi" gerektiğini vurguladı.
BM uzmanları açlık çeken insanların artışına coronavirus salgını, son dönemde artan uluslararası çatışma riski ve Rusya ve Ukrayna savaşının gıda pazarlarına erişememesini neden olarak gösteriyor. 
Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 1945 yılında kuruluşunu kutlamak amacıyla kutlanıyor. 
Dünya Gıda Günü 2022'nin teması "Kimseyi geride bırakma" olarak belirlendi. FAO'ya göre, dünya daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydetmiş olsa da, "çok fazla insan geride bırakıldı." Örgüt ayrıca bugün gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar gıda üretildiğini ancak sorunun besleyici gıdaya erişim ve bulunabilirlik olduğunu vurguladı.
Gıda kriziyle karşı karşıya olan ülkeler
Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ tarafından Mayıs ayında yayınlanan Küresel Gıda Krizleri Raporu2022 40 ülkede yaklaşık 180 milyon insanın kaçınılmaz gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalacağının altını çizdi. Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen "açlığın sıcak noktaları" olarak işaretlenirken, Mısır, Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş nedeniyle zorluklarla karşı karşıya, çünkü her iki ülke de 2020-2021 yıllarında Mısır'ın ithalatının yüzde 85'ini karşıladı.
Tunus ve Cezayir de nüfuslarının taleplerini karşılamak için gıda güvenliği sorunlarıyla mücadele ediyor. Dünya Gıda Programı'nın (WFP) gıda güvenliği güncellemesine göre, Afganistan'daki rejim değişikliğinden bu yana Taliban'ın ülkeyi yönetmesiyle birlikte gıda krizi daha da kötüleşti ve "nüfusun yüzde 92'si yetersiz gıda tüketimiyle karşı karşıya kalırken, hanelerin yüzde 57'si geçinmek için kriz düzeyinde başa çıkma stratejilerine başvuruyor".